Quantcast

Buvusios bibliotekos direktorės teismas: teko liudyti Klaipėdos rajono merui

Klaipėdos apygardos teisme pirmadienį teko liudyti Klaipėdos rajono merui Broniui Markauskui. Meras teismui paliudijo, kad pernai gruodį kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kai ėmė aiškėti aplinkybės, kaip J. Lankučio bibliotekoje buvo dalintos premijos, kai įstaigai vadovavo Indra Tamašauskienė.

Mero raštas – STT

Vieną I. Tamašauskienei nepalankų sprendimą praėjusią savaitę jau paskelbė tas pats Klaipėdos apygardos teismas kitoje byloje.

Teismas neskundžiama nutartimi konstatavo, kad moteris teisėtai buvo atleista iš J. Lankučio bibliotekos vadovo pareigų, praradus pasitikėjimą.

Šį pirmadienį vykusiame baudžiamosios bylos dėl piktnaudžiavimo viešame nagrinėjime B. Markausko teismas klausė, kodėl I. Tamašauskienė prarado mero pasitikėjimą.

Kitą dieną kreipiausi į STT, kad viskas būtų ištirta.

„Dėl dviejų dalykų – tarnybinio automobilio naudojimo asmeniniams tikslams ir dėl blogo klimato bibliotekos kolektyve“, – tikino rajono meras.

Aiškėja, kad, jau atleidus I. Tamašauskienę iš pareigų, B. Markauskas sulaukė pranešimo apie tai, kaip trims bibliotekos darbuotojoms buvo išmokėtos kelis kartus didesnės nei kitiems premijos.

„Kitą dieną kreipiausi į STT, kad viskas būtų ištirta“, – patikino B. Markauskas.

STT bylą pradėjo remdamasi Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 2 dalimi. Straipsnis numato, kad už piktnaudžiavimą tarnyba, siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos, jeigu nebuvo kyšininkavimo požymių, baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.

Liudijimas: Klaipėdos rajono merui B. Markauskui teko liudyti buvusios pavaldinės teisme. A. Aleksėjūnaitės nuotr.

Apdovanojo Kalėdoms

Į teisėsaugą buvo kreiptasi, kai viena darbuotoja prisipažino, kad bibliotekos direktoriaus pareigas tuo metu vos tris mėnesius ėjusi I. Tamašauskienė pasirašė įsakymą dėl kalėdinių premijų skyrimo.

Trys įstaigos darbuotojos sulaukė didesnių premijų nei kitos. Neva buvo sutarta, kad jos išgrynins sumas ir perduos direktorei.

Viskas vyko 2021-ųjų gruodžio pabaigoje. Iš pradžių personalo ir buhalterijos skyriams buvo perduotas įsakymas, kuriame premijuojama buvo ir pati I. Tamašauskienė.

Po valandos moteris susivokė, kad negali pati sau skirti premijų. Personalo skyriaus darbuotojai buvo nurodyta sunaikinti įsakymą, o vykdymui buvo pateiktas naujas.

Direktorė puse etato dirbusiai buhalterei Ilonai Dotienei premiją padidino nuo 546 iki 846 eurų, metodinio skyriaus vedėjai Laimai Damulienei premija buvo padidinta nuo 878 iki 1 118 eurų, vyriausiajai metodininkei Jūratei Tilvikienei – nuo 808 iki 1 048 eurų.

Dėl kreipinio – pastaba

Teisme liudijusi bibliotekos personalo skyriaus specialistė Alma Kybartienė pripažino, kad per dvylika metų darbo praktikos ji tokio dydžio premijų nebuvo mačiusi.

„Nebuvo tokių darbų, kad tokią premiją skirtų. Nežinau, už ką čia“, – į teismo klausimą atsakė liudininkė

Šiai liudininkei klausimą panoro užduoti teisiamoji I. Tamašauskienė, tačiau sulaukė bylą nagrinėjančios teisėjos Daivos Jazbutienės pastabos.

„Priminsiu, jūs esate teismo procese, esate teisiamoji, tad prašyčiau liudininkų netujinti“, – pastabą I. Tamašauskienei pasakė teisėja.

Pati I. Tamašauskienė apklausų metu tyrėjams aiškinusi, jog yra nekalta, o pinigus kolegės surinko tam, kad kompensuotų jai už bibliotekos remontui išleistas asmenines lėšas.

Teismas toliau žada tęsti liudininkų apklausas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

M and M

M and M portretas
Labai gera buvo direktorė!

Ot kokia riebalinė

Ot kokia riebalinė portretas
Nekokia bus teismo baigtis,jei jau is teisejos ciocė gauna pastaba,tai jau neigiamas poziuris i nusikaltele.Baudike gali buti maximali xamkai.

Liuterons

Liuterons portretas
Nu kunigs dabar kersys markauskiui,ui kersys…
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių