Quantcast

Viešiesiems darbams prireiks milijonų

Kitąmet galimybę rinktis viešuosius darbus turės apie tūkstantį klaipėdiečių. Tokia veika, kuri darbo neturintiems gyventojams suteiks progą gauti papildomų pajamų, bus galima užsiimti du mėnesius.

Dirbs tiek, kiek pernai

Kaip ir kasmet, uostamiesčio gyventojams, kurie neturi darbo, yra įspėti apie atleidimą, bendrojo ugdymo mokyklų moksleiviams ir studentams atostogų metu, ekonominius sunkumus patiriantiems įmonių darbuotojams priverstinių prastovų metu ar dirbantiems ne visą darbo laiką, planuojama padėti užsidirbti papildomai.

Kitąmet maždaug tūkstantis klaipėdiečių, susiduriančių su finansiniais sunkumais, galės porą mėnesių dirbti viešuosius darbus ir už tai gauti atlyginimą.

Šiemet tokia galimybe pasinaudojo tiek pat darbo neturinčių arba laisvai darbo rinkoje negalinčių konkuruoti gyventojų.

Darbdaviai vertina teigiamai

Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė patikino, kad viešieji darbai yra nemenka parama, integruojant darbo biržos klientus į darbo rinką bei sudarant sąlygas užsidirbti pinigų.

Savivaldybės tarybai patvirtinus 2015 m. viešųjų darbų programą,  sudaryta komisija konkurso būdu atrinks darbdavius, galinčius vykdyti viešųjų darbų priemonę.
Kaip parodė ankstesnių metų praktika, darbdaviai noriai priima žmones viešiesiems darbams, mat tai jiems patogu finansiškai.

Darbdaviams kas mėnesį padengiamos darbo užmokesčio sąnaudos, valstybinės socialinio draudimo įmokos ir piniginės kompensacijos už nepanaudotas atostogas.

Prireiks milijonų

Klaipėdiečiai, panorę užsidirbti, atlikdami viešuosius darbus, galės tvarkyti miestą, užsiimti nesudėtingais biudžetinių įstaigų remonto darbais ar prižiūrėti senyvo amžiaus bei neįgalius asmenis.

Tam, kad mieste tokios veiklos galėtų imtis bei pinigų užsidirbti minėtas skaičius laikinai darbo neturinčių žmonių, reikės daugiau nei 3 mln. litų.

Iš uostamiesčio savivaldybės biudžeto prašoma daugiau nei 1,3 mln. litų. Klaipėdos teritorinė darbo birža planuoja skirti dar daugiau nei 1,7 mln. litų.

Efektas – trumpalaikis

E.Deltuvaitė pastebėjo, kad klaipėdiečiai viešuosius darbus atlieka gana kokybiškai, darbdaviai jais nesiskundžia.

Vis dėlto, skyriaus vedėja įžvelgė, kad programa turi ir spragų – po dviejų mėnesių viešųjų darbų darbdaviai vengia pasilikti net ir puikiai dirbusius žmones.

Jie mieliau renkasi kitus pagal programą dirbančius asmenis ir naudojasi teikiamomis kompensacijomis, todėl retam pavyksta susirasti ilgalaikį darbą.

"Ši priemonė užtikrina trumpalaikę integraciją. Tai – daugiau būdas rodyti trumpalaikį nedarbo mažėjimą", – pridūrė E.Deltuvaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių