Quantcast

Gaujos byloje liejosi praeities nuoskaudos: salėje – grasinimai

Nagrinėjant plungiškių gaujos bylą, Klaipėdos apygardos teismo posėdžių salėje tvyrojo nepriklausomybės pradžią, kai šalyje siautėjo nusikaltėlių gaujos, primenančios nuotaikos. Kaltinamieji laikomi atskirti vieni nuo kitų, mat laikosi skirtingų pozicijų, salėje aidėjo nepagarbūs pasisakymai, o kai kuriais atvejais – ir grasinimai.

Pyksta ant bendrininko

Šį kartą teisiami plungiškiai, kurie kaltinami veikę kaip nusikaltėlių gauja, iš Vokietijos gabenę dešimtis kilogramų kanapių, kaupę ginklus bei sprogmenis ir taip rengęsi užsakytai vienos Šiaulių nusikaltėlių gaujos nario žmogžudystei.

Prokuroras nusikaltėlių gaujos vadu įvardijo 37 metų Vytautą Razmą. Jis esą koordinavo kvaišalų gabenimą, skirstė parankiniams darbus, platino kanapes ne tik Plungėje, bet ir kitose Lietuvos vietose.

V.Razmas laikomas atskirai. Jo bendrininkais vadinami 26-erių Deividas Navardauskas ir 48-erių Rolandas Rakštys taip pat sėdi atskirai.

R.Rakštys į teismą atvedamas surakintas antrankiais, jis prieš posėdį ir pertraukėlių metu sulaukė nemažai pašaipų iš V.Razmo.

Panašu, kad vadeiva vadinamas vyras pyksta už tai, kad šis bendradarbiauja su pareigūnais ir pasakoja apie įvykdytus nusikaltimus.

Gaujos vadu vadinamas vyras tikino, kad R.Rakštys į teismą vežamas lengvuoju automobiliu, o pakeliui pareigūnų maitinamas sočiais sumuštiniais. Esą visokių malonių šis vyras sulaukia už liudijimą prieš jį.

Jaunesnysis kaltinamasis laukia teismo sprendimo laisvėje, jis kaltę neigia ir bando gintis nuo kaltinimų dalyvavus gaujos veikloje.

Bylos medžiagoje teigiama, kad D.Navardauskas bendrininkų buvo pravardžiuojamas Vaiku.

Lagamine – 15 kg kanapių

Septynis kartus teistas plungiškis V.Razmas pernai rugpjūtį buvo sulaikytas Prienuose, kai laukė bendrininko, grįžtančio autobusu iš Vokietijos.

Šalia kitų keleivių bagažo R.Rakštys buvo padėjęs lagaminą, pilną džiovintų kanapių.

Vėliau pareigūnai pasvėrė ir sužinojo, kad autobusu į Lietuvą tąkart įvežta 15 kg kvaišalų, jie buvo supakuoti į aštuonis paketus.

Policininkai ilgai sekė plungiškius ir turėjo duomenų, kad tokių kelionių būta ir daugiau.

Tikėtina, kad vyrai būtų padaliję kontrabanda atgabentas kanapes ir paskirstę jas į realizacijos vietas, bet pareigūnai užbėgo jiems už akių ir abu sulaikė.

Tuo pačiu metu kiti policininkai surengė sulaikymo operaciją Plungėje. Sekant kontrabandą dalyvavo Lietuvos, Vokietijos bei Lenkijos teisėsaugininkai.

Ruošėsi žmogžudystei

Tiriant narkotikų kontrabandos ir prekybos atvejus, paaiškėjo, kad plungiškiai turėjo ryšių su nusikaltėlių gauja, veikiančia Šiauliuose.

Pasirodo, Plungės veikėjai net gavo užsakymą nužudyti kitos šiauliečių gaujos narį.

Plungiškiai ėmė kruopščiai ruoštis šiai operacijai: įsigijo Latvijoje pavogtą automobilį, ginklų, šaudmenų ir sprogmenų, sudarė žmogžudystės planą ir treniravosi, kaip jį galėtų įvykdyti.

Kratų pas įtariamuosius metu, be kitų, jau paminėtų draudžiamų dalykų, rasta ir rankinių granatų.

Vakar teisme liudijo Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnas. Jis pasakojo V.Razmo veiklą sekęs nuo 2016 m. pabaigos.

Pareigūnas pasakojo, kad šis plungiškis telefonu duodavo nurodymus, kam ir ką veikti. Jis net nesumokėdavo parankiniams už atliktą darbą, todėl šie dažnai jam skambindavo ir prašydavo eurų bent cigaretėms.

Byloje esama telefoninių pokalbių įrašų, iš kurių aiškėja, kad V.Razmas padėjo R.Rakščiui išeiti iš kalėjimo Airijoje. Šio vyro jam labai reikėjo veiklai Lietuvoje.

Kartu gėrė "samagoną"?

V.Razmas neslėpė pykčio ne tik buvusiam bendrininkui, bet ir policijoje dirbančiam liudytojui.

"Kiek metų mudu vargstam? Pasakyk, kiek laiko tu jau bėgioji paskui mane? Visą gyvenimą gyvenome viename name ir "samagoną" esame kartu gėrę, pasakyk tai teisėjams. Stasiuk, ar laimingas esi, kad aš čia sėdžiu?" – familiariai kreipėsi į pareigūną teisiamasis.

Pareigūnas nesutriko, jam bendravimas su tokiais žmonėmis nėra naujiena.

Vyras patvirtino, kad vaikystėje gyveno tame pačiame Plungės daugiabučiame name, kaip ir V.Razmas, bet dar būdamas paauglys išvyko ir nuo to laiko jokių asmeninių santykių su juo neturėjo.

Kai baigęs liudyti pareigūnas ėjo iš teismo salės, V.Razmas jam metė kažkokią frazę ir išraiškingu gestu brūkštelėjo sau pirštu per kaklą.

Teismo posėdžiai šioje byloje numatyti iki gruodžio vidurio.

Teisėjų kolegijai sunkiai sekasi prisikviesti liudytojus. Jeigu jie dar kartą neatvyks, prieš juos gali būti taikomos prievartos priemonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TT

TT portretas
Lopas teisme giriasi kad su mentu gere.

Z

Z portretas
Kaimo mapijozai:)))

Kersytojas

Kersytojas portretas
Kas teismuose banditams leidzia uzsimaukslinti tuos debiliskus kapisonus ir dergtis. Tie galvijai turi sedeti uz grotu, sukaustyti grandinemis ir bijoti net galva pakelti! Tolerastija...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių