Quantcast

Įžūli afera: pasipelnyti sukčiaujant sumanę lietuviai į Aziją siuntė nekokybišką medieną

Prieš teismą stos pasipelnyti sukčiaudami ketinę du uostamiesčio gyventojai, siuntę supuvusią medieną į Aziją, antradienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT).

Nekokybišką, supuvusią ir standartų neatitinkančią medieną Azijos įmonėms siuntę vyrai stos prieš teismą dėl stambaus masto sukčiavimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo, neteisėto disponavimo svetimomis mokėjimo kortelėmis ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Pasak pranešimo, pareigūnai išaiškino stambią sukčiavimo schemą, kurioje veikė du asmenys – faktinis ir formalusis vienos įmonės vadovai.

Jie Azijos įmonėms siūlė įsigyti medienos, tačiau prisistatinėjo Baltarusijos piliečio, kuris tariamai buvo tikrasis vadovas, vardu. Kad pasiūlymai būtų tikroviškesni, potencialiems klientams siųstos medienos nuotraukos.

Klientų atsirado, buvo sudaryta sutarčių. Pareigūnų surinkti duomenys rodo, kad lietuviškos įmonės atstovai Azijos įmonėms turėjo parduoti iš viso per 1,8 tūkst. kubinių metrų medienos už daugiau kaip 300 tūkst. eurų.

Sudarydami sutartis kaltinamieji, įtariama, nutylėdavo esminius duomenis apie medienos kiekį, rūšį, matmenis, kokybę. Nors klientų atstovai norėdavo gyvai dalyvauti pakraunant medieną, kaltinamieji išsisukinėdavo ir nesudarydavo galimybės apžiūrėti pirkinių.

Pasak pranešimo, bendrininkai žinojo, kad pagal sutarčių reikalavimus nepristatys sutarto kiekio, rūšies, išmatavimų bei kokybės medienos, tačiau Azijos įmonių atstovams vis vien apmokėti pateikdavo sąskaitas faktūras ir kitus dokumentus, patvirtinančius, kad parduodama mediena yra kokybiška. Neįtardami apgaulės klientai apmokėdavo pateiktas sąskaitas.

Nustatyta, kad mediena parduota trims Azijos įmonėms, pakrauti ir išgabenti 36 jūriniai konteineriai.

Konteineriams atvykus į sutartus Azijos jūrų uostus, apgaulė išaiškėjo – įsigyta mediena visiškai neatitiko reikalavimų, buvo nekokybiška, netinkama naudoti, supelijusi ar pradėjusi pūti, o matmenys neatitiko rūšies ir išpjovimo.

Dar viena sutartis sudaryta su kitu Azijos klientu, pagal kurią sutarta parduoti 143,3 kubinio metro medienos, nors realiai pristatyta 126,3 kubinio metro.

Pareigūnai įtaria, kad tokią pat apgaulės ir sukčiavimo schemą bendrininkai naudojo veikdami per kitą lietuvišką įmonę. Taip pat sudaryta sutartis su Azijos įmone dėl eglės rąstų pardavimo, pagal ją iš viso turėjo būti parduota per 1,5 tūkst. kubinių metrų rąstų, bendra vertė viršijo 170 tūkst. eurų.

Užsakovams išsiųsta sąskaita bei visi kokybę nurodantys dokumentai, nors, įtariama, kaltinamieji žinojo, kad sutartų standartų medienos pristatyti negalės. Neįtardami apgaulės užsakovai apmokėjo sąskaitą faktūrą. Mediena pakrauta ir išgabenta 45 jūriniais konteineriais. Konteineriams atvykus į jūrų uostą nustatyta, kad atsiųsta mediena neatitiko reikalavimų – neatitiko matmenys ir medienos kilmė.

Atlikdami tyrimą pareigūnai taip pat nustatė, kad asmenys galėjo pasisavinti didelės vertės svetimą turtą. Įtariama, kad vienas iš asmenų iš banko gavo vienai bendrovei priklausančias banko korteles, nors su ta įmone nebuvo susijęs. Pasinaudodami šiomis kortelėmis asmenys per nepilnus metus Klaipėdoje ir Šiauliuose galėjo išgryninti beveik 40 tūkst. eurų, jų nepagrindė apskaitos dokumentais, taip pat neįnešė į bendrovės kasą.

Kitam asmeniui pateikti kaltinimai ir dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo. Įtariama, kad jis galėjo paslėpti įmonės buhalterinės apskaitos dokumentus, taip pat, siekdamas pagrįsti tikrovės neatitinkančias operacijas, galėjo panaudoti kitų įmonių išrašytas PVM sąskaitas faktūras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasipelnyti sukčiaujant sumanę lietuviai

pasipelnyti sukčiaujant sumanę lietuviai portretas
taip manė susirasią draugų ir ilgalaikių prekybos partnerių. Lietuvis juk "krūtas"..., bet... tikras lietuvis.

O \\\\\.../////

O   \\\\\...///// portretas
PIŠ'as nieko nepavogė?

Anonimas

Anonimas portretas
viskas nooornaliai . ar savus apsove ? NE ! tai ko cia rekiat !
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių