Quantcast

Lietuvių dainomis domėjosi ir japonai

Vasaros estradoje vykusią Lietuvos vakarų krašto dainų šventę įvertino ne tik klaipėdiečiai, miesto svečiai, bet Japonijos, Australijos gyventojai. Pastarieji tiesiogiai stebėjo renginį internetu.

Dalyviai – iš visos Lietuvos

Tradicinė Lietuvos vakarų krašto dainų šventė Vasaros estradoje vyko sekmadienio vakare. Renginio metu pasirodė per 230 ansamblių, 6,5 tūkst. dalyvių.

Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pirmininkas doc. Algirdas Šumskis pasakojo, kad renginį dalyviai atvyko iš visos šalies kampelių.

Daugiausia buvo chorų. Savo pasirodymus taip pat dovanojo etnografiniai ir folkloriniai ansambliai, liaudies instrumentų orkestrai, šokėjai.

Panašaus dalyvių skaičiaus Lietuvos vakarų krašto dainų šventė sulaukė ir praėjusiais metais.

Šventės renginiai tradiciškai prasidėjo dalyvių eisena. Į Vasaros estradą jie žygiavo Herkaus Manto gatve iš Liepų gatvės. Eisenos dalyviai traukė lietuvių liaudies dainas, kvietė juos sutikusius žmones prisijungti ir kartu eiti į Vasaros estradą pasižiūrėti šventės.

Liepų gatvėje susirinkusius Lietuvos vakarų krašto dainų šventės dalyvius pasveikino ir Klaipėdos kariliono varpai. Specialiai jiems surengtas koncertas.

Akyse suspindo ašaros

Dėl šventės dalyvių eisenos buvo ribojamas eismas. Automobilių vairuotojai turėjo aplenkti Liepų gatvės dalį, o eisenos metu – Herkaus Manto.

Eismas buvo apsunkintas ir Liepojos gatvėje, ties Vasaros estrada. Abiejose arterijos pusėse, pirmose juostose buvo sustatytos transporto priemonės, kuriomis atvyko dalyviai iš visos Lietuvos. Nusidriekė ilgiausia autobusų ir automobilių eilė.

Šiųmetinė Lietuvos vakarų krašto dainų šventė, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Į ją atėjo daug miestiečių ir svečių. Tarp jų buvo ir vyresnio amžiaus žmonių, ir šeimų su vaikais. Suskambus patriotinėms dainoms, kai kurių žiūrovų akyse suspindo ašaros.

Žiūrovų laukė įvairi programa. Skambėjo lietuvių liaudies ir ne tik dainos, muzika, pasirodymus dovanojo šokėjai. Netrūko ir siurprizų. Šventę nuspalvino ugnies šou. Pasigrožėti buvo galima ir senoviniais automobiliais. Transporto priemonės sulaukė didelio susidomėjimo.

Įtraukė ir žiūrovus

Po pagrindinės šventės programos žiūrovai buvo kviečiami dainuoti lietuvių liaudies dainas.

A.Šumskis pasakojo, kad tokią tradiciją turi latviai ir estai. Po dainų šventės jie kartu su žiūrovais dainuoja liaudies dainas iki aušros.

„Mes ir bandome įgyvendinti tokią tradiciją. Paprastai žmonės po šventės skuba namo. Šį kartą pasiliko apie 2 tūkst. žmonių. Visi dainavome liaudies dainas. Labai ilgai neužtrukome. Juk chorai atvyko iš visos Lietuvos ir turi grįžti namo. Norime, kad tai būtų tautos, kuri vieninga, graži, turinti gražias tradicijas, papročius, šventė“, – pabrėžė pirmininkas.

Lietuvos vakarų krašto dainų šventę stebėjo ne tik klaipėdiečiai ar miesto svečiai, bet ir Vokietijos, Ispanijos, Anglijos, Japonijos, JAV, Australijos gyventojai bei čia įsikūrusios lietuvių bendruomenės. Renginys tiesiogiai buvo transliuojamas keturiose internetinėse svetainėse.

Stebėtojai dėkojo už reginį organizatoriams. Iš viso transliaciją žiūrėjo apie 100 tūkst. žmonių iš viso pasaulio. Gražių žodžių negailėjo ir Vasaros estradoje buvę žiūrovai. Kai kurie tvirtino, kad ši šventė – energijos užtaisas, pakraunantis visiems metams.

A.Šumskis atkreipė dėmesį, kad dainų šventė Klaipėdoje – tai bene didžiausias ir skaitlingiausias renginys, pasirengimas ar net generalinė repeticija Lietuvos šimtmečio dainų šventei „Vardan tos...“, kuri vyks Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas Lupeika

Vytautas Lupeika portretas
Ačiū Vakarų Lietuvos Dainų šventės direktoriui doc.Algirdui Šumskiui už nepaprastai puikiai,iškilmingai bei patriotiškai organizuotą Šventę! Šitiek triūso,išminties,darbo gerbiamas Maestro kartu su Organizaciniu komitetu įdėjo,įprasmino ! Šventė pavyko labai puikiai: ir pats Paradas per visą Klaipėdą ir ir išraiškinga,spalvinga,linksma Šventė...Dainos skambėjo iki pat miesto stogų,per pušynus iki pat jūros pakrančių...Ką ten - iki...Per vis Lietuvą skambėjo! Juk dainoriai dainorėliai,šokėjai šokėjėliai,muzikantai sugužėjo,suvažiavo iš visos Lietuvos! Saugokim Lietuvišką Dainą,saugokim švenčių Meką - Klaipėdos Vasaros Estradą...Gėrėkimės dainuojančiais ir šokančiais,didžiuokiamės ir gerbkime Organizatorius...

Anonimas

Anonimas portretas
vargo vakariene "gausingai" dainu sventei.Reikalinga tik paciam A.Sumsliui

A

A portretas
Skaitlingiausias...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių