Quantcast

Vaikams – alus ir sidras: „uždrausto vaisiaus“ parūpina benamiai

Vaikai bando minti suaugusiųjų pėdomis ragaudami alkoholį ar traukdami dūmą kur kas anksčiau, nei tai leidžia įstatymas. Nepilnamečiams "uždrausto vaisiaus" parūpina benamiai, kurie nuolat tūno prie parduotuvės Baltijos prospekte. Nei pastabos, nei pareigūnų skiriamos baudos jiems – nė motais.

Lūkuriuoja paauglių

Klaipėdietė Albina savo vaikus jau seniai užaugino, bet negali ramiai žiūrėti, kaip nuolat prie parduotuvės sėdinėjantys benamiai padeda vaikams nuodytis – nuperka jiems svaigiųjų gėrimų ir rūkalų.

Moteris gyvena netoli Taikos ir Baltijos prospektų žiedinės sankryžos, artimiausia jai parduotuvė pažymėta Baltijos prospekto 101 numeriu.

Kitapus gatvės yra kelios profesinės mokyklos, o netoliese – bendrojo lavinimo mokykla.

Per pertraukas ir tarpus tarp užsiėmimų mokiniai plūsteli į parduotuvę, o kai kurie žvalgosi jų jau laukiančių benamių.

Daug metų lankydamasi šioje prekybos įstaigoje Albina sakosi pastebėjusi šalia automobilių aikštelės sėdinėjančius du apšepusius vyrus.

Juos gerai pažįsta ir šalia parduotuvės savo sodų gėrybes parduodančios pensininkės.

Šios net apibūdina kiekvieną jų ir tikina, kad tie du vyrai yra didžiausi mokinių draugai.

Vienas benamis – žilas, apaugęs plaukais ir tokio pat ilgio barzda.

Kitas – tamsiaplaukis, juodaakis, daržoves pardavinėjančios moterėlės jį vadina simpatiškuoju.

Draugai: lengvai gautais pinigais perkamais gėrimais benamis noriai dalijasi su bendraminčiais. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vienas galbūt serga kažkokia liga ar turi parazitų, nes nesustodamas kasosi įvairias kūno vietas.

Albina tikino, kad anksčiau neleistinas paslaugas mokiniams teikdavo keturi benamiai, tiesa, du jų nelabai seniai mirė.

Nusikalstama prieš vaikus šių vyrų veikla besipiktinantys aplinkinių namų gyventojai tikino, jei ir šie du benamiai kur nors dingtų, jų vieta ilgai nebūtų tuščia, atsirastų kiti.

Perka ir mergaitėms

"Vaikai prieina prie šių vyrų, paduoda pinigų, pasako, ką nupirkti, ir lūkuriuoja jų grįžtančių. Nežinau, kiek nuo kiekvieno tokio pirkinio nubyra benamiams, bet jie gana greitai surenka reikiamą sumą, už kurią galima nusipirkti butelį. Tie du vyrai turi visą būrį tokių pat nusmurgėlių, kurie tik laukia, kada draugas nupirks pigaus vyno, bambalį alaus ar net butelį degtinės. Tada visi jie puotauja, o vakarop jau būna gerokai prisišventę", – pasakojo klaipėdietė.

Moteris tikino, kad vaikams dažniausiai nuperkama alaus ir sidro. Benamių paslaugų prašo ne tik maždaug 16 metų berniukai, bet ir panašaus amžiaus mergaitės.

Pasak Albinos, apgirtę benamiai prie parduotuvės laiką leidžia nuo ryto iki vakaro, lyg benamiai katinai po balkonu, iš kurio jiems metamas maistas. Šalia mėtosi ir jų jau ištuštinti buteliai.

Kai vyrai sukaupia kelis tuščius butelius, skuba į taromatą – vis keli centai.

Patikrino blaivumą

Matydama taip akivaizdžiai vešantį blogį Albina ne kartą apie tai pranešė policijai.

Dažną kartą atvažiavęs policininkų ekipažas patrepsėdavo aplinkui parduotuvę ir pakartodavo tą pačią frazę: "Mes čia bejėgiai." Esą jie žino, kad tokie dalykai vyksta, bet neturi teisės imtis kokių nors drastiškų veiksmų.

Galima spėti, kad policininkai atvažiuodavo tada, kai mokiniai su draudžiamais jiems pirkiniais jau būdavo nuėję savo keliais, o namų neturintys vyrai būdavo vėl nutūpę šalia automobilių aikštelės.

Šią situaciją ne vienerius metus stebinčios moterys piktinosi ir parduotuvės darbuotojų veiksmais: ar apsaugininkai nemato, ką šalia parduotuvės veikia benamiai?

Ar pardavėjos nesupranta, kodėl tas pats asmuo kas 45 minutes perka lengvų alkoholinių gėrimų arba po pakelį rūkalų?

Neapsikentusi policijos neveiklumo Albina raštu kreipėsi į miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus valdininkus ir sulaukė oficialaus atsakymo.

Jame klaipėdietei pranešta, kad jos minimi faktai yra nusikaltimas, ir į pranešimus apie tokią veiklą turi reaguoti policija.

Koks benamiui skirtumas, kiek jam skirta baudų. Nė vienos jų nemokėjo ir nemokės.

Gavusi tokį raštą, kitą kartą pamačiusi benamius, perkančius vaikams neleistinus dalykus, vėl iškvietė policininkus.

Dialogas su pareigūnais buvo panašus. Albina prisiminė išgirdusi tas pačias bejėgiškas frazes, o kai paskaitė savivaldybės valdininkų raštą, įvykių eiga pasikeitė.

Pareigūnai suskubo tikrinti viešoje vietoje apsvaigusio benamio blaivumą. Greitai buvo surašytas administracinių nusižengimų protokolas, kuriuo namų ir darbo neturintis vyras gavo 100 eurų baudą.

Baudų nebijo

"Kol jauni žmonės negali pirkti rūkalų ir alkoholinių gėrimų, bando apeiti šiuos draudimus. Tas, kas jiems nuperka, turi iš to naudos. Aplinkiniai labai dažnai tai mato, bet nereaguoja. Mes laukiame tokių pranešimų, bet tik vienas kitas dėl to skambina policijai. Dažniausiai tai yra vaikų turintys ar labiau išsilavinę žmonės, – tikino miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos 2-ojo poskyrio viršininkas Albinas Misevičius. – Ne kartą esame nubaudę tokius asmenis. Kartais pareigūnai patys imasi stebėti šias situacijas ir nutveria su įkalčiais."

Tikindamas, kad pareigūnai gali veikti tik pagal  savo kompetenciją, pareigūnas konstatavo – policininkai daro tai, ką nurodo įstatymas.

Jokių prievartos priemonių, kuriomis būtų įmanoma atgrasyti suaugusiuosius nuo alkoholio ar rūkalų pirkimo vaikams, nėra.

Už girto pasirodymą viešoje vietoje ar alkoholio bei tabako gaminių perdavimą nepilnamečiam asmeniui skiriama bauda.

A. Misevičius / Redakcijos archyvo nuotr.

"Koks benamiui skirtumas, kiek jam skirta baudų. Nė vienos jų nemokėjo ir nemokės. Jis gavo pinigų ir patenkintas, jam tą dieną nereikia rinkti butelių. Belieka galimybė auklėti, šviesti, aiškinti", – pridūrė A. Misevičius.

Nepaisant tokios absurdiškos tvarkos, pareigūnas ragino nebūti abejingus, apie tokius atvejus pranešti policijai, fiksuoti pažeidimą telefonų kameromis, bet patiems policininkų funkcijų neprisiimti.

Jeigu policininkai nuolat pasirodytų prie minimos ir kitų parduotuvių, kur tikėtini panašūs skrupulų neturinčių suaugusiųjų ir nepilnamečių santykiai, galbūt pilnametystės nesulaukę vaikai nepradėtų nuodytis.

Vengia įkliūti

Policijos Prevencijos skyriaus pareigūnai tikino, kad nepilnamečių rūkymas yra nesibaigiantis procesas. Kad ir kiek policininkai vykdo tikrinimų, kad ir kaip stengiasi, kasmet nutveriama tiek pat rūkančių nepilnamečių.

Tiesa, padėtis keičiasi, nes jau kelerius pastaruosius metus rūkyti paprastas cigaretes – nebemadinga. Dabar populiaru traukti elektronines arba kaitinamuosius tabako gaminius. Juos rūkyti nepilnamečiams taip pat draudžiama.

Prevencijos skyriaus pareigūnai kartu su savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus valdininkais kartą per savaitę rengia reidus ir net keičia patikrinimų taktiką.

Mokiniai jau iš tolo pažįsta policijos ženklais nepažymėtus pareigūnų automobilius, atpažįsta pačius tikrintojus, todėl skuba slėptis.

Prevencijos poskyrio vyriausioji specialistė Aurelija Studencova pastebėjo, kad vaikai dabar kur kas labiau vengia susitikti policininkus.

Mat apie tai ne tik sužino tėvai. Brangiai kainuojantys rūkymo įrenginiai iš mokinių paimami, o šių daiktų likimą vėliau sprendžia teismas.

Sprendimai gali būti skirtingi – grąžinti įrenginį vaiko tėvams arba sunaikinti.

"Neretai nepilnamečiai tikina, kad rūkalų jiems nuperka tėvai ir kartu su jais rūko. Dažniausiai taip drąsiai postringauja 18 metų sulaukę jaunuoliai. Apie benamių teikiamas paslaugas beveik negirdime, kur kas dažniau pasitarnauja vyresni draugai", – tikino A. Studencova.

Apie girtaujančius paauglius policijai šiemet buvo pranešta gal tik porą kartų, kai išsinuomoję butą vaikai šventė pernelyg audringai ir neapsikentę triukšmo apie tai pranešė kaimynai.

Įstatymas ir sankcijos

Asmenims iki 18 m. draudžiama ne tik rūkyti, bet ir turėti tabako gaminių.

Alkoholinius gėrimus leidžiama įsigyti, turėti ir vartoti 20 metų ir vyresniems asmenims.

Administracinių nusižengimų kodeksas už tabako gaminių turėjimo ar vartojimo pažeidimus numato įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų.

Pakartotinai padarytas pažeidimas užtraukia baudą nuo 50 iki 90 eurų.

Už cigaretės davimą nepilnamečiam asmeniui gali grėsti bauda nuo 90 iki 180 eurų.

Už aplinkos šiukšlinimą nuorūkomis gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų.

Jei pažeidimas padaromas pakartotinai, bauda gali išaugti iki 600 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dar teveliams

Dar teveliams portretas
Ta prasme neisomus tas alkoholis tiems vaikams, jiems labiau patinka zole ir hasisas, nei alkoholis. O tai ir pigiau, ir maloniau. Ir tevai nesuzino. Kazkur apie 15 vaiku pastoviai ruko zole, o 80% is mokiniu yra bande ja rukyti. Nezinau daugiau nieko apie “spaisius”, “vonios druskas” ir kitus dizainieriakua narkotikus, kurie net nera nelegalus ir yra ypac lengvai prieinami ir atveAmi is Kinijos.

Teveliams

Teveliams  portretas
Jei manes vaikai papraso, as Niekada neatsisakau nupirkti alkoholiniu limonadu tam, kad ju nepirktu benamiai. Renkuosi mazesne blogybe is dvieju.

B.yrka dejęs

B.yrka dejęs portretas
Piystu y galva kad apsisnargliuotu barščiais .. Viena karta kita gautų y lempa, bleeet patys pabėgtu nuo tų mokyklų. Nemoka dyrbt kam reikia
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių