Quantcast

Itin žiauriai sumuštos nepilnametės būklė – vis dar sunki

Tauragės rajono, Skaudvilės apylinkes sukrėtė žinia apie dešimtokų kaimo turizmo vakarėlyje vykusį pasilinksminimą nutraukusį įvykį. 17-metė mergaitė bandyta išžaginti, nusikaltimo metu ji patyrė sunkių sužalojimų ir vis dar yra gydoma ligoninės Reanimacijos skyriuje. Žinia apie šį įvykį pasklido internetu ir sukrėtė visos Lietuvos žmones.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato suvestinėje apie įvykį pranešta santūriai:

„2019-05-26 apie 4.30 val. Tauragės r., neblaivus (1,12 prom.) nepilnametis, gim. 2001 m., naudodamas fizinį smurtą, pasikėsino išžaginti nepilnametę, gim. 2002 m., kuri paguldyta į ligoninę. Įtariamasis uždarytas į areštinę.“

Netrukus socialiniame tinkle „Facebook“ buvo paskelbta nepilnametės nuotrauka, jos giminaite prisistačiusi moteris aprašė giminaitę ištikusią nelaimę. Moteris apibūdino giminaitę, papasakojo jautrią jos istoriją, paminėjo, kad mergaitė augo be mamos, paprašė paaukoti pinigų į nukentėjusiosios tėvo banko sąskaitą, teigdama, kad lėšų reikės mergaitės gydymui ir advokatui pasamdyti.

„Prašytume draugų, pažįstamų, neabejingų smurtui žmonių parėmimo. Pinigėliai bus reikalingi ilgam tolimesniam merginos gydymui ir gero advokato samdymui. Galintys ir norintys padėti galite prisidėti finansine parama, pervedant lėšas į paramos sąskaitą: tėtis Dainius Sandargas (LT 6373000 1010 228 9496) arba Karolis Sandargas („PayPal“, sandargas.karolis@gmail.com) paskyroje galite parašyti PARAMA“, – rašė merginos giminaitė.

Eržvilko gimnazijos direktorė Birutė Genienė pasakojo, kad penktadienį dešimtokai turėjo lietuvių kalbos žinių patikrinimą, antroji taip dabar vadinamo egzamino dalis turėjo vykti pirmadienį.

Šeštadienį apie 20 dešimtokų nusprendė pasilinksminti kaimo turizmo sodyboje Keterių kaime esančioje kaimo turizmo sodyboje.

Prie paauglių kompanijos prisijungė du metais vyresni moksleiviai iš Jurbarko.

Bendramoksliai sukrėsti

Pirmadienį gimnaziją susirinkę vakarėlio dalyviai vis dar buvo sukrėsti sekmadienio nakties įvykio. Jie pasakojo mokyklos vadovei sėdinėję terasoje, kai jų bendramokslė su vienu jurbarkiečių išėjo pasivaikščioti, užsiminė, kad netrukus grįš.

Draugai susirūpino jos likimu, kai į sodybą parėjo tik vaikinas. Nuėję ieškoti jie esą radę žiauriai sumuštą draugę, kuri spėjusi jiems pasakyti, kad tai padarė vaikinas, su kuriuo ji vaikštinėjo. Ji esą paminėjo jo pravardę.

Vietos laikraštis skelbė, kad bendramoksliai matė apsinuoginusį šį vaikiną mušantį jų draugę.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos tyrėjai bei bylos tyrimą kuruojanti Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė komentuoti tyrimo nelinkę, juolab, kad abu – nukentėjusioji ir įtariamasis – yra nepilnamečiai.

„Pirminiai įtarimai įtariamajam pateikti pasikėsinus išžaginti. Šios nusikalstamos veikos sudėtis apima ir nežymų kūno sužalojimą“, – teigė prokurorė.

Kadangi medikai dar negali pasakyti, kokio laipsnio sužalojimas aukai bus konstatuotas, todėl įtarime apie tai dar neužsimenama. Jeigu teismo medicinos ekspertai konstatuos, kad sužalojimai sunkesni nei nežymūs, dėl merginos sužeidimo bus pateiktas atskiras kaltinimas.

Ketvirtadienį Tauragės AVPK pareigūnai teigė turintys duomenų, kad merginos būklė vis dar medikų vertinama kaip sunki, bet stabili, ji tebegydoma Kauno klinikų Reanimacijos skyriuje.

Ketvirtadienį į mokyklą užsukęs merginos tėvas direktorei pasakojo, kad medikai laukia, kol nuslūgs sutinimas, tik tada bus galima daryti operaciją.

Eržvilko gimnazijos mokiniai patyrė ne vieną sukrėtimą. Pirmiausiai jie skaudžiai išgyveno, kai pamatė, kas atsitiko jų draugei. Pirmadienį mokykloje su jais bendravo psichologai.

Įtariamas mušeika – laisvėje

Dar vienas smūgis jų laukė trečiadienį, kai nukentėjusios dešimtokės bendramokslius pasiekė žinia apie tai, kad jau antradienį įtariamasis buvo laisvas ir sėdėjo savo mokyklos suole. Sužinota, kad vaikinas elgiasi arogantiškai, o klausinėjamas apie šiurpų įvykį neigia kaltę ir tvirtina, kad jis šioje istorijoje viso labo – „slidininkas“, pats nieko blogo nepadaręs. Apie tai papasakojusi B. Genienė teigė tai sužinojusi iš Jurbarko gimnazijos direktorės.

Prokurorė E. Mikalainienė patvirtino, kad šiuo metu įtariamajam taikomos dvi kardomosios priemonės: rašytinis pasižadėjimas neišvykti, nepilnametis perduotas tėvų priežiūrai. Jos paskirtos atsižvelgus į įtariamojo asmenybę, gyvenimo būdą, amžių, gyvenimo sąlygas.

Kardomąsias priemones skyrė tyrėjas, suderinęs tai su tyrimą kuruojančia prokurore.

Dar neišspręstas kaltės klausimas, o gal visai ne jis yra kaltas.

„Dar neišspręstas kaltės klausimas, o gal visai ne jis yra kaltas. Tyrimo duomenų neatskleisiu, neatlikus visų apklausų dabar taip teigti būtų absurdiška. Įvykis baisus, bet interneto erdvėje jis truputį patirštintas. Savo praktikoje esu turėjusi žymiai baisesnių bylų. Raginčiau viską vertinti objektyviai ir nelinkti į emocijas. Labai linkiu mergaitei pasveikti ir pati to laukiu“, – kalbėjo prokurorė.

Jeigu būtų keliamas įtariamojo psichikos sveikatos klausimas, nusikaltimo tyrimas gali prasitęsti dar apie pusmetį, mat psichiatrinės ekspertizės tenka laukti apie keturis mėnesius. Jeigu to neprireiktų, tyrimas gali neužtrukti.

Sustabdė narystę sporto klube

Tuo metu internetas plyšta nuo pasipiktinusių tautiečių prakeiksmų įtariamajam bei jo tėvams. Komentatoriai prisiminė, kad abu jie priklauso vienai partijai ir yra įtakingi savo rajone žmonės.

Prakeiksmai iš komentatorių pasiekė ir sporto klubą, kurio narys yra įtariamasis. Todėl feisbuke buvo išplatintas tekstas: „Šiomis dienomis sporto klubas „Pantera“ gavo informaciją iš teisėsaugos, kad vienas iš klubo narių yra įtariamas nusikalstama veika. Jo narystė klube sustabdyta. Jei pateikti kaltinimai pasitvirtins, jis visam laikui bus pašalintas iš sporto klubo „Pantera“. Klubas atsiriboja nuo buvusio nario smurtinių veiksmų, – rašė sporto klubo „Pantera“ vadovas Mindaugas Smirnovas. – Kaip klubo vadovas, noriu užtikrinti visuomenę, joj sporto klubas „Pantera“ niekada netoleravo ir netoleruos smurto, nesvarbu prieš ką jis būtų nukreiptas. Nariams nuolat yra primenama, kad per treniruotes išmokti kovos menų veiksmai gali būti panaudoti tik savigynai, kai gresia realus pavojus sveikatai ir gyvybei.“

Neaptarinėdama tyrimo detalių prokurorė E. Mikalainienė ragino nespėlioti ir neužbėgti įvykiams už akių.

Mane stebina tai, kas vyksta.

„Dar turime nustatyti asmens kaltę, nes tai, kad viešoje erdvėje skelbiama, man labai žiauru. Turbūt nė vienas nenorėtų atsidurti tokioje padėtyje. Mane stebina tai, kas vyksta. Jau ir fondai atidaryti, ir tam tikri asmenys piarą sau darosi, rašoma, kad merginos teisės neužtikrinamos. Man tai negražu. Pagal generalinės prokuratūros rekomendacijas, kiekvienoje byloje, kur nukentėjo nepilnametis asmuo, iškart skiriamas įgaliotas atstovas – advokatas. Nepamirškime, kad valstybė prokuroro asmenyje pirmiausiai gina nukentėjusiojo interesus“, – kalbėjo E. Mikalainienė.

Prokurorės žiniomis, merginos šeima pasirinko savo, o ne valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos advokatą. Atlygį už teisininko pagalbą nukentėjusiosios tėvas galės išsireikalauti teisme pateikęs civilinį ieškinį. Tik toks atlygis paprastai teismo pripažinto kaltu asmens išieškomas tik nuosprendžiui įsiteisėjus, be to, jei jis turi tam lėšų.

E. Mikalainienė tikino nesuprantanti, kam dabar prašoma pinigų, jai toks prašymas atrodo negražiai. Gydymas ir teisinė pagalba nukentėjusiajai užtikrinama valstybės. Baimindamasi reikšti savo nuomonę šiuo klausimu, prokurorė prasitarė, kad jos manymu, taip neturėtų būti elgiamasi.

Eržvilko gimnazijos direktorė, ne kartą bendravusi su nukentėjusios merginos tėvu, teigė, kad pinigų jam tikrai prireiks, nes iki Kauno, kur gydoma dukra, yra 100 kilometrų.

Nors vyras dirba, tačiau uždarbis nesąs didelis.

Jam nemažai kainuoja vien kelionė į ligoninę ir atgal. O kiek išlaidų šeimai dar prireiks gydant ir reabilituojant sužalotąją.

Lietuvos garsenybės, paskelbusios paramą nukentėjusiajai, jau prabilo apie susitarimus su plastikos specialistais, kurie už suaukotus pinigus atkurs mergaitės grožį.

Iš atsiliepimų internetinėje erdvėje, akivaizdu, kad šeimai aukoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse gyvenantys lietuviai.

Abu įtariamojo tėvai priklauso Darbo partijai. Ketvirtadienį pranešta, kad vaikino motina sustabdė savo narystę partijoje. Tėvas to nepadarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Sila iest, ūma nieko nado.

Rita

Rita portretas
Sportininkai, ypač jėgos, dažniausiai yra nesivaldantys ir agresyvūs. Kaip rusai sako: sala įmest ūma ne nado-jėga yra, proto nereikia. Pamenu dar studijų laikais su sporto studentais darėm vakarėlį. Kai jie išgėrė, tapo nevaldomi. Žinoma merginų nemušė, bijojo, bet iš pykčio maistą svaidė į sienas, baubė kaip gyvuliai. ATSARGIAI SU SPORTINIAIS!

...

... portretas
Jei taip būtų rašoma apie tą gyvulį - nesijaudintume. :/
VISI KOMENTARAI 113

Galerijos

Daugiau straipsnių