Quantcast

Vietoj socialinių tinklų jauniems klaipėdiečiams – savanorystė

Pandemijos sukaustytame pasaulyje vis daugiau laiko praleidžiama prie ekranų. Jaunimas susiduria su rizika tapti priklausomas nuo socialinių tinklų ir prarasti galimybę ugdyti socialinius įgūdžius realiame pasaulyje. Jaunimo ambasadoriai skatina spręsti šią problemą dabar pat ir siūlo savanorystę kaip alternatyvą.

Atitrūksta nuo realybės

Išmaniosios technologijos gali būti labai pravarčios ir patogios visose gyvenimo srityse, ypač – šiandienėje karantino realybėje. Tačiau visada yra galimybė, kad virtualioji erdvė pasiglemš visą žmogaus laiką ir taps labiau žalinga nei naudinga. Kai gyvenimas apsiriboja virtualiąja erdve, gali kilti problemų.

„Kuo daugiau laiko praleidžiama naršant internete, tuo labiau prarandamas realybės pojūtis, pirmenybė teikiama virtualiajam bendravimui, praleidžiami pietūs, susitikimai ar pamokos. Jaunuoliai neišsimiega, apleidžia ankstesnius pomėgius, nebenori žaisti su draugais kieme ar kitaip pramogauti ir linksmintis. Vyksta mažiau socialinių sąveikų ir taip įgyjama mažiau gyvenimiškos patirties, blogėja santykiai šeimoje“, – tikino viešosios įstaigos Asmenybės ugdymo kultūros centro projektų vadovė Sigita Vaškaitienė.

Atsidūrę tokioje situacijoje, jauni žmonės turi kovoti su socialinėmis ir psichologinėmis pasekmėmis.

„Jauni žmonės nori atsitraukti nuo kompiuterio, bet nežino, kaip tai padaryti. Pabandę nusivilia, nes tuomet pradeda jausti neigiamus jausmus: irzlumą, pyktį, nuobodulį ar tuštumą“, – aiškino A.Vaškaitienė.

Savanorystė – išeitis?

Projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ organizatoriai ieško būdų, kaip spręsti šią ir kitas socialines problemas.

Solidarumo platformos ambasadoriai skatina jaunimą rinktis savanorystę. Jų įsitikinimu, ši veikla padeda ne tik lavinti sąmoningumą, pilietiškumą ar siekti profesinio tobulėjimo. Savanorystė taip pat naudinga ugdant asmens pasitikėjimą savimi.

„Psichologų teigimu, vienas geriausių būdų suvaldyti neaišku iš kur kylantį liūdesio jausmą bei depresyvias nuotaikas – padėti kitiems. Darant gerus darbus kitiems jaučiamas pasitenkinimas. Žinojimas, kad savo veikla prisidedate prie geresnės visuomenės kūrimo, kaip niekas kitas kelia savivertę ir pasitikėjimą savo jėgomis“, – dėstė S.Vaškaitienė.

Savanoriška veikla ne tik suteikia žmogui galimybę padėti kitiems visuomenės nariams, bet ir praverčia paties žmogaus augimui ir tobulėjimui.

„Dažnai savanorystės nauda gerokai didesnė, nei būtų galima išreikšti balu. Tai – ilgam išliekanti patirtis, kuri gali praturtinti jaunuolio asmenybę ir atverti jam naujas duris į karjerą. Nemažai šiuolaikinių darbdavių vertina savanorystę kaip naudingą patirtį“, – pasakojo S.Vaškaitienė.

Darbdaviams ši patirtis gali atrodyti naudinga dėl to, kad tokia veikla užsiimantys jaunuoliai turi galimybių pažinti save ir ugdyti gebėjimus, įgauti naujų įgūdžių, lavintis.

„Be to, savanoriška veikla leidžia atsiskleisti jaunuolio gebėjimams ir vystyti juos. Įgijęs patirties savanoriaudamas, jaunuolis jau žinos, ar jam būdingos tokios savybės kaip gebėjimas dirbti komandoje, problemų sprendimo įgūdžiai, organizaciniai gebėjimai ir panašiai“, – aiškino S.Vaškaitienė.

Neretai savanorystė – pirma galimybė išbandyti save kaip savarankišką ir brandų žmogų. Galiausiai tai – šansas susipažinti su naujais žmonėmis, išmokti bendradarbiauti ir įsitraukti į visuomenės gyvenimą.

„Tyrimai Klaipėdoje atskleidė, kad kuo jaunimas vyresnis, tuo mažiau jis nori aktyviai dalyvauti kurdamas gerovę mieste. Jam priimtinesnis pasyvus dalyvavimas ir atsakomybės neprisiėmimas. Todėl apie savanorystę ir jos naudą siekiame kalbėti jau mokykloje“, – dėstė S.Vaškaitienė.

Konkrečios veiklos

Asmenybės ugdymo kultūros centras drauge su Dvasinės paramos jaunimui centru nuo kovo iki gegužės Klaipėdos miesto mokyklose organizuos klasės valandėles, per kurias moksleiviai bus skatinami leisti savo laisvalaikį be sociaVietoj socialinių tinklų – savanorystėlinių tinklų ir svaigalų.

Šia Solidarumo platformos iniciatyva siekiama moksleiviams suteikti daugiau informacijos apie savanoriškos veiklos privalumus ir galimybes.

Birželio mėnesį vyks „Išsilaisvink nuo socialinių tinklų priklausomybės“ stovykla. Savaitgalių prevencijos metu jaunimas mokysis džiaugtis gyvenimu be interneto ir svaigalų lavindami bendravimo įgūdžius, ugdydami pasitikėjimą savimi ir mokydamiesi dirbti komandoje.

„Veiklų metu bus vadovaujamasi asociacijos vertybėmis: sąmoningumu, blaivybe, bendruomeniškumu, atvirumu ir tolerancija“, – planais dalijosi S.Vaškaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių