Quantcast

Žvejai apsėdo Malkų įlankos krantines

Žvejai mėgėjai demonstruoja kantrybę ir bando sugauti pirmąsias šiemet stintas, pasirodžiusias Malkų įlankoje. Kol kas įspūdingais kibimais nesigiriama, tačiau žvejai viliasi, kad stintų sezonas įsibėgės.

"Kiek man teko girdėti, didžiausiu laimikiu galėjo pasigirti tik vienas žvejys, jis sugavo 28 stintas. Žmogus nepasakė, kiek laiko žvejojo prie Naujosios perkėlos. Spėju, kad jam sekėsi ir dėl stipresnės lempos, kurią buvo pasiėmęs. Uostas yra išgilintas, tapo kaip priekrantė. Kada akvatorijoje pasirodys stintų būriai, niekas nežino", – tikino Jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Jūra prieš kelias dienas buvo audringa, todėl neveikė pietinį molą tvarkanti technika.

"Gali būti, kad dėl to stintos pasuko į marias. Žuvys nemėgsta triukšmo, o kaip tik tuo metu vokiečių, kurie dirba prie molo, įranga nedirbo. Kažkiek tų stintų bus, bet nebus gausūs kiekiai", – tikino R. Dailidė.

Jis teigė, kad stintos į marias suka ir dėl palankių vėjų.

Didžiausiu laimikiu galėjo pasigirti tik vienas žvejys, jis sugavo 28 stintas.

"Reikia, kad pūstų į marių pusę. Atšilo, ižas baigėsi, susiklostė tinkamesnės sąlygos. Jei turguje pasirodo verslininkų žvejų parduodamos stintos, dažniausiai tereikia kelių dienų ir galime mėginti jų dairytis uosto akvatorijoje", – patarė žvejys.

R. Dailidė aiškino, kad žvejybos sąlygos nesikeis ir artimiausiu metu.

"Kiek ilgai kibs stintos, niekas negali pasakyti. Į vandenį galvos neįkiši, nepasižiūrėsi, kas ten vyksta. Situacija ir toliau bus tokia pati. Kažkiek kibs. Įprastai stintos pasirodydavo spalio pabaigoje, su pirmu šaltu vandeniu. Bet šiemet jų nebuvo nei spalį, nei lapkritį – labai šiltas vanduo", – paaiškino R. Dailidė.

Judėdami priekrante, stintų būriai užsuka ir į uostą.

"Iki sausio pabaigos dažniausiai vyrauja šiaurinių krypčių vėjai. Po to stintos ims reaguoti ir į gėlą vandenį, taip nutinka prieš nerštą. Manyčiau, kad tikimybė pagauti vis didės", – vylėsi biologas.

R. Dailidė aiškino, kad pirmosios stintos dažniausiai kibdavo nuo krantinės ties delfinariumu.

"Prie Senosios perkėlos buvo gerų vietų. Bet spėju, kad iš Smiltynės pusės šiemet nebus gerų kibimų, uostas smarkiai išgilintas. Visko gali būti, kad jos judės farvateriu, o plačiau pasiskleis ties seklumomis, gal prie Naujosios perkėlos ir dar toliau", – pasakojo R. Dailidė.


Šiame straipsnyje: malkų įlankažvejaistintos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių