Quantcast

Zoologijos sode – nauji gyventojai

Karklėje esančios verslininkų Dainos ir Antano Bosų poilsiavietės zoologijos sodą papildė nauji gyventojai.


 

Pavasarinės saulės spinduliais mėgaujasi prieš tris mėnesius pasaulį išvydę meškiukai. Tarp naujakurių – ir lūšys bei ožiai.

Prie meškiukų neprileidžia

Rudųjų meškų jaunikliai pasaulį išvydo praėjusių metų pabaigoje – gruodžio 28 dieną. Dabar su mama jie laikomi voljere lauke.

"Meškos – įdomūs gyvūnai. Jauniklius atsiveda žiemos miego metu. Meškiukai žinda pieną, o pavasarį, meškai pabudus, būna ūgtelėję", – pasakojo A.Bosas.

Paprastai rudosios meškos atsiveda nuo vieno iki trijų jauniklių. Karklėje esančiame zoologijos sode pasaulį išvydo du meškiukai.

Jauniklių lytis dar nėra aiški. Pasak A.Boso, mama prie mažylių dar nieko neprileidžia.

"Trys mėnesiai meškiukui – labai mažai. Meška dar pati rūpinasi jaunikliais, žindo pienu, nieko neprisileidžia. Paprastai meškiukai su mama išbūna apie metus. Žinoma, gali ir anksčiau atskirti, kai pradeda patys maitintis", – pasakojo verslininkas.

Jauniklių tėvas laikomas atskirame narve. Įleisti lokio prie meškos su jaunikliais negalima. Jis sudraskytų mažylius.

"Patiną būtinai reikėjo atskirti prieš gimstant meškiukams. Vos spėjome. Vakare išnešėme jį į kitą narvą, o rytą meška jau buvo atsivedusi jauniklius. Jei lokio nebūtume spėję atskirti, jis būtų sudraskęs mažylius", – aiškino A.Bosas.

Cirkui parduoti nenori

Narve, netoli aptvaro, kur laikoma meška su jaunikliais, įkurdintas lokys nerimsta. Būna, kad letenomis braižo duris, ir, atrodo, veržiasi į laisvę.

"Patinas užuodžia meškiukus ir jam knieti patekti pas mažylius", – aiškino verslininkas.

A.Bosas tvirtino, kad kol kas meškiukai liks Karklėje esančiame zoologijos sode.

"Skambino man "Ąžuolyno" meškučių cirko direktorius ir prašė parduoti jauniklius. Mes deklaruojame gyvūnus, tai, matyt, pamatė, kad turime. Pasakiau, kad neparduosiu. Pas mus voljeras didelis, erdvės užtenka. Tegul gyvena. Sunkiau patinui, kuris dabar narve. O cirke meškiukai tik kankinami", – tvirtino verslininkas.

Tačiau A.Bosas atkreipė dėmesį, kad vėliau vis dėlto reikės meškiukus atskirti nuo mamos ir įleisti patiną.

"Sugalvosime ką nors", – tvirtino verslininkas.

Nors dar neaiški meškiukų lytis, jau galvojama apie vardų jiems suteikimą. Pasak A.Boso, ketinama skelbti konkursą poilsiavietės profilyje socialiniame tinkle.

Karklėje esančiame zoologijos sode anksčiau gyveno viena meška. Tačiau ji buvo paleista į rezervatą Vokietijoje.

Vėliau iš Estijos parsivežta porelė rudųjų meškų, kuri ir susilaukė jauniklių.

Įsikūrė ir dvi lūšys

Rudosios meškos jaunikliai – ne vieninteliai naujakuriai Karklėje esančiame zoologijos sode.

Čia apsigyveno ir lūšys, kuriomis jau gali pasigrožėti lankytojai. A.Bosas pasakojo, kad dvi kačių šeimos atstoves parsivežė iš Šiauliuose esančio veislyno.

Apsilankymo poilsiavietėje metu aptvaras buvo rengiamas ir neseniai parsivežtiems ožiams, kurie laikinai buvo įkurdinti tvarte.

A.Bosas pasakojo, kad zoologijos sode laikoma per tūkstantis apie 30 skirtingų rūšių gyvūnų.

Lankytojai gali pamatyti unikalią paukščių kolekciją – nuo egzotiškų iki įprastų sparnuočių.

"Pažiūrėkite, kokie patinėliai. Visi spalvoti, gražūs, o patelės – paprastos. Žmonių pasaulyje viskas atvirkščiai nei gamtoje. Patelės – dažytos", – šmaikštavo verslininkas.

Zoologijos sode apsilankiusiųjų akį dar labiau traukia vilkai, stumbrai, stručiai.

Į safarį leidęsi lankytojai turi progą ne tik pamatyti danielius, elnius, briedę Meilę, bet ir juos pamaitinti iš rankų. Šie gyvūnai gyvena laisvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių