Quantcast

Klaipėdiečiui svetima tapatybė apkarto

Prieš pat savaitgalį iš Kopenhagos į Palangą atskridusiu lėktuvu grįžo ne tik namiškių su gėlėmis pasitikti tėvynainiai, bet ir 15 metų nuo teisingumo slapstęsis klaipėdietis. Jis iš oro uosto buvo išvestas surakintas antrankiais.

Prieš pat savaitgalį iš Kopenhagos į Palangą atskridusiu lėktuvu grįžo ne tik namiškių su gėlėmis pasitikti tėvynainiai, bet ir 15 metų nuo teisingumo slapstęsis klaipėdietis. Jis iš oro uosto buvo išvestas surakintas antrankiais.

Gyveno svetima pavarde

Maksimas Vasiljevas nuo 2000-ųjų ieškotas kaip įtariamasis garsiojoje "patrulių" byloje.

1998 m. tada dar buvęs 24-erių klaipėdietis dalyvavo viename nusikaltimo epizode, tačiau baigiant tyrimą dingo iš Lietuvos ir iki šiol buvo ieškomas.

Lietuvoje visą šį laiką negyveno ir jo sutuoktinė su vaiku. Apie šį asmenį ilgai neturėta jokių žinių.

M.Vasiljevas meistriškai mėtė pėdas, atrodė, kad jis dingo kaip į vandenį.

Klaipėdos apskrities policijos komisariato Asmenų paieškos poskyrio pareigūnai akylai sekė, ar ieškomojo artimieji palaiko su juo ryšius.

Paprastai būtent tokie kontaktai pareigūnams leidžia sužinoti, kur pasislėpė ieškomas asmuo.

Ilgus metus jokių žinių apie M.Vasiljevą nebuvo.

Gerai mėtęs pėdas Klaipėdoje jis pasirodė prieš kurį laiką.

Tačiau baimė įkliūti vertė jį imtis didžiausio atsargumo priemonių. Uostamiestyje tvarkęs nuosavybės reikalus vyras nesusitikdavo čia su tėvais bei kitais artimaisiais, stengdavosi tą pačią dieną išvažiuoti į Vakarus, kur niekas nežino jo tikrosios tapatybės.

Panašu, jog net tėvai neturėjo žinių, kad jis ne kartą buvo parvažiavęs.

Kiti artimieji, nuvykę į Prancūziją aplankyti M.Vasiljevo šeimos, elgdavosi lyg detektyvinio filmo herojai – žvalgydavosi, ar nėra sekami ir stengdavosi neatkreipti į save aplinkinių dėmesio.

Namo – iš Paryžiaus

Į Klaipėdą M.Vasiljevas buvo grįžęs su dokumentais kito asmens vardu.

Prancūzijoje jo darbdaviai ir kaimynai jį pažinojo ne kaip Maksimą ir ne Vasiljevą. Svetimą pavardę turėjo ir kiti jo šeimos nariai.

Šioje šalyje vyras ir jo šeima buvo visiškai natūralizavęsi – turėjo Prancūzijos pilietybę. Uostamiesčio policininkai sužinojo, kad M.Vasiljevas gyvena užsienyje pasivadinęs svetima pavarde ir ėmė bendrauti su Prancūzijos policija.

Šie susidomėjo svetima pavarde neteisėtai pasivadinusiu asmeniu ir nustatė, kad jis su bendrininkais gali būti įvykdęs sukčiavimą. Nepaisant šių jam pareikštų įtarimų, vyras buvo perduotas Lietuvai.

Uostamiesčio policijos pareigūnai penktadienį po pietų jį parsivežė iš Paryžiaus. Kelionė jiems netapo pramoga, nes Paryžiuje ir Kopenhagoje jie praleido vos kelias valandas.

Tą pačią dieną M.Vasiljevas buvo uždarytas į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę.

Tikėjosi senaties termino

Vedamas per Palangos oro uostą bei automobilių aikštelę, kur šurmuliavo susitikimo džiaugsmu trykštantys žmonės, M.Vasiljevas atrodė nusiminęs.

Jo žmona ir vaikas liko Prancūzijoje.

Visi, kurie daugiau nei prieš 15 metų buvo įkliuvę ir nuteisti, jau seniai mėgaujasi laisve.

Nežinia, kaip toliau klostysis šio vyro likimas.

Nuo nusikaltimo įvykdymo praėjo daug laiko, gali būti, kad teismas nuspręs, kad suėjo senaties terminas ir M.Vasiljevą paleis. Tačiau tai atsitiks ne rytoj.

Iki teismo posėdžio gali praeiti ne vienas mėnuo, visą šį laiką bėglys bus laikomas už grotų.

Jo dar laukia ir prancūzų policijos tyrimas dėl grupės asmenų įvykdyto ekonominio nusikaltimo.

M.Vasiljevo istorija – dar vienas įrodymas, kad net pasikeitus tapatybę Europoje pasislėpti sunku, o teisingumas gali pasivyti ir po daugelio metų.

Schemą atskleidė prostitutė

M.Vasiljevas yra paskutinis Klaipėdos policijos ieškotas asmuo "patrulių" byloje.

Tai buvo didžiulis skandalas, supurtęs uostamiesčio policiją ir nuskambėjęs visoje Lietuvoje.

1998 m. paaiškėjo, jog vieno aukštesnes pareigas patrulių batalione ėjusio pareigūno sukurpta reketo schema sėkmingai veikė kelis mėnesius.

Apie galimą policininkų ir nusikaltėlių suburtą gaują bei jų vykdomus nusikaltimus dar prieš reikalo imantis pareigūnams prabilo vieno nukentėjusiojo mama.

Tąkart moteris atėjo į dienraščio "Klaipėda" redakciją ir papasakojo apie nelinksmus sūnaus nuotykius bei įtarimus, kad policininkai veikia išvien su nusikaltėliais ir prostitutėmis.

Netrukus operatyvinės informacijos turėję Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai prakalbino "plaštakę" Jeleną. Ši mergina atskleidė visą sistemą. Už tai ji buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės ir net nebuvo kviečiama liudyti.

2001 m. kovo mėnesį Klaipėdos apygardos teisme nuosprendžio sulaukė 28 "patrulių" vardu pavadintos bylos teisiamieji: keli buvę uostamiesčio patrulinės tarnybos bataliono pareigūnai, trys prostitutės bei būrys nusikaltėlių, kaltintų turto prievartavimu iš 19-os jaunų klaipėdiečių.

Baudžiamoji byla nagrinėta apie metus. Nuosprendį teisėjas skaitė dvi dienas.

Tąkart trys buvę policininkai buvo išteisinti, keturi nuteistieji suimti teismo salėje, keliems pritaikyta amnestija, trys dingo be žinios dar iki paskelbiant nuosprendį.

Dar vienas pabėgo prieš jo skundą nagrinėjant aukštesniosios instancijos teisme.

Nusikaltėliams skirstė vaidmenis

Nusikaltimo schemą 1998-ųjų žiemą sukūrė patrulių kuopos vyresnysis policininkas Andejus M. ir antrosios kuopos vadas Romas T. Vyrai buvo įsitikinę, kad tai yra idealus ir neišaiškinamas būdas pelnytis iš reketo.

Vėliau svarstyta, jog siužetą jie galėjo pasiskolinti iš kokio kriminalinio romano ar filmo.

Po daugelio metų aptarinėdami šią istoriją buvusių policininkų kolegos teigė, kad jie padarė vienintelę klaidą – įtraukė pernelyg daug žmonių, o nepatikimiausi iš jų buvo prostitutės ir pareigūnai.

Sustyguotas planas buvo vykdomas vos kelis mėnesius: nuo kovo iki birželio.

Reikalas buvo genialiai paprastas: "podstava" vadinamas nusikaltėlis numatydavo auką – turtingų tėvų sūnų (dažniausiai jūrininkų) ar net kelis vaikinus, kuriuos pažinojo. Jis pasikviesdavo juos į barą, kur lyg atsitiktinai "nukabindavo" prie gretimo stalelio sėdinčią merginą.

Toji būdavo iš anksto apie visą planą žinanti prostitutė. Ji turėdavo važiuoti su naujaisiais draugais į viešbutį, suvaidinti kad mylisi su "podstava", vėliau iš tiesų atlikdavo lytinį aktą su aukomis.

Tuoj po to "podstava" dar kartą likdavo vienas su prostitute ir inscenizuodavo konfliktą.

Netrukus apsiašarojusi mergina išbėgdavo į lauką su nupiešta ant veido mėlyne, suplėšytomis pėdkelnėmis ir puldavo kviesti policiją.

Nusikaltimą suplanavę pareigūnai netoliese laukdavo skambučio, todėl prisistatydavo labai greitai.

Uniformuoti patruliai uždėdavo išžaginimu prostitutės apkaltintiems vaikinams antrankius, grasindavo, jog juos uždarys į areštinę ir pradės tyrimą dėl seksualinės prievartos.

Policininkai mokė gąsdinti

Toliau būdavo vadovaujamasi kuriuo nors iš anksto sukurtu planu. Jų buvo du.

Sulaikytus "žagintojus" policininkai veždavo namo, duodavo tariamo merginos brolio mobiliojo ryšio telefono numerį ir liepdavo vaikinams tartis su juo.

"Brolį arba "dėdę" vaidindavo kriminalinę praeitį turintys vyrai, kurie mokėdavo įbauginti. Būtent šie menami merginų giminaičiai įvardydavo sumą, už kurią sutiktų atsisakyti pretenzijų ir nesikreiptų į policiją.

Kitas nusikaltimo siužetas, sugalvotas Andrejaus M., policininkai aukas surakindavo antrankiais ir veždavo prie policijos komisariato, bet į vidų nevesdavo.

Tarnybiniame automobilyje jie gąsdindavo auką baudžiamąja byla, po to paskambindavo ir pakviesdavo atvykti tariamą merginos giminaitį.

Policininkai išsigandusiems vaikinams liepdavo su tokiu "giminaičiu" susitarti ir iki jų budėjimo pabaigos sutvarkyti reikalą, tai yra sumokėti reikalaujamą sumą.

Yra žinoma, kad policininkai mokė nusikaltėlius, kaip turėtų elgtis apsimetusieji giminaičiais: vaidinti, kad yra sėdėję, pasakoti, jog kalėjime žagintojai tampa "gaidžiais".

Sulaikę klientus policininkai užsirašydavo jų vardus, pavardes, adresus bei telefono numerius, po to šiuos duomenis perduodavo tariamiems merginų giminaičiams.

Nusikaltėliai "nuskriaustų" merginų vardu rašė raštelius, tariamai patvirtinančius, kad jos nebeturi kaltininkams jokių pretenzijų.

Bausmės sušvelnėjo

Tiriant bylą paaiškėjo, kad ne visos aukos sumokėjo pinigus. Du vaikinai gavo žinomos Klaipėdoje nusikalstamos gaujos nario užtarimą, šis "paspaudė" savais kanalais, ir turto prievartautojai liko nieko nepešę.

Kartą numatytai aukai tiesiog pasidarė nuobodu su keistai besielgiančiu draugu bei nepažįstama mergina ir jis pabėgo iš kavinės neįkliuvęs į pinkles.

Dviejų vaikinų tėvai suprato, kad policininkai, mergina, jos giminaičiai ir net jų sūnų draugas yra vienos gaujos nariai. Šie žmonės taip pat pinigų nedavė.

Kartą "sustreikavo" prostitutė: ji nesutiko lytiškai santykiauti su atviliotais į viešbutį vaikinais. Kitu atveju policininkai į įvykio vietą atvažiavo per anksti, kai prostitutė buvo spėjusi pamylėti tik vieną iš dviejų aukų, bet tai nesutrukdė pinigų pareikalauti iš abiejų.

M.Vasiljevas vieną kartą suvaidino "podstavą".

Šioje byloje nuo bausmės bandė išsisukti keli asmenys, tačiau visi buvo rasti. M.Vasiljevas – paskutinis "patrulių" bylos kaltinamasis, bandęs išvengti bausmės.

Praėjus porai metų po teismo nuosprendžio pasikeitė įstatymas, tad bausmės buvo peržiūrėtos ir gerokai sušvelnintos: sutrumpėjo laisvės atėmimo laikas, panaikinta turto konfiskavimo bausmė.

Tiems, kurie buvo atlikę didesniąją dalį šios bausmės, likusioji buvo pakeista įmoka į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimo asmenų fondą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių