Quantcast

Vietoj žuvų klaipėdietei – teismas

Pažvejoti pamaryje sumaniusi trijų vaikų mama sulaukė ne tik įspūdingos baudos, – nė vienos žuvies nepagavusi moteris atsidūrė dar ir teisme. Vieni gamtos sergėtojai pripažįsta, kad sugriežtintomis baudomis buvo perlenkta lazda, o kiti stropiai išrašinėja protokolus, nekreipdami dėmesio į jokius argumentus.

Pažvejoti pamaryje sumaniusi trijų vaikų mama sulaukė ne tik įspūdingos baudos, – nė vienos žuvies nepagavusi moteris atsidūrė dar ir teisme. Vieni gamtos sergėtojai pripažįsta, kad sugriežtintomis baudomis buvo perlenkta lazda, o kiti stropiai išrašinėja protokolus, nekreipdami dėmesio į jokius argumentus.

Viena meškerė ir jokių žuvų

Poilsis gamtoje klaipėdiečių šeimai apkarto vos dėl 60 euro centų pigesnio leidimo žvejybai ir atsirūgo pusantro šimto kartų didesne bauda.

Klaipėdietė Svetlana net iš tolo nepanaši į brakonierę ar tuos veikėjus, kurie ežerų ar upių pakrantėse stypso tol, kol žuvų prisikrauna pilnas automobilių bagažines.

"Pagimdžiau trečiąjį vaiką. Žvejyboje nebuvau trejus metus. Žinoma, kad per tą laiką daug kas galėjo pasikeisti, tačiau elgiausi sąžiningai, bilietą įsigijau", – tikino moteris.

Klaipėdietės teigimu, ji ir anksčiau yra žvejojusi Minijos upėje, ties Kintų tvenkiniais.

"Anksčiau aš įsigydavau metinį žvejo bilietą, ir buvo rami galva. Inspektoriai tikrindavo, ir viskas būdavo gerai. Dabar į žvejybą nebevažinėjau. Manau, kad per tą laiką pasikeitė Nemuno deltos regioninio parko ribos", – svarstė moteris.

Kartu su vyru pasiekusi Minijos upę Svetlana išsikrovė daiktus ir pamerkė į vandenį meškerę.

"Net žuvies neturėjau pagavusi, kai prisistatė aplinkosaugininkai. Jie paaiškino, kad prieš 500 metrų prasideda Nemuno deltos regioninio parko teritorija. Aš sakau: gerai, pasiimu daiktus ir einu ten. Koks man skirtumas, kur ant krantelio sėdėti? Ne dėl žuvų mes čia atvažiavome, pailsėti juk norėjome", – prisiminė moteris.

Viskas dėl 60 euro centų

Gal moteris nesuprato, o gal ir pažeidėją užfiksavęs pareigūnas nesugebėjo paaiškinti, tačiau klaipėdietė prisiminė tik tai, kad jis vis kartojo, jog už parko ribų jai grėstų 7 eurų bauda.

"Tai, sakau, rašykite tą protokolą, pamaniau, kad tiek ir skirs. Tiesą sakant, kadangi ilgokai nebuvo skubama rašyti jo, šmėkštelėjo mintis, kad gal kyšio laukia iš manęs? Inspektorius rodė ribas, aiškino, kur parkas prasideda", – prisiminė moteris.

Iš tiesų Svetlana nuobaudos susilaukė dėl to, kad įsigijo leidimą, kuris galioja dvi paras, tačiau skirtas jis šalies vidaus vandenų žvejybai ir negalioja limituotos žvejybos teritorijoje. Jai tereikėjo sumokėti tik 60 euro centų brangiau ir nusipirkti žvejo kortelę, kuri būtų galiojusi parko ribose.

Bauda – iki 173 eurų

"Tačiau aš apstulbau, kai atvykusi į Klaipėdos regiono aplinkosaugos departamentą sužinojau, kad mane nubaudė 86 eurų bauda. Juk tai beveik 300 litų. Ir už ką? Nė vienos žuvies nepagavau", – susijaudinusi kalbėjo meškeriotoja.

Moteris surašė raštą ir kreipėsi į Šilutės rajono teismą, prašydama sumažinti jai skirtą nuobaudą.

Tačiau teismas, išnagrinėjęs bylą, konstatavo, jog administracinio teisės pažeidimo protokolas surašytas tinkamai ir nuobauda skirta teisingai.

Moteris buvo nubausta pagal tokį ATPK straipsnį, kuriame nenumatyta alternatyvių bausmių, tik piniginė bauda. Straipsnis numato baudą nuo 86 eurų iki 173 eurų.

"Kreipiausi į teismą ir prašiau sumažinti baudą. Auginu dvejų metukų vaiką, nedirbu, man tai yra dideli pinigai. Nejaugi negali būti skirtas įspėjimas ar taikomas susitaikymas su valstybe, kai tenka sumokėti pusę minimalios baudos?" – svarstė moteris.

Tačiau teismas išklausė visas puses ir konstatavo, kad prisipažinimas ir gailėjimasis ar vaikų auginimas nėra ta aplinkybė, kuri moteriai leistų išvengti baudos.

"Skaudžiausia tai, kad koridoriuje išgirdau vieno aplinkosaugininkų repliką: "Ajai, trijų vaikų mama mat atsirado". Na, taip, turiu tiek vaikų ir sunku juos auginti. Tačiau nesu joks brakonierius ar pažeidėjas. Manyčiau, nežmoniška taip elgtis su žmonėmis", – piktinosi klaipėdietė.

Apsilanko 70 tūkst. žvejų

Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Robertas Kubilius, išklausęs šią istoriją, tuojau pat suprato, kur čia slypi esmė.

"Kaip suprantu, esmė – ne parko teritorijos ribos, kurios iš tiesų 2014 m. keitėsi, tačiau žvejo kortelės klausimas. Jei moteris ir anksčiau įsigydavo metinį žvejo bilietą, suprantama, ji tikėjosi, kad galios ta pati sistema. Pradžioje iš tiesų galiojo žvejo bilieto sistema, po to atsirado reikalavimas limituotos žvejybos teritorijose įsigyti žvejo kortelę. Ji kainuoja 2,9 euro. Tai šiek tiek brangiau, nei leidimas žvejoti. Kortelė galioja tik parą, o leidimas žvejoti – dvi paras", – tikino R.Kubilius.

Nemuno deltos regioninio parko direkcijos pareigūnai tikino, kad per metus parke apsilanko 70 tūkst. žvejų.

"69 tūkst. iš jų labai gerai orientuojasi žemėlapiuose, tik vienas tūkstantis papuola į tokią situaciją, kai nežino, kortelę ar bilietą įsigyti", – tikino R.Kubilius.

Tačiau aplinkosaugininkas pripažino, kad įstatymu numatytos baudos iš tiesų kartais viršija sveiką protą.

"Mano galva, čia perlenkta lazda. Turi būti protingumo kriterijus, ir suprantu moterį, kuri sulaukė štai tokio dydžio baudos", – pastebėjo ekologas.

Baudos dydis – neadekvatus

Nelemtą popietę, kai Svetlana su vyru tapo pažeidėjais, Minijos pakrantėse patruliavo Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai.

Inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas tikino, kad klaipėdietė – ne vienintelė, patekusi į tokią situaciją.

"Daug tokių. Tačiau išvažiuodami į reidą mes sąžinę paliekame namuose. Aš suprantu žvejus, bet mes privalome laikytis įstatymų. Žvejys pats turi žinoti, kur jis važiuoja ir ką jam nusipirkti: kortelę ar leidimą. Nemuno deltos regioniniame parke yra limituota žvejyba. Klaipėdietė privalėjo įsigyti žvejo kortelę. Būtų sumokėjusi 60 euro centų brangiau, būtų negavusi baudos", – patvirtino V.Marozas.

Pasak specialisto, Minijos upėje iki Tenenio žvejui užtenka metinio ar dvi paras galiojančio leidimo žvejoti.

"Jei žvejys žvejoja be leidimo, jam gresia mažiausia bauda nuo 7 eurų, o žvejojant be kortelės – nuo 86 eurų. Skirtumas tikrai yra ir jis didelis. Iš žmogiškosios pusės, aš moterį suprantu, tai tikrai neadekvati bauda. Tačiau juk ne mes priiminėjame įstatymus", – kalbėjo V.Marozas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

berzelis

berzelis portretas
turetu butiispejamieji stendai, kad yra regioninis/ ar kitoks/ parkas, kad reikalingi leidimai ir numatomos baudos

irgi pakliuves seltos nemalonei:)))

irgi pakliuves seltos nemalonei:))) portretas
zvejojau su draugu kroklankio kanale-ne kroku lanose,o kanale,dirbtinai iskastame,pasirodo ten irgi negalima zvejoti,nors zvejybos taisyklese niekur nenurodyta,kad ten draudziama zvejoti ir jokiu ispejanciu zenklu nera,kad draudziama net plaukioti tenai,kaip isaiskejo,o deltos DIDVYRIAI,sugebejo net zmogu nubausti pirmos grupes invalida serganciu veziu-dar pasiteiravo kas per vezys debilai!!!!

hmm

hmm portretas
Aš kaip suprantu ten su tuo euru kažkokia nesamonė. Jei žvejoji ne Nemono regioniniame parke tai reikialingas vienas leidimas, jei pačiame parke tai kitas. O jei kažkur tarpe, tai tipo du turėk. Moteriškė žvejojo Minijoje, kaip jai žinoti kad čia jau tas Nemuno regioninis parkas.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių