Quantcast

Dilema: statytojas ar vagis?

Namą besistatantį žmogų pats juodžiausias apmaudas užklumpa tada, kai po nakties statybvietėje randa sulaužytas duris, išdraskytas konstrukcijas ir pavogtus brangius įrankius, medžiagas ar buitinę techniką. Tokia situacija Klaipėdos rajone kasmet fiksuojama dešimtimis kartų.

Vieni verkia, kiti skuba

Statistika byloja, kad dažniausiai vagys siautėja Sendvario ir Kretingalės seniūnijose.

Priežastis paprasta – būtent šiose vietovėse dygsta ne tik pavieniai privatūs namai, bet ir ištisi kvartalai ar net kaimai.

Ilgapirščiai šiose statybvietėse sukinėjasi ir ieško grobio jau ne vienus metus.

Klaipėdos rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Gražvydas Grišanovas pasakojo pats matęs ne vieną suaugusį vyrą braukiantį ašarą.

"Įsivaizduokite, žmogus statosi būstą iš paskutinių pinigų, taupo kiekvieną centą, kuria jaukius namus savo šeimai, o vieną rytą atvažiuoja ir randa išplėštas duris, išmontuotą santechniką, šildymo katilus. Vagys ne tik pagrobia brangius daiktus, bet ir pridaro žalos sugadindami daug kitų dalykų. Tada necenzūriniai prakeiksmai nusikaltėlių adresu būna visiškai pateisinami", – prisiminė nukentėjusiųjų išgyvenimus pareigūnas.

Kitaip elgiasi statybinių įmonių atsakingi asmenys, kai apvagiami jų vagonėliai ir dingsta darbo įrankiai.

Šie žmonės dažniausiai nerodo emocijų, jie būna sudarę draudimo sutartis, tad didžiausias jų rūpestis – kuo greičiau sutvarkyti formalumus ir įsigyti naujus įrankius.

Verslininkams svarbiausia laiku padaryti, kas sutarta su užsakovu, todėl emocijas lieti čia nėra laiko.

Žino tik darbininko vardą

Statant namą, neretai tuo pat metu dirba kelios darbininkų brigados, o kai kuriuos darbus nudirba tam tikriems darbams atlikti pasamdyti pavieniai asmenys.

Statybvietėje pluša daugybė žmonų, vieni kitus mato, bet nepažįsta. Kažkas kažką veža, kažkas atsigabena brangius darbo įrankius, tuo pat metu tinkuojama, montuojama santechnika, vedama elektra.

Vieni darbininkai dirba oficialiai, kiti pasamdyti nudirbti tam tikrus daug laiko neužtrunkančius darbus, kuriems atlikti samdoma neoficialiai.

Dažnai tokioje žmonių gausybėje atsiranda tų, kurie žvalgosi galimo grobio.

"Mus stebina faktas, kai apie vagystę pranešęs nukentėjusysis apie pasamdytą darbuotoją gali suteikti mažiau nei minimalią informaciją. Akivaizdu, kad jis net nepažįsta pas jį dirbusių žmonių, žino tik vardą ir telefono numerį. Jokių sutarčių su tokiais asmenimis nesudaroma, užsakovas net neužsirašo darbuotojo pavardės, nepaprašo pateikti asmens dokumento. Būtent todėl, tirdami vagystes iš statybviečių, susiduriame su didelėmis problemomis nustatant įtariamuosius", – neslėpė Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė.

Tokie "statybininkai" paprastai prisistato svetimu vardu, naudoja išankstinio papildymo telefono korteles.

Dieną dirbo, naktį vogė

Vienas vagių, kurį policininkams pavyko demaskuoti ir sulaikyti, pats dirbo vieno namo statyboje. Darbdavys net jį gyrė kaip gerą darbininką.

Paaiškėjo, kad savo darbą puikiai atlikęs vyras vogė iš gretimų statybviečių.

Dieną nusižiūrėjęs grobį šis vyras pasisavindavo brangius garsių gamintojų elektros įrankius. Vogti jis eidavo naktimis. Ryte, lyg niekur nieko, statybininkas vėl pasirodydavo darbe, ir taip stengdavosi neatkreipti į save dėmesio.

Pernai lapkričio mėnesį Ketvergiuose buvo apvogti du statomi namai. Pagrobta jau sumontuota buitinė technika: šaldytuvas, orkaitė, elektriniai įrankiai.

Vagis nustatyti padėjo vaizdo kameros. Jos užfiksavo du įtariamuosius. Į nusikaltimą jie buvo įtraukę nepilnametį.

Tada policininkams pavyko ne tik išaiškinti nusikaltimą, bet ir surasti daiktus. Byla jau atiduota į teismą. Šis atvejis yra puikus pavyzdys, kad geros kokybės vaizdo stebėjimo kameros gali apsaugoti turtą.

Per pastaruosius penkerius metus G.Grišanovas yra susidūręs gal tik su pora atvejų, kai bandyta apvogti signalizaciją turinčias statybvietes, abiem atvejais nusikaltėliai buvo priversti sprukti nieko nepešę.

Pareigūnai pripažįsta, kad pavyksta pagauti ne visus vagis.

Atsainumas – dovana nusikaltėliams

"Ne kartą susidūrėme su paradoksalia, bet kartu kasdieniška tapusia situacija, kai statybinės medžiagos atvežamos ir paliekamos tiesiog lauke arba nei langų, nei durų neturinčiame name. Būta atvejų, kai taip visiškai neapsaugotoje vietoje paliekami net santechnikos įrenginiai. Darbininkai išvažiuoja, o vertybės lieka visiškai nesaugomos, – žiniomis dalijosi G.Grišanovas. – Nežinau, ką žmonės galvoja taip elgdamiesi, gal jiems atrodo, kad tai daryti turi policija. Vagims toks atsainumas – tikra dovana."

Neretai kelis namus apsiėmę statyti statybininkai atsigabena vagonėlius, kuriuose laiko darbo įrankius.

Bet šie vagonėliai dažniausiai užrakinami primityviu užraktu ar tiesiog pakabinama spyna. Jokių vaizdo stebėjimo kamerų ar signalizacijos įsirengti įmonių vadovai nesumoja.

Viduje pernakt paliekami brangūs elektriniai įrankiai, suvirinimo aparatai, generatoriai.

Pareigūnai yra matę tokių vagonėlių duris atlapotas, taip nesaugodami paslapties dieną statybininkai išduoda paslaptį apie viduje laikomas vertybes, kiekvienas pro šalį einantis jas nesunkiai pastebi.

Vagims susirinkti informaciją apie galimą grobį nesudėtinga net neišlipant iš automobilio.

Vakare, kai statybvietė ištuštėja, pilna vertingų daiktų vieta labai dažnai lieka be sargo, be apšvietimo ar signalizacijos arba vaizdo stebėjimo įrangos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
jei uzsakovas asilas,tai niekas cia nekaltas,juk namo statyba kainuoja daug ,o pasamdyti sarga ar saugos tarnyba butu tik asara visame biudzete.trumpai ,skupas moka du kartus.

seklys

seklys portretas
policijos mastymas kaip "mientu" - del isprievartavimu kalta auka ,kaip visada ,nes trumpas sijonas .Kol bus toks mastymas - neko nepasieksi .Butu didelis nusikaltimu istyrimo lygis - nebutu ir vagiu .

Anonimas

Anonimas portretas
Pats atlieku statybinius darbus ir tikrai nekyla ranka vogti iš žmogaus. O tie kur plėšia, langus, duris, santechniką, įrankius... Degradai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių