Quantcast

Vietoje COVID-19 – kitos ligos?

Per pandemiją skiepai nuo COVID-19 buvo laikomi kone vienintele panacėja nuo nežinomos ligos. Tačiau sutelkus visą dėmesį į koronavirusą, mažiau kalbėta apie tuberkuliozę, gripą ar kitas oru plintančias ligas, kurių atvejų pagausėjimas šiemet juntamas stipriau.

Susirgimų – vis daugiau

Šiuo metu susirgimų COVID-19 atvejų kreivė vėl kyla. Tai, pasak specialistų, lemia saugumo reikalavimų nepaisymas, žmonių srautų nevaldymas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovo Raimundo Grigaliūno teigimu, kai kuriuose rajonuose susirgimai vos per savaitę išaugo dvigubai.

"Žiūrint į sergamumo statistiką, COVID-19 daugėja. Mūsų regione augimas tikrai yra. Per savaitę dvigubai susirgimų išaugo Kretingos ir Šilutės rajonuose, Klaipėdoje jau taip pat yra nemažai, o ir Palangos rodiklis gana aukštas. Priežastys – srautų niekas nevaldo, kaukių nenešioja, neaišku, kaip dėl rankų dezinfekcijos, patalpų vėdinimo klausimas gal ne visur išspręstas, o dar ne visi pasiskiepiję", – tikino R.Grigaliūnas.

Raimundas Grigaliūnas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Skiepijasi vyresni

Pastebima, kad žmonės mažiau skiepijasi ne tik nuo koronaviruso, bet ir nuo kitų užkratų.

"Yra tokia tendencija, kad sumažėjo skiepų nuo tymų, raudonukės, gripo. Manome, taip nutiko dėl to, kad žmonės buvo priešiškai nusiteikę dėl COVID-19, tad tuo pat metu atsirado daugiau neigiančiųjų ir kitus skiepus bei jų naudą. Antivakserinis nusistatymas, manau, labai pakenkė ne tik dėl skiepijimosi nuo COVID-19, bet ir nuo kitų ligų", – svarstė Klaipėdos departamento vadovas.

Antivakserinis nusistatymas, manau, labai pakenkė ne tik dėl skiepijimosi nuo COVID-19, bet ir nuo kitų ligų.

Pašnekovas priminė, kad dar sausį skiepydavosi bent po tūkstantį klaipėdiečių per dieną, kitais mėnesiais tokių būdavo šimtai.

Tačiau vasarą šis rodiklis vos perkopia dešimt žmonių per dieną, o kartais nepasiekia nė tiek.

Įprastai dabar skiepijasi klaipėdiečiai nuo 50 metų.

Tikrintis reikia profilaktiškai

Susirgimai gripu ir tuberkulioze – keliantys nerimą. Tad siūloma pajutus šių ligų simptomus ranka nenumoti ir kreiptis į specialistus.

"Gripo atvejų šių metų žiemą buvo padaugėję, lyginant su praėjusiais metais. Noriu paminėti ir kitą ligą, kuri mums kelia didelį nerimą, – tuberkuliozę. 2021-aisiais buvome užregistravę 37 atvejus, o šiemet jau yra 14 atvejų, kalbu apie Klaipėdos miestą. Septyni asmenys patenka į tam tikras rizikos grupes – vartojantieji kažkokias medžiagas, grįžusieji iš įkalinimo įstaigų ir panašiai, o kiti septyni nepriklauso rizikos grupei. Pasitaiko ir uždelstų atvejų, taip pat atsparių medikamentams, nes nebuvo laiku nustatyta diagnozė ar atlikti tyrimai", – sakė R.Grigaliūnas.

Dėl tuberkuliozės geriausia tikrintis bent kartą per dvejus metus. Aptikti ligą padeda plaučių rentgeno nuotrauka.

Tai itin aktualu dirbantiems su kitais žmonėmis, kadangi liga plinta oro lašeliniu būdu.

"Labai svarbu, kad būtų savalaikė diagnostika ir atitinkamas gydymas", – pažymėjo R.Grigaliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Žmonės pamatė ir pagaliau suprato,kokios aferos yra sukamos ne tik su kovido vakcinomis,bet ir kitomis-skiepais vadinamomis.Pajautė patys,ką tai reiškia komplikacijos ir kad vaikai po skiepų neišsipisinėja,o jiems tikrai būna bloga.Pamatė,kad kai kurios komplikacijos yra ilgalaikės arba lieka visam likusiam gyvenimui.Pamatė,kaip po vakcinacijos,esant aiškiems lygos požymiams yra pažiūrima ar esi vakcinuotas ir jeigu taip,pasakoma-nieko čia tokio,tik peršalimas.Išbandė ir ką reiškia netekti artimojo ar artimos aplinkos žmogaus po vakcinos, todėl dabar nekyla klausimų,dėl staigios vakcinuotų suaugusiųjų ar kūdikių mirties.

Maxima

Maxima portretas
jau seniai pašalino rankų dezinfekavimo skysčius, kurie buvo prie įėjimo į parduotuvę. Manau, viskas aišku, kas dedasi su rankų dezinfekavimu. Ir susirgęs niekas namuose nesedės - važiuos į miesto šventes.

Lauris

Lauris portretas
Koke liga vietoj covido19 šydo marmalas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių