Quantcast

Manekenės žūties byloje – naujienos

20 mėnesių trukusiame tyrime dėl manekenės žūties iškritus iš daugiaaukščio viešbučio Klaipėdos centre – netikėtos naujienos, įtarimai pareikšti dar vienam asmeniui. Be to, atsisakyta įtarimų dėl prekybos žmonėmis ir privedimo prie savižudybės ar žmogžudystės.

Byloje – daugybė liudytojų

2017 metų lapkričio 20-ąją, 19.35 val. manekenės Dovilės Didžiūnaitytės kūnas buvo rastas Klaipėdos Naujojo Sodo gatvėje ant grindinio.

Mergina iškrito iš 14-ojo daugiaaukščio viešbučio aukšto. Paskutinėmis akimirkomis prieš manekenės žūtį su ja buvo klaipėdietis prodiuseris Ričardas Pinikas ir medikas Aivaras Miltenis.

Tyrimas užtruko ilgiau nei pusantrų metų, jis dar nebaigtas, o ją jau sudaro 18 tomų, kiekviename jau – ne mažiau 200 lapų.

Bylos tyrėjai apklausė 64 liudytojus, su kai kuriais jų bendrauta nuotoliniu būdu, nes jie yra ne Lietuvoje, tyrėjai kreipėsi teisinės pagalbos į dviejų užsienio valstybių pareigūnus. Byloje yra 24 specialistų išvados, ilgiausiai – apie pusmetį laukta pomirtinės žuvusiosios teismo psichiatrinės psichologinės ekspertizės.

Per šiuos 20 mėnesių buvo tiriamos ne tik merginos mirties aplinkybės, siekta atsakyti ir į kitus klausimus, tai yra, ištirti ir patikrinti, ar buvo padarytos kelios nusikalstamos veikos.

Kelios versijas tirtos prokurorų iniciatyva, kelios – nukentėjusiosios atstovui parašius prašymus.

Medikui – įtarimai žaginimu

Nuo proceso pradžios siekta atsakyti, ar mergina nebuvo privesta prie savižudybės ar sukurstyta tai padaryti, ar ji nebuvo nužudyta. Aiškintasi, ar šioje istorijoje būta narkotikų platinimo ir naudojimo faktų. Tirta, ar prieš meriną buvo vartotas smurtas, gal būta prekybos žmonėmis. Siekta išsiaiškinti, ar proceso metu nebuvo darytas poveikis liudytojams.

Savaitę po merginos žūties įvykį tyrė policijos Reagavimo padalinio pareigūnai, vėliau tyrimo ėmėsi Sunkių ir labai sunkių nusikaltimo tyrimo valdybos pareigūnai, tyrimą organizavo ir koordinavo didelę patirtį panašiose bylose turintis prokuroras Arūnas Saunorius.

„Proceso eigos intensyvumas tirtas ir Generalinės prokuratūros, nagrinėjant proceso dalyvių skundus. Ikiteisminio tyrimo teisėjas vertino priimtų sprendimų teisėtumą ir pareiškimus dėl prokuroro nušalinimo. Prokuroras nebuvo nušalintas“, – aiškino Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.

Penktadienį įtariamuoju pripažintas ir sulaukė pranešimo apie įtarimą A.Miltenis, jis įtariamas merginos žaginimu, pasinaudojant bejėgiška jos būkle. Tokį sprendimą lėmė pomirtinės teismo psichiatrinės-psichologinės ekspertizės išvados – nusikaltimo metu auka buvo bejėgiškos būklės.

Tuo pačiu priimtas sprendimas nutraukti tyrimą dėl prekybos žmonėmis, privedimo prie savižudybės ar kurstymo nusižudyti bei jos nužudymo, nenustačius šių nusikaltimų požymių.

Nebejojama, skundų bus

„Tai reiškia, kad surinkti duomenys neleidžia daryti išvados, kad prie tokių nusikaltimų įvykdymo būtų prisidėjęs koks nors asmuo tyčiniais ar kitokio pobūdžio veiksmais. Tokie sprendimai reiškia, kad šiandien prasidėjo sprendimo priėmimo patikrinimo stadija. Tai reiškia, kad prokuroras nusprendė, kad veiksmai, kurie atlikti tyrimo metu duomenims galintiems iš esmės daryti įtaką teisiniams vertinimams byloje, jau yra baigti. Prokuroro nutarimas sudaro 70 lapų, jame pakankamai apžvelgti bylos duomenys ir pateikti teisiniai argumentai. Tai reiškia, kad proceso dalyviai gauna teisę ginčyti, tai yra užvesti šio sprendimo patikrinimo mechanizmą“, – valdiška kalba kalbėjo prokuroras.

Sprendimą įmanoma apskųsti tris kartus: aukštesniajam prokurorui, ikiteisminio tyrimo teisėjui ir apygardos teismui. A.Stanislovaitis neabejojo, kad proceso dalyviai tokia teise pasinaudos, tad procesas gali užtrukti dar kelis mėnesius.

R.Pinikas įtariamas narkotikų bei psichotropinio poveikio priemonių platinimo, perduodant jas vartoti žuvusiajai, mušęs merginą ir taip sukėlęs jai fizinį skausmą bei poveikiu liudytojui.

Abu vyrai negali išvykti iš šalies, pareigūnai yra paėmę jų dokumentus.

Įstatymo numatyta bausmė už narkotikų platinimą yra griežtesnė nei bausmė už žaginimą. Abu nusikaltimai vadinami sunkiais.

Šis nutarimas gali būti skundžiamas ir gali būti nagrinėjamas keliose instancijose, tad iki bylos patekimo į teismą – dar ne vienas mėnuo.

Įtariamasis atsisakė kalbėti

Faktinių įvykių bei aplinkybių prokuroras nekomentavo ir prašė visuomenę susilaikyti nuo drastiškų komentarų.

Neatsirado nė vieno žmogaus mačiusio, kaip mergina iškrito, neatsirado ir paliudyti norinčių apie tai, ką išgirdo iš balkone buvusių asmenų. Pasak prokuroro, teisinis paskutinių merginos gyvenimo minučių vertinimas buvo sudėtingas.

Esą, R.Pinikas nematė, kaip manekenė iškrito, kitų asmenų, galėjusių ten būti, nenustatyta.

Nors vienas įtariamųjų, kaip anksčiau skelbta, gydosi psichiatrijos įstaigoje, tačiau tai neturėtų turėti įtakos baudžiamosios atsakomybės klausimui, nes nesama duomenų, kad vyras buvo nesveikas 2017 metų lapkritį, kai vyko minimi byloje įvykiai.

„Vienas įtariamasis kaltės nepripažįsta, kitas savo pozicijos neišdėstė, mat įtarimas jam pareikštas tik penktadienį. Jis pasinaudojo teise atsisakyti duoti parodymus“, – paaiškino A.Stanislovaitis.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

LINA

LINA portretas
Meriną.... vartotas smurtas, nuo kada vartoti jį galima, čia tipo pasitarus su smurtautoju, kaip vaistininku?

aa

aa portretas
Edas jai cia man ttai tave reiketu taip padaryti ziaurus kazkoks duhas

Zenonas

Zenonas  portretas
Pasodint 25 metams, tokius pinikus cinikus. O daktaras paskutinį patepimą atliko? Tikrai pasilinksmino peržengdami visas ribas.
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių