Quantcast

Vaikų ugdymas šeimoje: naujovės klaipėdiečių nesudomino?

Nuo rugsėjo 1-osios mokyklos lankymas bus neprivalomas. Tėvai, pageidaujantys, kad nuo naujų mokslo metų pradžios vaikas būtų ugdomas šeimoje, prašymą ir dokumentus turi pateikti iki birželio pabaigos, tačiau kol kas nė vieno prašymo Švietimo skyrius dar nesulaukė.

Galės mokyti šeimose

Nuo šių metų rugsėjo 1-osios vaikai galės būti mokomi šeimoje pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas.

Tai numatyta  Vyriausybės 2020 m. gegužės 20 d. nutarimu. Taip įgytas išsilavinimas bus prilyginamas gautam mokykloje.

"Vaikas bus ugdomas šeimoje. Mokykla galės tik konsultuoti. Tų konsultavimo valandų yra labai nedaug, regis, per savaitę tik po vieną. Vaikai bus mokomi savarankiškai. Galima bus samdyti mokytojus", – patikslino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Mokykla pasitiki labiau

Ugdymas šeimoje esą yra ne tas pats, kas mokymas namuose.

Mokymas namuose yra skiriamas vaikams, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali atvykti į mokyklą po traumų ar dėl ligų.

"Tokiems vaikams yra skiriamas mokytojas. Mokytojas gali dirbti ir nuotoliniu būdu arba ateiti į namus. Mokymu namuose rūpinasi mokykla, o mokymusi šeimoje – šeima. Tačiau kol kas dar niekas nesikreipė, nors galimybė jau yra sudaryta", – sakė L.Prižgintienė.

Manoma, kad jei ir atsiras norinčiųjų mokyti vaikus šeimoje, tai daugiausia – tik mažesniuosius.

Švietimo skyrius nelabai tikisi, kad tėvai prisiimtų atsakomybę dėl 5–8 klasių vaiko ugdymo.

"Nelabai tikėtina, kad tėvai turės visapusį išsilavinimą dėstyti fiziką, chemiją, matematiką ar užsienio kalbas. Bet, galimas dalykas, vyresnėse klasėse gal mokiniai patys norės mokytis šeimose. Juk yra labai gabių vaikų, kurie įpratę savarankiškai dirbti ir jiems reikia tik minimalios pagalbos. Tačiau daugelis tėvų po nuotolinio mokymo turbūt suprato, kad mokyti vaiką nėra taip paprasta", – svarstė L.Prižgintienė.

Reikalavimai – itin griežti

Pareiškus norą ugdyti vaiką šeimoje, bus tikrinama, ar vaikui mokytis sudarytos tinkamos sąlygos.

Tai esą nereiškia, kad tuo galės pasinaudoti socialiai neatsakingos šeimos.

"Ugdyti vaiką šeimoje galės tik nepriekaištingos šeimos. Jei bus fiksuota kokių nors vaiko teisių pažeidimų ar šeima svarstyta Šeimos gerovės komisijoje, ugdyti vaiko šeimoje nebus leista. Sąlygos yra gana griežtos", – pastebėjo L.Prižgintienė.

Šeimoje ugdomo vaiko pasiekimai bus tikrinami kas pusmetį.

Jei mokykla nuspręs, kad moksleivio rezultatai nepakankami, sutartis dėl ugdymo šeimoje galės būti nutraukiama bet kuriuo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Suduviui

Suduviui portretas
Taigi kas nori parašyta,neprivaloma atsiplėšti nuo kolektyvo:)))

Sūduvis

Sūduvis portretas
Tai visiška nesamonė, augs ne vaikai o monkurtai, vaikai turi buti ugdomi kolektyvuose, tik taip išmokstama bendrauti, tik reikia kurti ......

romas

romas  portretas
tas monkevicius daro blogai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių