Quantcast

Žvejų rankose – pirmosios stintos

Stintų žvejybos startas šiemet vėlyvas, tačiau žvejų rankose jau spurda po vieną ar kitą sugautą žuvelę. Nuo Palangos tilto prieš kelias dienas žvejojusieji gyrėsi sugavę pusantro kilogramo stintų.

"O aš pagavau tik vieną", – šypsojosi klaipėdietis žvejys Karolis Kaupys.

Vis dėlto vyras pripažino, kad stintmetis dar tik prasideda, o pasisukus palankiam vėjui kibimų turėtų būti daugiau.

"Pūtė rytų vėjas, o jis žvejybai netinkamas, reikia laukti, kol vėjas pasisuks į marių pusę. Prognozės rodo, kad savaitgalį vertėtų pažvejoti. Palangoje vyrai jau mėgina gaudyti stintas. Stebuklų nėra, bet jau kai kas pusantro kilogramo buvo pagavęs", – pasakojo K.Kaupys.

Pirmąsias tris stintas klaipėdietis sugavo lapkričio 10 d.

"Labai vėlai. Visu mėnesiu vėliau startuoja stintų žvejyba. Buvo labai šiltas ruduo, ypač spalis ir lapkritis. Nebuvo šiaurės krypčių vėjų. Bet dabar jau stintų turėtų būti, tik kokie jų kiekiai bus, niekas nežino", – kalbėjo Jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Pasak specialisto, didesni stintų būriai susiformuoja tik žiemos pabaigoje.

"Dideliems būriams formuotis reikia šalto ir gėlo vandens. Tačiau sunku nuspėti, kur judės šios pelaginės žuvys – gal į Klaipėdą, o gal į Kaliningradą trauks? Sunku prognozuoti. Bet faktas, kad žvejybos pradžia yra. Pirmųjų, tų iki kalėdinių, stintų jau galima tikėtis", – pastebėjo R. Dailidė.

Remigijus Dailidė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Jis pripažino, kad uosto akvatorijos gilinimas pakeitė stintų lankymosi vietas.

"Prieš kurį laiką stintas sėkmingai dažnas žvejojo iš Smiltynės pusės, o dabar jų čia nebepagauna. Nėra taip, kad visiškai nepagautų, bet jų kiekiai yra labai maži. Turiu įtarimą, kad stintų populiacija mažėja", – pasakojo R.Dailidė.

Viltis miršta paskutinė.

Klaipėdietis stebėjosi, kad pavasarį žvejai verslininkai Šilutės rajone sugavo net toną stintų.

"Sovietmečiu prastais metais sugaudavo 70–80 tonų. Tinklus tempdavo traktoriais. Situaciją stebiu jau ne pirmus metus ir vis labiau peršasi mintis, kad stintų populiacija mažėja. Anksčiau galėdavome pasakyti, kad stintos pramečiuoja, o tai reiškia, kad jų populiacija tik kas ketvirtus metus padidėja, tai dabar taip nėra. Jau kelerius metus iš eilės jų kiekiai vis mažėja. Ciklo nebeliko", – prognozavo R.Dailidė.

Kiek šiemet bus stintų, biologas nerizikavo numatyti.

"Anksčiau buvo įmanoma prognozuoti, kada prasidės rimtas stintmetis, o dabar belieka viltis, kad stintų iš viso būtų. Viltis miršta paskutinė", – kalbėjo R.Dailidė.

Vakar prekybininkai už stintų kilogramą Klaipėdoje prašė 8,5 euro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neperku

Neperku portretas
To brudo iš labiausiai užterštos jūros.

Hmm

Hmm portretas
Reikia naikinti ir uzdrausti pramoninius stintu gaudytojus tinklais tada ir atsiras populiacija, gales kiekvienas zvejys ju pasigauti. O dabar stintos tiesiog issrebiamos tinklais o po to jomis spekuliuojama turguose PC . Naikint stintu gaudyma tinklais ir viskas.

visi keikūniai,pavydėkite

visi keikūniai,pavydėkite portretas
Nebrangios, dar tikrai nebrangios,o skonis pasakiškas,ir didelių gavome,Liuks.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių