Quantcast

Buvęs Plungės ligoninės specialistas už kyšininkavimą nubaustas 7 tūkst. eurų bauda

Buvęs Plungės rajono savivaldybės ligoninės specialistas Edvardas Bierontas pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tiriamoje byloje dėl galimos korupcijos sveikatos apsaugos sektoriaus viešuosiuose pirkimuose.

Sutikęs su Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro argumentais, teismas praeitą penktadienį skyrė vyrui piniginę 7 tūkst. eurų baudą bei atėmė teisę trejus metus dirbti darbą valstybės tarnyboje, ketvirtadienį pranešė STT ir prokuratūra.

Ši baudžiamoji byla buvo atskirta iš atliekamo didelio masto ikiteisminio tyrimo dėl įtariamų korupcinių veikų sveikatos priežiūros įstaigoms viešųjų pirkimų būdu įsigyjant medicininę įrangą ir kitas medicinos priemones. Apie jį viešai buvo pranešta pernai kovą.

Tęsiamame tyrime įtarimai dabar pareikšti dviem juridiniams ir 79 fiziniams asmenims, iš kurių 12 – gydymo įstaigų vadovų. Tiriami 129 galimi nusikalstamos veikos epizodai.

Taip pat šioje byloje birželio mėnesį vienam įtariamajam – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų buvusiam darbuotojui – pripažinus savo kaltę dėl kyšininkavimo, jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Iš šio asmens konfiskuoti 2 tūkst. eurų, kaip gauti iš nusikalstamos veikos, ir paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – 1 tūkst. eurų dydžio įmoka į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Centrinė tyrimų valdyba kartu su visomis teritorinėmis valdybomis. Tyrimą kontroliuoja, organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei apygardų prokuratūrų Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrių prokurorų grupė.

Atskirtos ir teisme išnagrinėtos bylos duomenimis, Plungės rajono savivaldybės ligoninės viešųjų pirkimų specialistas E. Bierontas savo naudai priėmė kyšius už teisėtą veikimą ir palankumą vykdant įgaliojimus.

Teismas konstatavo, jog klaipėdietis neteisėtą atlygį priėmė už teiktas konsultacijas dėl dokumentų ruošimo, kad šie atitiktų keliamas Plungės rajono savivaldybės ligoninės vykdyto viešojo pirkimo sąlygas.

Pasak prokuratūros ir STT, taip pat nustatyta, kad vyras teikė informaciją apie ligoninės medicininių priemonių poreikį bei iš anksto susitarė ligoninės vardu įsigyti reikiamą medicininę įrangą ir kitas medicinos priemones iš konkrečios įmonės. Skaičiuojama, kad kaltinamasis bendrai priėmė daugiau nei 2 tūkst. eurų kyšį.

Klaipėdos apylinkės teismas, išnagrinėjęs prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu ir ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą, E. Bierontą pripažino kaltu. Klaipėdiečiui buvo skirta 10,5 tūkst. eurų bauda, kuri sumažinta vienu trečdaliu. Taip pat jam paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – trejiems metams atimta teisė dirbti darbą valstybės tarnyboje. Teismo sprendimu iš E. Bieronto valstybės naudai konfiskuoti 2305 eurai.

Šis teismo baudžiamasis įsakymas nėra įsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas per 14 dienų.

Įtarimų sulaukė gydymo įstaigų vadovai

Pernai STT skelbė, kad surinkti duomenys leidžia įtarti, kad medicinos priemonėmis ir įranga prekiaujančių įmonių atstovai, galimai veikdami įvairiomis neteisėtomis priemonėmis, per ilgesnį nei vienų metų laikotarpį galėjo sudaryti sąlygas įmonėms neteisėtai laimėti įvairių Lietuvos gydymo įstaigų pirkimų už daugiau kaip 3 mln. eurų. 

Tuomet skelbta, kad tarp įtariamųjų yra tuometinis Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius, Šeškinės poliklinikos direktorė Daiva Kanopienė, Vilniaus rajono Nemenčinės poliklinikos vyriausiasis gydytojas Olegas Kačanas, tuometinis Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas, tuometinis Plungės rajono savivaldybės ligoninės direktorius Antanas Martusevičius ir Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Irena Janušonienė.

Įtarimai taip pat buvo pateikti įmonės „Limeta“ vadovui Virginijui Domarkui, „Limetos NT“ vadovui, abiejų minėtų įmonių akcininkui Kęstučiui Kutkauskui bei „Graina“ vadovui Erlandui Sudeikiui.

Pareigūnai atliko 150 kratų, rado 270 tūkst. grynųjų įvairia valiuta. Teisėsauga taip pat teigė užfiksavusi galimo kyšio perdavimo momentus.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pernai rinktais duomenimis, „Limeta“ ir „Graina“ per pastaruosius dvejus metus laimėjo daugiau kaip 1,7 tūkst. viešųjų pirkimų, jų suma viršija 58 mln. eurų.

Su anksčiau tyrime paskelbtomis šešiomis gydymo įstaigomis „Limeta“ sudarė beveik pusšimtį sutarčių, vertų daugiau kaip pusantro milijono eurų, tuo metu „Graina“ sudarė 35 sutartis, jų vertė daugiau nei 2 mln. eurų.

Tiriamos tokios nusikalstamos veikos kaip piktnaudžiavimas, papirkimas, prekyba poveikiu, kyšininkavimas, taip pat – apgaulingos buhalterinės apskaitos vedimo, dokumentų klastojimo.

Pasak teisėsaugos, įstaigoms vykdant viešuosius pirkimus „buvo ribojama konkurencija, diskriminuojami kiti tiekėjai“, o sąlygos suderintos taip, kad laimėtų tam tikros proteguotos įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

noriu būti kyšininku

noriu būti kyšininku portretas
paimti milijoną ir susimokėti 7k baudos :) tiesiog svajonė ne gyvenimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių