Quantcast

Ventės rage sužieduoti plėšrieji sparnuočiai

Ventės rago ornitologinės stoties ornitologai įmantriausiais būdais į gaudykles vilioja plėšriuosius paukščius – į tinklus pateko paprastasis pelėsakalis ir tūbuotasis suopis.

Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Eigirdas tikino, kad pamaryje ornitologų darbą lengvina žemę padengęs sniegas.

„Ką gaudai, tą ir pagauni. Plėšriuosius paukščius sudėtinga sučiupti todėl, kad jie į tinklus nepatenka. Tenka specialiai važinėti ir gaudyti. Kadangi sniego daug, į maistą plėšrieji paukščiai reaguoja greitai. Kai kuriuos paukščius pavyksta prisivilioti tik apgaunant juos judančiais objektais. O suopiams tinka koks nors negyvas grobis – mėsa ar žuvis, galima palikti kritusį gyvūną“, – pasakojo V.Eigirdas.

Į ornitologų gaudykles papuolė paprastasis pelėsakalis. Šios rūšies paukštis nuo 2000 m. stoties darbuotojų žieduojamas vos trečią kartą.

Šilutės rajone buvo sugautas ir sužieduotas tūbuotasis suopis. Nuo 2000 m. šios rūšies paukštis stoties ornitologų žieduojamas vos antrą kartą.

Šiais metais ornitologai pirmą kartą sužiedavo paprastąjį kirą.

„Tūbuotieji suopiai pas mus atskrenda iš šiaurinių kraštų ir pasirodo tik žiemą. Judančios šalto oro masės dažniausiai ir atgena šiaurinių kraštų paukščius. Tai – netolimieji migrantai. Dažniausiai tokie paukščiai į pietinius kraštus gali pasitraukti tik kuriam laikui. Mes esame pritvirtinę žąsims siųstuvus, tad matome, kad jos net kelis kartus per šaltąjį sezoną keičia vietą. Šios žąsys peri pas mus, tačiau jau ne vieną kartą buvo nuskridusios iki Lenkijos. Ten pabuvusios kurį laiką vėl sugrįžo. Po to pašalo, tad vėl išskrido. Paskutiniais duomenimis, jos šiuo metu vėl juda atgal į pamarį“, – sakė V.Eigirdas.

Ornitologai tikina, kad netolimaisiais migrantais vadinamos paukščių rūšys per žiemą ne vieną kartą palieka perimvietes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>

> portretas
Kiek,dar, paukscius traumuos-zudys,sita kontora !?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių