Quantcast

Žemiau skurdo ribos gyvenančios globėjos istorija: Vaiko teisių tarnyba nutyli tiesą?

Kai vieniša bedarbė Klaipėdos savivaldybei pateikė prašymą atleisti ją nuo socialinio būsto nuomos mokesčio, paaiškėjo, kad jokių pajamų, išskyrus vaiko pinigus, negaunanti, du savo vaikus auginanti ir už keliasdešimt centų per dieną gyvenanti moteris pernai tapo dar trijų nepilnamečių globėja. Vaiko teisių tarnyba šioje skurstančioje šeimoje problemų iki šiol neįžvelgia.

Žemiau skurdo ribos

Prieš keturis mėnesius dienraštis rašė apie socialinį fenomeną – žemiau skurdo ribos su penkiais vaikais gyvenančią klaipėdietę, kuri paprašė, kad savivaldybė ją atleistų nuo socialinio būsto nuomos mokesčio ("Išgyventi – už 46 centus", "Klaipėda", 2021 07 10).

Norėdama tokių išlygų, moteris savivaldybei turėjo pateikti praėjusių metų, tai yra 2020-ųjų, pajamų deklaraciją.

Tuomet ir paaiškėjo, kad jos pajamas sudarė su darbo santykiais nesusijusios ir ne individualios veiklos išmokos – iš viso 983 eurai arba 13,65 euro vienam šeimos nariui per mėnesį. Padalijus dienai, išeitų po 46 centus.

Pozicija: Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovės teigimu, specialistai skurstančioje klaipėdietės šeimoje jokių problemų neįžvelgė. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Ši moteris augina du savo ir globoja tris svetimus vaikus. Šeima gyvena Klaipėdos savivaldybės socialiniame dviejų kambarių 52,6 kv. m. ploto bute.

Nuomininkė bent liepos mėnesį nedirbo, bet buvo registruota Užimtumo tarnyboje.

Neaišku, ar šiuo metu ji įsidarbino, nes visą informaciją riboja Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas.

Suabejota pateiktais skaičiais

Pasirodžius publikacijai, pasipylė vieši komentarai, kad esą taip negali būti, nes kiekvieno globojamo vaiko išlaikymui skiriamos globos išmokos sudaro per pusantro šimto eurų per mėnesį.

Tad šios šeimos bendros pajamos per mėnesį turėtų siekti virš tūkstančio eurų.

Pastabų šiuo klausimu žurnalistams turėjo ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė Greta Bliutaitė – esą straipsnyje parašyta "ne visai taip, nes ne už tiek ta šeima gyvena". Tačiau "už kiek", taip ir neįvardijo.

Kad žmogus sėdėtų namie ir gyventų už 13 eurų per mėnesį, taip nebūna, čia kažkas ne taip, galai nesueina.

Jei G.Bliutaitė kalba tiesą, kodėl pateikdama savivaldybei pajamų deklaraciją ir prašydama atleisti nuo socialinio būsto nuomos mokesčio klaipėdietė įvardijo ne visas gautas pajamas, jei tokių išties buvo?

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyrius disponuoja visa nuomininkų deklaracijas liečiančia informacija. Jei kas nors neaišku, gali kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Šiuo atveju abejoti pateikta pajamų deklaracija esą nebuvo pagrindo.

Nesueinantys galai

Vis dėlto abejonių dėl šios klaipėdietės oficialiai deklaruotų pajamų kilo ir Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vadovei Audronei Liesytei.

"Gal ten buvo deklaracijos pildymo klaida? Tačiau bet kuriuo atveju toks asmuo turėtų gauti socialinę pašalpą. Kodėl dėl jos nesikreipia? Matyt, turi savo priežasčių. Kad žmogus sėdėtų namie ir gyventų už 13 eurų per mėnesį, taip nebūna, čia kažkas ne taip, galai nesueina", – svarstė A.Liesytė.

Klaipėdoje socialinę pašalpą gauna apie tūkstantis asmenų.

Audronė Liesytė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą, parama šeimai gali būti teikiama tuo atveju, kai kalendorinių metų deklaruotos pajamos, tenkančios vienam šeimos nariui per mėnesį, yra ne didesnės nei 192 eurai.

Savivaldybė primoka tą sumą, kurios trūksta iki  192 eurų per mėnesį vienam šeimos nariui.

Klaipėdietės su penkiais vaikais šeimos pernykštės mėnesio pajamos vienam asmeniui buvo 14 kartų mažesnės nei valstybės nustatytas remiamų pajamų dydis.

Faktiškai savivaldybė šiai šeimai turėjo primokėti trūkstamą sumą ir jos metinės pajamos bet kuriuo atveju turėjo būti gerokai didesnės nei nurodyti 983 eurai, kuriuos moteris pateikė metinėje deklaracijoje, nebent ji dėl socialinės pašalpos į savivaldybę nesikreipė.

Tiesa, yra tokių žmonių, kurie socialinių pašalpų negauna, nors kreipiasi, nes turi santaupų sąskaitose arba nedarbinių pajamų.

Globėjo pajamos nesvarbios

Labiausiai stebina tai, kad beveik neturinčiai jokių pajamų moteriai buvo suteikta teisė tapti globėja.

Dienraščio žiniomis, nuolat globoti tris vaikus sunkiai besiverčianti moteris gavo teisę pernai Vilniaus apylinkės teismo nutartimi.

Po šio teismo sprendimo globėja veikiausiai naudojasi jai priklausančiomis išmokomis, tai yra pagalbos pinigais vaikus globojančioms šeimoms, išmokomis už vaikus, globos (rūpybos) išmokos tiksline kompensacija.

Vis dėlto pernykštė bendra gautų pajamų suma buvo labai maža. Tad klausimas, kaip galėjo atsitikti, kad teismas iš viso leido jokių finansinių pajamų neturinčiam žmogui globoti nepilnamečius?

Pasirodo, globai nėra privaloma netgi pilna šeima (tėtis ir mama).

Esą vaikus globoti ar jais rūpintis norintis asmuo nebūtinai turi būti susituokęs ar privalo turėti būstą, priklausantį jam nuosavybės teise.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus patarėja Justina Marcinkutė dar liepą dienraščiui teigė, jog svarbiausia, "kad asmuo, norintis globoti be tėvų globos paliktus vaikus, turėtų tinkamas sąlygas vaikui augti ir ugdytis", ir pabrėžė, kad pažeidimų toje globėjos šeimoje užfiksuota nebuvo.

Tačiau kaip gali būti tinkamai ugdomas vaikas, jei jo išlaikymui per dieną oficialiai tenka keliasdešimt centų ir jo asmeninę erdvę sudaro tik 8,6 kv. m dviejų kambarių bute?

Norint tapti vaiko globėju, privalomi mokymai, trunkantys tris mėnesius, tačiau niekur nefiksuojama, kad globėjas privalo gauti pajamų, kurios užtikrintų ne tik jo paties, bet ir globotinio išlaikymą.

"Norint globoti vaiką, globėjų pajamos nėra vertinamos. Yra vertinamas gebėjimas užtikrinti fiziškai ir emociškai saugią aplinką vaikui ir tenkinti vaiko poreikius. Kiekvieno tėvų globos netekusio vaiko poreikiai gali būti individualūs, todėl svarbu, kad asmuo pasirengimo procese galėtų tinkamai įsivertinti savo galimybes. Jeigu vaikams reikalinga globa, prioritetas yra teikiamas artimais emociniais ryšiais su jais susijusiam asmeniui", – patikino Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė G.Bliutaitė.

"Situacija nebuvo bloga"

Šiuo atveju socialiniame būste gyvenanti ir du savo vaikus auginanti bedarbė formaliai atitiko visus dar trijų nepilnamečių globėjos kriterijus.

Tačiau kaip pasikeitė situacija šioje šeimoje nuo vasaros, ar ja kas nors domėjosi, ar moteris su vaikais ir toliau gyvena taip, kaip gyveno, – žemiau skurdo ribos?

"Situacija nebuvo bloga. Tarnybos atstovai lankėsi šeimoje. Mes pateikėme jums atsakymą. Kaip aprūpinti vaikai? Visais jų poreikiais yra pasirūpinama. Ir kai jūs kreipėtės dėl jų liepos mėnesį, ir tada tarnyba neteigė, kad jie gyvena už 46 centus per dieną. Ar turiu atsakyti, kiek jie gauna pajamų? Tai galėtų atsakyti Mokesčių inspekcija", – kalbėjo G.Bliutaitė.

Valstybinei mokesčių inspekcijai bedarbė klaipėdietė su penkiais vaikais deklaravo, kad pernai per visus metus iš viso gavo tik 983 eurus.

Tad oficialūs faktai liudija viena, nors Vaiko teisių apsaugos tarnyba tikina, kad vaikai yra deramai aprūpinti.

"Specialistai jūsų minimos šeimos vaikus ir globėją lanko kartą per metus, bendrauja su vaikais, globėjais (rūpintojais), vertina vaikų gyvenimo sąlygas, kaip užtikrinami jų poreikiai. Šiuo metu turimais duomenimis, globa yra atliekama tinkamai, vaikai yra prižiūrimi, aprūpinti ir auklėjami tinkamai", – primygtinai tikino Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ple ple

Ple ple portretas
Lietuva gerovės valstybė. Saviem spyga taukuota. O svetimiems pabėgėliams visokeriopa parama. Na ir dar tiems kurie prie lovio ir itakingiems visokios lengvatos išmokos dyki pinigai

Klpd.

Klpd. portretas
Kai reikia tai vaiko teisi tarnybų neprisišauksi o kaip galimai gauna iš aukščiau komandą ,,fas" tai griebia nesiaiškindami ir nieko nežiūrėdami.Antra Banewerde:D)

yja

yja portretas
Citata: "globėjas privalo gauti pajamų, kurios užtikrintų ne tik jo paties, bet ir globotinio išlaikymą." Klausimas: Kodėl globėjas turi už savo pinigus išlaikyti globotinį? Kas čia per nauja praktika? Imi svetimus vaikus ir dar už tai sumoki, nors įstatymu numatyta ir vaiko išlaikymui skirti pinigai ir atlygis už globojimą. Gal straipsnio autorė sumaišė įvaikinimą su globojimu? Nes tik įsivaikinus nepriklauso jokios išmokos iš valstybės. O auklėti svetimą vaiką tai didžiulis sunkus darbas, juo labiau kad dauguma tokių vaikų yra su sveikatos, o ne retai ir įvairiom kitokiom problemom.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių