Quantcast

Vairuotojų dėmesį blaško lapės

Važiuojamąja kelio dalimi šlitiniuojanti lapė ar lakstantis briedis – dažnai regimas vaizdas kelyje tarp Melnragės ir Girulių. Miškininkai įspėja, kad susidūrimas su šiais laukiniais gyvūnais – labai pavojingas.

Pastaruoju metu vairuotojų dėmesį blaško netikėtai į kelią išbėgantys miško žvėrys. Mažiau nei prieš dvi savaites Pamario gatvėje buvo mirtinai partrenkta briedė. Moteris nespėjo pamatyti didelio gyvūno, pasirodžiusio kelyje tarp Pirmosios ir Antrosios Melnragės.

Vakar į panašią situaciją pakliuvo dar vienas žmogus. Apie staiga pasirodžiusią lapę pranešęs klaipėdietis tik per plauką spėjo sustabdyti automobilį. Vyro žodžiais, gyvūnas atrodė įtartinai, buvo kiek išsigandęs, tačiau pasitraukti nuo kelio nesiskubino.

"Rytą važiuodamas į darbą jau ne pirmą kartą matau kelyje šmirinėjančią lapę. Ko gero, tas pats gyvūnas atklysta ir į gyventojų sodybas. Šiek tiek neramu, kad kažkas jį gali sužaloti arba kilti avarinė situacija, todėl vairuotojai šiame kelio ruože turėtų būti itin budrūs. Pats vos spėjau sustabdyti mašiną, o kai signalizavau, lapė beveik nereagavo. Taip pat neramu, kad žvėris nenešiotų užkrato", – dėstė pašnekovas.

Pajūrio regioninio parko vyriausiojo ekologo Erlando Paplauskio žodžiais, Klaipėdos miškuose gyvena daug lapių. Todėl minėtoje vietoje kelio ženklai įspėja vairuotojus apie galimą gyvūnų pasirodymą, dėl tos pačios priežasties ribojamas greitis.

Esą tai, kad lapės nesibaimina išeiti į kelią, dar nereiškia, jog yra sergančios. Neseniai ties Olando Kepure klaipėdiečiai užfiksavo patiną, drąsiai renkantį žuvis.

"Lapės nėra baikščios. Ir tai tikrai nėra pasiutligės požymis. Pats Klaipėdos miesto teritorijoje maitinau vieną iš savo rankų. Žinau vienuolį, prisijaukinusį lapę su šiaurinės Australijos aborigenų instrumentu – didžeridu. Jam papūtus, gyvūnas ateina maisto su savo lapiukais bet kuriuo metu", – prisiminė ekologas.

Vis dėlto Kretingos miškų urėdijos urėdas Antanas Baranauskas įspėjo žmones būti atsargius ir neprisileisti šių gyvūnų per arti.

"Žinoma, tai, kad jos vaikštinėja keliu ir nebijo žmonių, dar nereiškia, jog yra pasiutusios. Atpažinti sergančią lapę labai sudėtinga, tai nustatoma tik atlikus tyrimus. Kai lapė ateina į žmonių kiemą ir dienos metu laisvai vaikšto po gyvenvietę, tada jau kyla įtarimas. Pasiutlige sergančios lapės yra agresyvios ir jų įkandimas žmogui gali būti mirtinas, todėl siūlyčiau vengti bet kokio susidūrimo su jomis", – aiškino pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių