Quantcast

Viename Klaipėdos universiteto fakultete studijas derins prie remonto

Istoriniame Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto pastate, S.Nėries gatvėje, prieš pat naujuosius mokslo metus intensyviai darbuojasi statybininkai ir veikiausiai iki rugsėjo 1-osios jie darbų nebaigs. Bent iki spalio pradžios studentams ir dėstytojams teks laikinai glaustis kitų fakultetų auditorijose.

Teks žvelgti kūrybiškai

Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanas prof. dr. Rimantas Balsys dienraščiui teigė, kad su statybininkais per savaitę susitinka bent kelis kartus.

"Po pastarojo susitikimo tapo aišku, kad iki spalio 1-osios neverta nė tikėtis, kad koks kampas bus pabaigtas remontuoti. Šiuo metu darbai vyksta visame fakulteto pastate, išskyrus naująjį korpusą. Todėl mes visą rugsėjį dirbsime kituose fakultetuose, laikiną štabą įsikūrėme Technologijų parke, kur yra Tęstinių studijų centras", – patikslino dekanas.

Dalį paskaitų nuspręsta organizuoti nuotoliniu būdu, išskyrus pirmakursius, kuriems visos paskaitos vyks tik gyvai, tam ieškoma patalpų kituose fakultetuose. Jei reikės, dalį klasių teks nuomotis iš gimnazijų, su kuriomis universitetas bendradarbiauja.

"O su visais kitais tarsimės rugsėjį pasidarbuoti nuotoliniu būdu, esame jau įvaldę šį dalyką. Dar susitiksime su fakulteto darbuotojais ir studentais, jei kas nors prieštaraus, pageidaus ar nesutiks su tokia sąlyga, ieškosime auditorijų. Teks į viską žiūrėti kūrybiškai. Šiuo atveju su įstatymo raide eiti koja kojon nepavyksta, nes nuotolinis mokymas yra atšauktas, bet darysime taip, kad ir studentai, ir mes galėtume realizuoti savo tikslus", – kalbėjo R.Balsys.

R. Balsys: mes visą rugsėjį dirbsime kituose fakultetuose, laikiną štabą įsikūrėme Technologijų parke. / KU nuotr.

Viduje – kapitalinės permainos

Fakulteto pastatas S.Nėries gatvėje yra tarsi miesto vizitinė kortelė, jis įtrauktas į Kultūros paveldo registrą, todėl remontas čia nėra toks paprastas.

Dekano teigimu, visi statinio langai jau buvo pakeisti anksčiau, stogas ir sienos suremontuoti, dabar vyksta vidaus darbai, remontuojamos visos viešosios erdvės – koridoriai, fojė, choreografijos salė, visur keičiamos arba restauruojamos durys.

"Kapitaliai remontuojamas pietinis flygelis, kuris buvo visiškai uždarytas ir neeksploatuojamas nežinia kiek metų, tada šiame fakultete dar nedirbau. Žinau tik, kad dar praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio viduryje durys ten buvo užkaltos. Vakarinio flygelio trečiasis aukštas taip pat buvo užkaltas. Ten yra didelė erdvė, tokio pat dydžio, kaip choreografijos salė, ten įrengiamos penkios auditorijos, viena jų bus skirta net 40 studentų", – vardijo R.Balsys.

Lygiai taip pat remontuojamos patalpos už bibliotekos, kurios kažkada priklausė ūkinei daliai, ten buvo valgyklos erdvės.

Po remonto šioje vietoje bus per 300 kv. metrų ploto bibliotekos saugykla.

Po šio remonto patalpų fakultete turėtų gerokai padaugėti, bus įrengtos mažiausiai penkios patalpos, dvi jų bus skirtos auditorijoms, o likusios bus administracinėms reikmėms – doktorantams, galbūt ten galės įsikurti Studentų sąjungos atstovybė.

Lėšų skyrė ministerija

Pinigus remontui, apie 1 mln. eurų, skyrė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, nusprendus optimizuoti universiteto struktūrą, kai du fakultetai – Humanitarinis ir ugdymo bei Socialinių mokslų – buvo sujungti į vieną.

Tuo metu buvo atlaisvintas Socialinių mokslų fakulteto pastatas Minijos gatvėje, kuris vėliau buvo parduotas.

"Šiai reorganizacijai ministerija ir skyrė pinigus, kuriuos mes panaudojame patalpų remontui. Bėda ta, kad kai skyrė, mes už tą milijoną galėjome tuos darbus padaryti. Bet kol buvo derinami projektai, gaunami leidimai, kol daromi visokie tyrimai, suprantama, kad joks rangovas už milijoną eurų tokių darbų atlikti nebesiėmė. Be to, atsirado projekte nenumatytų darbų, kurie irgi kainuoja. Tada paprašėme leisti panaudoti bent dalį pinigų už parduotus pastatus. Tad prie remonto dar universitetas prisideda apie 400 tūkst. eurų", – teigė R.Balsys.

Atnaujinti reikėjo seniai

Kol kas darbai nestringa, tačiau ir nuo spalio į pastatą galės grįžti tik dalis darbuotojų.

"Esame sutarę, kad tam tikras erdves statybininkai jau spalį pabaigs. Administracija galės atsikraustyti, pirmame ir antrame aukštuose galės pradėti dirbti katedros, bus pabaigta dalis auditorijų pirmajame aukšte. Bet žinote, kaip būna su statybininkais, jie žada, bet jų darbų grafikai neretai atsilieka", – taikliai pastebėjo fakulteto dekanas.

R.Balsys džiaugėsi atnaujinamu pastatu ir tikino, kad šie rūmai buvo gana apleisti, erdvės nugyventos, pastatas jau seniai turėjo būti sutvarkytas.

Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete dirba apie 150 darbuotojų, ne visi jų visu etatu, o studentų su pirmakursiais šiemet bus per tūkstantį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių