Quantcast

Vaikams mokyklos valgykloje – šlamšto dozė? (papildyta komentaru)

Sveikatos apsaugos ministro užmojis mokyklose uždrausti kenksmingą maistą virsta šnipštu. Kai kurie Klaipėdos "Verdenės" progimnazijoje besimokančių vaikų tėvai įsitikinę, kad šios įstaigos valgykloje prekiaujama užkandžiais, su sveikos mitybos principais neturinčiais nieko bendra.

Ir picos, ir bandelės

Lietuvoje 2018-aisiais įvesti nauji reikalavimai mokyklų ir vaikų darželių valgykloms sukėlė diskusijų audrą.

Nors sugriežtindama maitinimo tvarką Sveikatos apsaugos ministerija tarsi paskelbė karą angliavandeniams ir kenksmingoms kalorijoms, sveiki įpročiai ugdymo įstaigose vis dar sunkiai skinasi kelią.

"Verdenės" progimnazijos auklėtinių tėvai iškėlė problemą, kuri aktuali daugeliui šalies mokyklų.

"Vaikas lanko "Verdenės" progimnaziją. Šeimoje stengiamės maitintis sveikai, bet tai primena karą su vėjo malūnais, nes mokyklos valgykloje pardavinėjami picų gabalėliai, bandelės, saldieji gėrimai, saldainiai, traškučiai", – vardijo mokinio mama, nepanorusi viešinti savo vardo ir pavardės."

Šeimoje stengiamės maitintis sveikai, bet tai primena karą su vėjo malūnais, nes mokyklos valgykloje pardavinėjami picų gabalėliai, bandelės, saldieji gėrimai, saldainiai, traškučiai.

Įstaigoje mokosi apie 900–1 tūkst. mokinių, bet, pasirodo, keli vaikų atstovai raštiškai patvirtino, kad bandelėmis ir kitais užkandžiais mokykloje prekiauti leidžiama, jeigu jie atitinka tvarkos aprašo reikalavimus. Kaip užtikrinti, kad vaikas mokykloje valgytų sveiką maistą, kai valgyklos bufete išrikiuotos saldžios pagundos? Beje, užkandžiai parduodami ne taip jau pigiai, palyginti su parduotuvės kainomis. Bufetas uždirba ir gyvena iš vaikams normaliam maistui skirtų tėvų pinigų", – įtarė klaipėdietė.

Susirūpinę tėvai bandė kelti nepatogius klausimus bendrų susirinkimų metu, tačiau mokyklos direktorė juos esą ignoravo ir net prasitarė, kad "užraudus šaltus užkandžius maisto tiekėjas pabėgs".

Buvo kreiptasi ir į Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrių bei Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, tačiau gautas atsakymas pribloškė – nė viena institucijų, atlikusių patikrinimus, pažeidimų nenustatė.

"Metai po metų vaikai kemša bandeles, picas, geria saldžius gėrimus, pasak tarnybų, legaliai. Svyra rankos ir ima neviltis, kalbant apie vaikų sveikatą ir mokykloje formuojamus maitinimosi įpročius", – apmaudavo mama.

Skundas – nepagrįstas?

Gruodžio 12 d. "Verdenės" progimnazijoje išties lankėsi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai.

Šios tarnybos Klaipėdos departamento vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Justina Jasiulienė atmetė tėvų pranešimą kaip nepagrįstą.

Kaip teigiama tėvams siųstame atsakyme, tyrimo metu įvertinus valgykloje parduodamus užkandžius ir gėrimus, remiantis Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo 19 punktu, draudžiamų maisto grupių nerasta.

"Pagal Vaikų maitinimo tvarkos aprašo 3 ir 5 priedą, užkandžių ir gėrimų sudėtyje neleistinų priedų, cukraus ar druskos kiekio, viršijančio leistiną normą, nerasta. Vadovaujantis Vaikų maitinimo tvarkos aprašo 37 punktu, mokykloje, be pietų, taip pat gali būti šalti užkandžiai (raštišku vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimu). Tikrinimo metu pateiktas raštiškas 2019 m. spalio 23 dienos mokyklos tarybos posėdžio protokolas, kuriame dalyvavusiųjų pritarimu leista prekiauti užkandžiais, atitinkančiais tvarkos aprašo reikalavimus", – rašoma tėvams.

Šie tikino esą apie tokį raštą išgirdę pirmą kartą, tačiau ne iš mokyklos vadovybės, o iš inspektorės.

"Praėjusį rugsėjį mokykloje buvo organizuojama Morkų ir agurkų diena, kurios tikslas – sveikai maitintis. Tokios sveikuolių dienos, mums, tėvams, kelia juoką, kai valgykloje vaikams kasdien lengvai prieinamas maistas – šlamštas", – ironizavo mama.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento viršininko Antano Baužos teigimu, į tokio pobūdžio patikrinimus inspektoriai po vieną nevaikšto, todėl vargu ar abiem darbuotojams pro akis galėjo praslysti neleistini produktai.

Viršininkas svarstė, galbūt verta dar sykį nuvykti į įstaigą, tik jau kitiems inspektoriams?

Esą tokio pobūdžio patikrinimai atliekami iš anksto apie juos nepranešus.

Radusi pažeidimų tarnyba gali taikyti rinkos ribojimo priemones (uždrausti pardavinėti produktus) bei skirti baudą pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.

Realybę mato skirtingai

"Skundą išsiunčiau ir Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjai Laimai Prižgintienei, tačiau niekas nesureagavo", – tikino "Verdenės" progimnazijos mokinio mama.

Anot L.Prižgintienės, vaikų maitinimu šioje mokykloje domėjosi Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Liudmila Adiklė.

Patikrinimą vykdžiusi specialistė tvirtino draudžiamų produktų, tokių kaip bandelės su glaistais ar saldūs gazuoti gėrimai, mokyklos valgykloje irgi neradusi.

"Bandelės – tokios, kokiomis galima prekiauti, – be glaisto, be jokių šokoladų. Gazuotų gėrimų nėra. Saldainių, sausainių, kaip rašoma skunde, tokių produktų apskritai nėra nei bufete, nei gavimo dokumentuose. Truputėlį nesąžiningai buvo apkalbėta", – konstatavo L.Adiklė.

Vis dėlto praėjusią savaitę mokyklos valgykloje lankęsi dienraščio žurnalistai savo akimis išvydo kiek kitokį vaizdą – pertraukos metu mokiniai nuo lentynų šlavė ir šokoladinius keksiukus, ir neaiškius gėrimus skardinėse.

Nors pagal tą patį tvarkos aprašą vaikų maitinimui draudžiami bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai, saldainiai, šokoladas, pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, gazuoti gėrimai, bufete šių užkandžių netrūko.

Tik specialistams jų kažkodėl nepavyko pamatyti.

"Gal tada kaip nors kitaip reikėtų organizuoti tokį patikrinimą", – kiek sudvejojo L.Adiklė.

Esą ne visi traškučiai, gėrimai ar bandelės yra juodajame sąraše, o juos vertindami valdininkai vadovaujasi produktų sudėtimi, ne pavadinimu ar išvaizda.

Iškėlė sąmokslo teoriją

Klaipėdos "Verdenės" progimnazijos direktorė Rima Bėčiuvienė neslėpė apmaudo, kad iškilus problemai visų pirma kreiptasi ne į administraciją.

Todėl įtaria, kad mokyklą tarnyboms skundžia buvęs maisto tiekėjas, kurio paslaugų pernai buvo atsisakyta.

Peršasi tik viena išvada, kad mums kerštauja pernai išėjusi moteris. Sulaukėme ir grasinimų.

Nuo rudens maitinimą valgykloje organizuoja kita bendrovė. Sutartis pasirašyta vieneriems metams.

R.Bėčiuvienės žodžiais, keisti tiekėją prireikė kilus dideliam vaikų ir mokytojų nepasitenkinimui.

"Peršasi tik viena išvada, kad mums kerštauja pernai išėjusi moteris. Sulaukėme ir grasinimų. Dar apmaudu, kad nesu gavusi nė vieno tėvo kreipimosi ar skambučio. Todėl neteisinga sakyti, kad direktorė nieko nedaro. Mokyklos taryba suteikė leidimą bufete prekiauti užkandžiais, ir vaikai patenkinti, net iš "Žemynos" gimnazijos ateina pavalgyti. Tikrina tėveliai, sveikatos priežiūros specialistai, kad būtų pardavinėjami tik leistini produktai. Jau ir taip tie vaikai eina į šalia esančią degalinę, į parduotuvę, kažkokius kebabus perka. Koks nesaugumas", – pripažino direktorė.

Mokyklos taryba, kurią sudaro keli tėvų, mokytojų ir mokinių atstovai, sutiko, kad valgykloje atsirastų šaltų užkandžių. Visi jie atitinka nustatytus reikalavimus.

"Netrukus, kaip ir kiekvienais metais, rengsiu visų klasių tėvelių susirinkimą ir, žinoma, vėl papasakosiu apie šią situaciją. Bet kad nebūtų bufeto, niekada tokio klausimo viešai niekas nekėlė, todėl aš pati jį kelsiu. Mums svarbiausia, kad mūsų vaikai būtų saugūs ir nebėgiotų į prekybos centrus", – įrodinėjo R.Bėčiuvienė.

Antradienį progimnazijos direktorė patikslino, kad sausio 27 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento atstovai atliko pakartotinį tyrimą, kurio išvadoje rašoma: "tikrinimo metu teisės aktų reikalavimų pažeidimų nenustatyta. Bufete parduodami užkandžiai atitinkantys tvarkos aprašo reikalavimus".

Tai patvirtino ir departamento vadovas A.Bauža. Esą keksiukai su kakava ir kukurūzai mokyklų valgyklose nėra draudžiami.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamentas nedelsiant atliko neplaninį patikrinimą Klaipėdos „Verdenės“ progimnazijos (Klaipėda, Kretingos g. 22) valgyklos bufete ir įvertino parduodamų užkandžių asortimento atitikitį, kaip numatyta pagal maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo 19 punkto reikalavimus.

Patikrinimo metu produktų, išvardintų aukščiau nurodytame reikalavimų sąraše nerasta. Taip, bufete prekiaujama miltinės konditerijos gaminiais – bandelėmis su cinamu, varške. Taip pat prekiaujama mokyklos valgykloje iškeptais miltiniais gaminiais – keksiukais su kakava, pieniškomis dešrelėmis. Tačiau šie kepiniai nepriskiriami konditerijos gaminiams su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu. Be to, bufete neprekiaujama saldainiais ar kitais panašiais saldumynais. Šiuos produktus atstoja sveikatai palankūs gaminiai – javainiai, batonėliai, kurie gamintojo pažymėti specialiu vaikų mitybai palankiu ženkliuku. Visi gėrimai (skardinėse, tetrapakuose), parduodami bufete, taip pat nedraudžiami moksleivių mitybai.

Tiek atvežti miltininės konditerijos gaminiai, tiek gaminti mokyklos valgyklos virtuvėje yra pritaikyti vaikų maitinimui pagal pridėtinio cukraus, druskos ar skaidulinių medžiagų kiekį juose. Produktų ženklinimo etiketės, gaminių technologiniai aprašymai su receptūromis tai patvirtino. Parduodamas kukurūzų užkandis taip pat nepriskiriamas tokių produktų grupei, kaip traškučiai, riebaluose virtiems, skrudintiems ar spragintiems gaminiams. Tai ekstrudavimo būdu pagamintas gaminys, kuris nėra draudžiamas.

Manome, kad atsiradus mokyklos bendruomenėje tokių vaikų atstovų, kurie nesutinka su šio dokumento nuostatomis, gali klausimą svarstyti ir keisti bufete parduodamų produktų sąrašą. Vaikų maitinimas yra opi tema visai mokyklos bendruomenei. Manome, kad ateityje sveikatai palankių produktų sąrašas mokyklose tik ilgės. Į šį procesą turi įsijungti tiek moksleiviai, jų tėveliai, tiek pedagogai, visuomenės sveikatos specialistai, maitinimo paslaugos teikėjai, gamintojai.


Komentaras

Ieva Gudanavičienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė:

Visos bendrojo ugdymo įstaigos organizuodamos vaikų maitinimą privalo vadovautis Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu, kuriame nustatyta, kokie maitinimai gali būti organizuojami bendrojo ugdymo įstaigoje. Taip pat jame nustatyta, kad, be pietų, šalti užkandžiai gali būti siūlomi vaikams, jei tam raštiškai pritaria vaikų tėvai ir (ar) globėjai.

Kaip įstaiga gauna raštišką vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimą, sprendžia pati įstaiga (galima organizuoti tėvų ir globėjų apklausą, savo nuomonę kiekviena klasė gali aptarti tėvų susirinkimo metu ir informuoti įstaigos administraciją, kartais šis klausimas nusprendžiamas mokyklos tarybos susirinkime ar pan.).

Tačiau bendrojo ugdymo įstaigos vadovas, maitinimo organizatorius ir maisto produktų tiekėjai privalo užtikrinti, kad vaikų maitinimas būtų organizuojamas pagal aprašo reikalavimus.

Svarbu pabrėžti, kad kaip šalti užkandžiai gali būti tiekiami tie maisto produktai ar patiekalai, kurie nėra įtraukti į draudžiamų tiekti maisto produktų sąrašą ir atitinka kokybės, sudėties ir patiekimo reikalavimus, nustatytus vaikų maitinimo tvarkos apraše.

Jei užkandžių sąrašas, kuriam buvo pritarta, netenkina vaikų atstovų pagal įstatymą, jis gali būti peržiūrėtas ir pakeistas sveikatai palankesniais maisto produktais ar patiekalais.

Galima šaltų užkandžių iš viso atsisakyti, o vaikams tiekti pietus, nes yra leidžiami ir kiti maitinimai, jei jiems yra poreikis.

Skundų dėl vaikų maitinimo organizavimo Sveikatos apsaugos ministerija negauna, tačiau gali būti, kad nepatenkinti vaikų maitinimu tėvai kreipiasi tiesiai į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri yra atsakinga už maitinimo organizavimo kontrolę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar neprimena

ar neprimena portretas
sovietiniu laiku:priverstinai pakeistas maistas.., priverstinai nustatoma, kad miltiniai gaminami sveikai....

Jonas

Jonas portretas
Miltinių patiekalų atsisakę japonai, tiksliau pagerėjus gyvenimui , paaugo vidutiniškai 20 centimetrų . Tai jeigu nori kad tavo vaikas būtų neužauga -maitink bandelėmis ir pan. Baltyminio maisto trūkumas neigiamai veikia ir mąstymo greitį. Tad šerkite bandelėmis ir turėsite storą buką kiniečių tarną. Ar tokį norite matyti savo vaiką?

klaipeda

klaipeda portretas
kas ta adile-debile?
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių