Quantcast

Nuosprendis: asmenys, už kyšius nustatinėję neįgalumą, bausmės neišvengs

Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį skyrė dešimtis tūkstančių eurų siekiančias baudas už kyšius neįgalumą nustatinėjusiems buvusiems uostamiesčio Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) tarnautojams.

Pasak teismo, buvusiai NDNT Klaipėdos teritorinio padalinio Dokumentų registravimo skyriaus vedėjai Reginai Intienei buvo skirta bemaž 15 tūkst. eurų bauda, taip pat nuspręsta iš jos konfiskuoti per 3,7 tūkst. eurų.

Buvusiai NDNT Klaipėdos padalinio skyriaus vedėjai Olgai Kulik teismas skyrė per 37,5 tūkst. eurų baudą, nurodė iš jos išieškoti 2,7 tūkst. eurų ir pritaikė išplėstinį turto konfiskavimą – iš O. Kulik konfiskuota 40 tūkst. eurų, nes tokios vertės turto ji negalėjo pagrįsti teisėtai gautomis pajamomis.

Taip pat skyriui vadovavusiam Mindaugui Gyliui teismas skyrė 37,5 tūkst. eurų baudą, nurodė išieškoti 4,6 tūkst. eurų ir konfiskavo turto už 80 tūkst. eurų, kurio kilmės jis negalėjo pagrįsti.

Visiems trims buvusiems tarnautojams taip pat uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Bylos duomenimis, R. Intienė, mažiausiai 22 kartus priėmė kyšį pažadėdama paveikti valstybės tarnautoją ir pati davė kyšį už pageidaujamą veikimą.

Visiems trims buvusiems tarnautojams taip pat uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

O. Kulik nuteista dėl mažiausiai 20 epizodų, kuriuose tiesiogiai ir per tarpininką paėmė kyšius už teisėtą ir neteisėtą veikimą. Dėl 20 tokių pačių veikų nuteistas ir M. Gylys.

Visi nuteisti tarnautojai savo kaltę pripažino, tik nesutiko su kai kurių veikų kvalifikavimu. Teisme jie teigė, kad žmonės prašydavo greičiau sutvarkyti dokumentus ir už tai duodavo pinigų, tačiau tvirtino darbingumą nustatinėję pagal pateiktus medicininius duomenis.

Byloje taip pat buvo teisiami ir aštuoni jiems kyšius davę žmonės. Šeši iš jų savo kaltę pripažino, du – neigė.

Penkiems iš jų teismas skyrė po 1,8 tūkst. eurų baudas ir nurodė, kad mažesnės nei vidutinės baudos skirtos, nes jie anksčiau neteisti, yra neįgalūs ir dirba. Vieną iš kaltinimų sulaukusių moterų teismas atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Du iš aštuonių kyšio davimu kaltintų žmonių buvo išteisinti, nes byloje nerasta jokių įrodymų, kurie galėtų patvirtinti prokuratūros pateiktus kaltinimus.

Šioje byloje dar 42 asmenys buvo kaltinti papirkimu, jie pripažino savo kaltę ir buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Šiems asmenims teko sumokėti nuo 190 iki 760 eurų dydžio įmokas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Jau pernai Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba, pakartotinai įvertinusi nuteistų tarnautojų priimtus sprendimus, dalį jų panaikino.

Šis teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikra tiesa

tikra tiesa portretas
kaip už pinigus neįgalus žmogus gauna invalidumą, o be pinigų nors ir akivaizdus invalidas, invalidumo negauna

Anonimas

Anonimas portretas
MELAS. Dar ne vienas NEBUVO NUBAUSTAS ir ateityje NENUBAUS. Juk imti DIDELIUS kysius taip malonu. Gaila kad reikia dalintis.

Bjauri įstaiga

Bjauri įstaiga portretas
Dabar tas pats.. Mes dėl vaiko jau pradėjom kryžiaus kelius.. Ten registratūroje dirba tokia buldogo veidu bjauri moteris.. Tai visada gaunam nuo jos kaip skuduru į veidą..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių