Quantcast

Vaikai Klaipėdos licėjuje bus ugdomi jau nuo 3 metų – remsis angliška programa

  • Teksto dydis:

Kiekvienas besimokantis vaikas yra individualus – ne tik gebėjimais ir gabumais, bet ir tuo, kaip greitai ar efektyviai priima ir apdoroja informaciją, prisitaiko mokymosi aplinkoje bei tobulina net 8 savo intelektus – pažymi Klaipėdos licėjaus direktorė dr. Regina Kontautienė. Pasak jos, būtent todėl vaikų ugdyme itin svarbus tęstinis mokymosi procesas, kai vaikas nuo mažens iki brandos mokosi pagal vieną programą ir ugdymo filosofiją, mezga ilgalaikius ryšius su mokyklos bendruomene ir kur užtikrinami jo individualūs mokymosi poreikiai.

Anot dr. R. Kontautienės, sėkmingas mokymasis yra tuomet, kai ugdymas visų pirma yra orientuotas į individualius vaiko gebėjimus, poreikius ir individualią asmenybinę brandą, kai nuolat padedama kiekvienam vaikui mokymosi procese patirti sėkmę – tokia ugdymo filosofija vadovaujasi Klaipėdos licėjus, ugdantis vaikus nuo darželinuko iki abituriento. Klaipėdos licėjus yra sukūręs ir įgyvendina savo autorines ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, paremtas Anglijos ankstyvojo priešmokyklinio ugdymo programomis.

Kasmet besidžiaugiantis nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatų, šimtukus renkančių abiturientų gausa Klaipėdos licėjus vadovaujasi požiūriu, kad vaiko ugdymas – tai nuolatinės visos mokyklos bendruomenės sutelktos pastangos padedant kiekvienam vaikui rasti savo kelią į sėkmę. Tokia filosofija puoselėjama ir Klaipėdos licėjaus įsteigtame darželyje „Mažasis Klaipėdos licėjus“. Šiame darželyje ugdomi 3-6 metų vaikai.

Jūsų vaikas – mąstytojas, o gal teoretikas?

Mažajame Klaipėdos licėjuje mokymosi procesas pritaikomas pagal individualų kiekvieno vaiko mokymosi stilių, atsižvelgiama ir į vaiko mokymosi tempą.

„3-6 metų vaikai yra ta amžiaus grupė, kuriuos mokymosi procesas efektyviausiai pasiekia per žaidimą, šiuolaikiškas technologijas ir įdomius patyriminius procesus. Labai svarbu suvokti, koks ugdymo procesas tinkamas konkrečiam vaikui ir jį taikyti“, – akcentuoja Klaipėdos licėjaus direktorė dr. R. Kontautienė. Pasak jos, kiekvienas vaikas turi individualų mokymosi stilių. Pavyzdžiui, vaikui, kuris greitai įsitraukia į naujas veiklas, būdingas aktyvisto mokymosi stilius, o informaciją rinkti, analizuoti ir tik tada priimti sprendimus linkę vaikai yra mąstytojai. Teoretikai vaikai yra linkę stebėti ne pavienius objektus, bet matyti juos sąveikoje su kitais objektais, bei mąstyti sistemiškai. Todėl, pasak dr. R. Kontautienės, „Mažajame Klaipėdos licėjuje“ mokymosi procesas pritaikomas pagal individualų kiekvieno vaiko mokymosi stilių, atsižvelgiama ir į vaiko mokymosi tempą. Tai svarbu siekiant ne tik aukštų vaiko akademinių rezultatų, bet ir pačios vaiko asmenybės augimo, savivertės puoselėjimo.


Klaipėdos licėjaus direktorė dr. Regina Kontautienė / Media dia nuotr.

Nuo 3 metų pamažu mokoma skaitymo, rašymo, skaičiavimo

Anot Tomo Raibio, kuris vadovauja Klaipėdos licėjaus darželiui Melnragėje, mažieji Klaipėdos licėjaus mokinukai kasdien darželyje laiką leidžia apsupti asmeninio dėmesio ir pačių įvairiausių patyrimų ir nuotykių. Darželyje veikia ir „Miško mokykla“, kur mažieji kasdien susipažįsta su gyvąja gamta, jos reiškiniais, tyrinėja ir eksperimentuoja. „Mes išties daug dėmesio skiriame eksperimentinei, pažintinei, kūrybinei veiklai. Vaikai nuo trejų metų per 2-3 metus pamažu, be streso, per žaidybinius elementus sėkmingai įgyja skaitymo, rašymo, skaičiavimo pradmenis, pirminius savarankiškumo įgūdžius, išmoksta laikytis bendrų susitarimų, pratinasi prie pamokos ritmo“, – pasakoja darželio vadovas Tomas Raibys. Pasak jo, Mažojo Klaipėdos licėjaus mokymosi sistema remiasi Jungtinės Karalystės švietimo sistemos ir geriausių aukštais ugdymo rezultatais garsėjančių privačių mokyklų patirtimi. Klaipėdos licėjaus pedagogai kasmet dalyvauja stebėsenos vizituose ir semiasi ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo turinio ir jo organizavimo patirties.

3-6 metų vaikai yra ta amžiaus grupė, kuriuos mokymosi procesas efektyviausiai pasiekia per žaidimą, šiuolaikiškas technologijas ir įdomius patyriminius procesus. (Media dia nuotr.)

Naujovė – naratyvinio žaidimo ir mokymosi metodas

Klaipėdos licėjaus darželyje taikomi pažangiausi ugdymo modeliai, tokie kaip JAV psichologo Hovardo Gardnerio teorija grįstas daugialypio intelekto modelis, kur išskiriami net 8 vaiko intelektai, patyriminis mokymas, kontekstinis mokymas ir kt. Nuo šio rugsėjo ugdant mažuosius Klaipėdos licėjaus darželyje bus pradėtas taikyti naratyvinio žaidimo ir mokymosi metodas. „Mokslininkų nuomone, vaiko smegenims padeda bręsti ne ankstyvas mokymas, o būtent aukšto lygio žaidimas. Vaikai mokosi stebėdami, klausydamiesi, mėgdžiodami žmones, esančius šalia jų, ir visa tai jie išbando savo ir bendrai kuriamų žaidimų metu“, – paaiškina dr. R. Kontautienė. Tai pasitarnauja ir stiprinant klasės bendruomenę, vaikų tarpusavio santykius ir užtikrina tolimesnį sėkmingą ugdymosi procesą. Mažojo Klaipėdos licėjaus ugdytiniai, mokslus tęsiantys Klaipėdos licėjuje, kur kas lengviau adaptuojasi prie mokymosi proceso mokykloje – jie jau turi reikiamus įgūdžius.

Mažojo Klaipėdos licėjaus ugdytiniai, mokslus tęsiantys Klaipėdos licėjuje, kur kas lengviau adaptuojasi prie mokymosi proceso mokykloje. (Media dia nuotr.)

Speciali programa imliems ir gabiems

Dr. R. Kontautienė atkreipia dėmesį, kad viena iš Mažojo Klaipėdos licėjaus prioritetinių krypčių – imlių, gabių ir talentingų vaikų (angl. AG&T) skatinimas. Ši programa skatina didesnį potencialą ar gabumus turinčius vaikus. „Pedagogai užtikrina, kad darbas pamokose būtų pakankamai diferencijuotas, kad skatintų gabiuosius. Apie mokinius, kuriems būtų naudingos papildomos užduotys, AG&T koordinatoriui praneša dalyko mokytojas arba klasės pedagogas. Jie įvertina vaiko poreikius ir, jeigu reikia, parengia individualų ugdymo planą. Taip pat prireikus koordinuoja, siekdami užtikrinti, kad vaikams būtų prieinami darbai, kurie labiau atitinka jų poreikius“, – mokyklos vadovė paaiškina, kaip skatinamas gabių vaikų potencialas. Klaipėdos licėjus autorinė ugdymo sistema yra nuolat tobulinama, praturtinant ją inovatyviais ir efektyviais ugdymo metodais.

Viena iš Mažojo Klaipėdos licėjaus prioritetinių krypčių – imlių, gabių ir talentingų vaikų (angl. AG&T) skatinimas. (Media dia nuotr.)

Kantrūs ir meistriški pedagogai

Mokyklos vadovė tikina, kad visos šios pažangios ugdymo metodikos ir kitos pastangos nueitų veltui, jei ne kantrūs, vaikams atidūs ir nuolat kvalifikaciją keliantys Klaipėdos licėjaus ir Mažojo Klaipėdos licėjaus pedagogai. Šiose ugdymo įstaigose taip pat dirba ir vaikų psichologai, kurie specializuojasi pagal skirtingo amžiaus vaikų grupes. „Kiekvieno pedagogo darbo kasdienybė – tai pagarba vaikui grįstas darbas ir pastangos suprasti kiekvieną vaiką. Rūpestis ir atidumas yra ypač reikalingi mažiausiems mūsų ugdytiniams, kuriems darželis kartais tampa pirmu rimtu atsiskyrimu nuo tėvų. Todėl pedagogai kalba tyliai, ramiai, šypsosi, yra geros nuotaikos“, – vardija R. Kontautienė. Taip pat daug dėmesio skiriama vaikų sveikatinimui, nes darželis įsikūręs prie jūros. „Tai labai tinkama vieta įgyvendinti sveikatos ugdymo programą: vaikams prie jūros organizuojamos korekcinės mankštos, šiaurietiškas ėjimas pajūriu, judrūs žaidimai, vyksta aromaterapijos, spalvų terapijos užsiėmimai, imunitetą stiprinančių ekologiškų žolelių arbatų gėrimo ritualai“, – vardija T. Raibys.

Mažajame Klaipėdos licėjuje vadovaujamasi humanistinės pedagogikos principais, vyksta nuolatinis bendradarbiavimas su tėvais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių