Quantcast

Vaikų darželyje Giruliuose – bičių aviliai

Vaikų darželyje Giruliuose įkurdinti trys bičių aviliai. Ši ugdymo įstaiga vienintelė uostamiestyje prisijungė prie miesto bitininkystės skatinimo idėjos. Pasak bitininkų, draugiškos ir ramios bakfasto veislės bitės vaikams turėtų padėti labiau pažinti bičių šeimos gyvenimą ir stiprinti aplinkosauginį raštingumą.

Miesto bitininkystė

Galvojantys, kad bitėms mieste ne vieta dėl augalų trūkumo ir oro užterštumo, nustemba sužinoję, jog miestuose labai gausi nektaro įvairovė, nes daugybė skirtingų augalų žydi nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvos vasaros.

Be to, ant pastatų stogų, kur mieste dažniausiai statomi aviliai, mažiau drėgmės ir šilčiau žiemą, todėl bites mažiau puola ligos.

Prieš metus Aplinkos ministerija ėmė plačiau skatinti miesto bitininkystę, taip esą padedama supažindinti visuomenę su nykstančios bičių populiacijos svarba ekosistemoms.

Darželyje – trys aviliai

Pernai Lietuvos miestuose buvo įrengti aštuoni aviliai, šią vasarą jų turi padaugėti iki 25.

Naujuose pritaikytuose aviliuose bitės apsigyvens net septyniuose šalies miestuose, taip pat ir Klaipėdoje.

Uostamiestyje trys aviliai pastatyti privačiame vaikų darželyje Giruliuose.

Įsileisdami bites į miesto aplinką – suteikiame šansą išlikti joms ir visai žmonijai.

Bitėmis susidomėjo ir gimnazija Kretingoje. Klaipėdos krašte iš viso yra apgyvendintos penkios bičių šeimynos.

Idėjos sumanytojai, suprasdami, kaip svarbu vaikus supažindinti su bitėmis ir parodyti jų svarbą mūsų aplinkai, miesto bitininkyste stengiasi sudominti vis daugiau vaikų darželių ir mokyklų.

Tiesa, yra darželių, kurie atsisakė prisijungti prie šios idėjos, tačiau esą ne dėl to, kad nenorėtų ar vaikai bijotų bičių.

"Pastatyti bičių avilį neužtenka. Turi būti bites prižiūrėti sugebantis asmuo. Daugelyje įstaigų tokio asmens nėra, todėl jie ir atsisako šio pasiūlymo", – paaiškino miesto Aplinkos projektų valdymo agentūros vadovė Vaida Čelkienė.

Kviečia prisijungti įmones

Vaikai, kasdien matydami bites, turi galimybę suprasti, kokios jos draugiškos ir taikios, kiek daug galima iš jų pasimokyti ir kodėl turime jas saugoti, jomis rūpintis.

"Nuolatos kalbame apie klimato kaitą, besaikį išteklių vartojimą ir kitas aplinkosaugos problemas, tačiau "paraštėse" lieka dar viena planetos išlikimui kylanti grėsmė – spartus bičių populiacijos nykimas. Įsileisdami bites į miesto aplinką – suteikiame šansą išlikti joms ir visai žmonijai", – savo interneto svetainėje skelbia į šio sumanymo įgyvendinimą įsitraukęs miesto bitininkas Paulius Chockevičius.

Miesto Aplinkos projektų valdymo agentūros vadovė V.Čelkienė teigė, kad šis miesto bitininkystės įgyvendinimo etapas turėtų būti baigtas iki rugsėjo vidurio.

"Miesto bitininkyste užsiimti yra galimybė ne tik mokykloms ar darželiams, bet ir įstaigoms, įmonėms, organizacijoms, ant kurių pastatų stogų galima įkurdinti avilius. Tačiau bites būtina ir toliau prižiūrėti, be to, avilys negali būti vienas, turi būti mažiausiai du, nes bičių šeimos turi bendrauti tarpusavyje, yra daug kitų su bitininkyste susijusių reikalų", – kalbėjo V.Čelkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam to reikia

kam to reikia portretas
O jei įgels vaikui, kuris alergiškas bičių nuodams?

Antanas

Antanas portretas
Mėgstu bites ir bityną turėjau. Suprantama, šioje veikloje turi būti abipusis suinteresuotumas. Ir ne būtinai prižiūrėtojas turi būti etatinis darbuotojas. Net ir bitės gali būti jo nuosavybėje. Tuomet jis jas tikrai geriau prižiūrės. Galima tartis su darželiu iš tam tikro procento "derliaus". Vaikai susipažintų ne tik su avilio gyvenimu, bet ir su vaško perdirbimu, žvakučių gamyba. O jau propolio aeroterapija - tai žiemą, siaučiant peršalimo ligoms, ne vieną pagydytų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių