Quantcast

Virusinė infekcija išguldė šimtus karių: užsikrėtė per pusryčius?

  • Teksto dydis:

Klaipėdos sausumos pajėgų Butigeidžio dragūnų batalione sunegalavo 200 karių. Jiems pasireiškė apsinuodijimo simptomų, po tyrimų nustatytas adenovirusas. Vienas karių dėl negalavimų pateko į ligoninę, praneša LNK.

Bataliono kariai sunegalavo sekmadienį, vakarop pas medikus nuskubėjo 30 karių, prieš naktį jų buvo 100. Kitą rytą – dvigubai daugiau.

„Dabar dragūnų batalione tarnauja 500 karių, iš kurių simptomus pajuto apie 200 karių. Stipresnius žarnyno ligų simptomus jaučia dešimt nuolatinės privalomosios karo tarnybos karių“, – situaciją apibūdina bataliono štabo viršininkas Edvardas Vasiliauskas.

Kariai skundžiasi pakilusia temperatūra, vemia ir viduriuoja. Vienas karys paguldytas į ligoninę Klaipėdoje, Infekcinį skyrių, dėl stiprių negalavimų.

„Jo būklė gerėja, jei situacija nesikeis, tikimės, kitą dieną karys bus rikiuotėje, paleistas iš ligoninės“, – sako E.Vasiliauskas.

Tačiau greičiausiai kitą dieną karys į rikiuotę negrįš, nes jam nustatytas adenovirusas. Ši infekcija ypač pavojinga turintiems nusilpusią imuninę sistemą. Paprastai pasveikstama per septynias aštuoniais dienas. Beveik pusę bataliono išguldžius infekcijai, tikrinama bataliono valgyklos veikla, maistas, virėjos. Įtariama, kad kariai užsikrėtė per pusryčius.

„Buvo kiaušinienė, atskirai tiekiamas jogurtas. Viso maisto mėginius paėmė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba“, – apie atliekamus tyrimus kalba E.Vasiliauskas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Visgi, kaip sako specialistai, dauguma žarnyno bakterijų į mūsų organizmą patenka per maistą ir skysčius.

„Pagrindinis perdavimo būdas – per užkrėstą maistą arba žmogus žmogui, t. y. nesilaikant žmogaus higienos taisyklių“, – kaip plinta virusas, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos skyriaus vedėja Indrė Stoškuvinė.

Svarbiausia – plauti rankas prieš gaminant, gaminimo metu ir paskui.

Blogai termiškai apdorota paukštiena, žali kiaušiniai, vakuumuota mėsa, nepasterizuoti pieno produktai, nevirtinas pienas ir vanduo – pagrindiniai bakterijų perdavimo šaltiniai. Taip pat svarbu nepamiršti higienos.

„Svarbiausia – plauti rankas prieš gaminant, gaminimo metu ir paskui. Kalbant apie kiaušinius, mėsą ir jų produktų vartojimą, jie turėtų būti gerai termiškai apdoroti. Jeigu šaldytuve laikome termiškai apdorotą maistą, tiek vaisius, daržoves, viskas turėtų būti atskirai sudėta ir supakuota“, – apie būtinas higienos priemones kalba I.Stoškuvienė.

Šiuo metu dragūnų batalione vyksta baziniai karo kursai, šauktiniai čia mokosi apie mėnesį. Kol vieni kariai ilsisi, kiti – grįš į mokymus.

„Karinio rengimo nesustabdėme. Kariams, kurie pajuto simptomus, reikia pailsėti, atsigauti, todėl jie nevykdo karinio rengimo“, – sako bataliono štabo viršininkas E.Vasiliauskas.

Vis dėlto batalionas priėmė sprendimą nukelti už kelių dienų turėjusias vykti pratybas, kad tinkamai būtų galima atlikti karinį pasirengimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemokat rašyt....

Nemokat rašyt.... portretas
O ką tu kitaip parašiai ?

aš portretas
Kodėl sako pusryčius, kai tą kiaušinienę su jogurtu davė vakarienei, ir dar prieš pusryčius jau pradėjo kai kas bloguoti. Turbūt nelabai kaip atrodo pasakyti, kad ir vakarienei ir pusryčiams kiaušinienė..

Vyga

Vyga portretas
Tikriausiai nuo taip vadinamo kempiniuko apsinuodijo... Rekejo senai išimt is tiekiamo maisto kazkokia kiausiniene ne panasia i save :)
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių