Quantcast

Manekenės tragedijos byloje – laukimas

Manekenės Dovilės Didžiūnaitytės žūtis jau imama pamiršti, bet atsakymų į klausimus, kurie kilo po jos tragiško skrydžio iš 14-ojo viešbučio aukšto, dar nesulaukta.

Pateikti keturi įtarimai

Nustatyta, kad prieš manekenės žūtį su ja buvo klaipėdietis prodiuseris Ričardas Pinikas ir medikas Aivaras Miltenis.

Bylos tyrimui vadovaujantis Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Arūnas Saunorius pasakojo, kad jau kelis mėnesius laukia uostamiesčio psichiatrų rengiamos žuvusios merginos psichologinės psichiatrinės ekspertizės išvadų.

Medikai žadėjo jas pateikti balandžio 1-ąją, bet balandžio pradžioje prokuroras su jais susisiekė ir išgirdo, kad tai daug laiko reikalaujantis darbas, kurio atlikta tik pusė.

Kada galima tikėtis šio darbo pabaigos, psichiatrai neatsakė.

Jiems labai svarbu gauti ir išstudijuoti iš Norvegijos ir Italijos gydymo įstaigų gautus medicininius D.Didžiūnaitytės dokumentus. Nemažai duomenų suteiks pačios merginos medikams papasakoti pojūčiai ir nusiskundimai.

Kol kas kitų procesinių veiksmų bylą tiriantys pareigūnai nėra suplanavę.

R.Pinikas dabar įtariamas privedimu prie savižudybės, narkotikų platinimu, fizinio skausmo sukėlimu ir poveikiu liudytojui.

A.Miltenis kol kas vadinamas liudytoju. Panašu, kad nuo psichiatrų išvados nemaža dalimi gali priklausyti, ar šiam vyrui bus pateikti kaltinimai išžaginimu.

Kol kas tyrimo terminai vis pratęsiami. Vieninteliam įtariamajam yra nurodyta neišvykti iš namų, paimti jo dokumentai.

Prokuroras A.Saunorius neabejoja, kad byla pasieks teismą, tiesa, kiek bus įtariamųjų ir kokie jiems bus pateikti galutiniai kaltinimai, dar nežinia.

"Gali skirtis teisinis įvertinimas ir žmogiškasis, nes teisme būtini neginčijami įrodymai", – teigė prokuroras.

Kaltintų ir prekyba žmonėmis

Šioje byloje D.Didžiūnaitytės artimųjų interesams atstovauja garsus advokatas Gintaras Černiauskas. Jo nuomonė apie tyrimo eigą – kategoriška.

– Kaip vertinate užduotį atlikti psichologinę psichiatrinę žuvusiosios ekspertizę?

– Neįsivaizduoju, kaip tokia mistinė pomirtinė psichiatrinė ekspertizė gali būti atlikta. Net lavonas sudegintas. Nežinau, kiek jie turi duomenų, kokių medicininių įrašų, kad būtų galima sudaryti merginos psichologinį ir psichiatrinį portretą. Aš įtariu, kad visais įmanomais būdais bandoma pritempti prie to, kad Dovilė buvo narkomanė, turinti polinkį nusižudyti, ką ir padarė. Veikiausiai tokia yra pasirinkta prokuratūros versija, dabar ieškoma būdų, kaip ją galima būtų pagrįsti. Neturiu nė menkiausio supratimo, kada galima tikėtis rezultatų. Su ekspertais bendrauja prokuroras, aš net nežinau, kas ekspertizę atlieka. Kiek man teko bendrauti su psichiatrais, jie gūžčioja pečiais ir tikina, kad visoje Lietuvoje yra gal tik vienas toks vunderkindas, kuris gali tokią ekspertizę atlikti, bet tai labiau primena neįmanomą misiją.

– Kaip ir kam, jūsų manymu, turėtų būti formuluojami kaltinimai?

– Abiem ten buvusiems vyrams, kurie po įvykio slėpė įkalčius, turėtų būti inkriminuojami visi nusikaltimai, tarp jų nepamirštant ir žaginimo bei prekybos žmonėmis. R.Pinikas dabar yra įtariamasis privedimu prie savižudybės ir narkotinių medžiagų platinimu. Nustatyto narkotinių medžiagų vartojimo fakto pareigūnai negalėjo ignoruoti. Bet visiškai ignoruojamas faktas, kad D.Didžiūnaitytė buvo pripumpuota narkotikų ir oksiko, kad ją, kaip moterį, būtų galima užvaldyti, tokia merginos būkle buvo pasinaudota lytiniam santykiavimui. Neturiu žodžių, kaip tokį prokuratūros elgesį galima būtų suprasti, pateisinti ir toleruoti. Iškart po įvykio pareigūnai nematė reikalo paimti kraujo mėginių iš vyrų, kurie buvo viešbučio kambaryje nelaimės metu. Vėliau buvo šaukštai po pietų. A.Miltenis byloje įvardijamas tik kaip liudytojas, todėl iš jo nėra ko imti.

Skundais tikslo nepasiekė

– Ar skundėte tyrėjų ir prokuroro veiksmus?

– Skundėme teismui. Ikiteisminio tyrimo teisėjas visą laiką atsikirsdavo, kad ikiteisminiam tyrimui vadovauja prokuroras, o teismas į šį procesą nesikiša. Man tada neaišku, kokią funkciją ikiteisminio tyrimo teisėjas atlieka. Ne kartą kreipėmės į Generalinę prokuratūrą su skundais ir prašymais išdėstyti viską žodžiu, aptarti įrodymus, pakomentuoti prokuroro veiksmus ir pabandyti pasiaiškinti, kodėl ignoruojamas faktas, kad byla iki šiol netiriama taip, kaip tai turėtų būti daroma, neatliekami procesiniai veiksmai, kurie turėjo seniausiai būti atlikti. Tačiau į mūsų prašymus niekas nekreipia dėmesio, nors išdėstėme, kokių veiksmų tiriant bylą turėtų būti imamasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mimis

mimis portretas
Jeigu jie būtų nekalti, senai sėdètų.

Gaila

Gaila portretas
Narkomanija visada buvo stipri Klaipėdoje. Nieko nebus

prokurorai ir teismai išvien klaipp4doje

prokurorai ir teismai išvien klaipp4doje portretas
prokuropai yra sussikukavė su teismai ir daro ką tik panorės. Jokios tiesos mnau nerasi diena su ugnim
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių