Quantcast

V. Grubliauskas pasveikino LGBT konferencijos dalyvius: turime gerbti vienas kito pažiūras

Šeštadienį ryte į viešbučio „Amberton Klaipėda“ konferencijų salę rinkosi patyčių prevencijai skirtos LGBT+ konferencija „Spalvos“ dalyviai.

Prie salės galima buvo gauti nemažai literatūros aktualia tema, į konferenciją atvyko žmogaus teisių, jaunimo organizacijų, LGBT+ bendruomenė, Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai, politikai.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, sveikindamas konferencijos dalyvius prisiminė, kaip Briuselyje gindamas miesto ambiciją tapti Europos jaunimo sostine, turėjo ne kartą įrodinėti, kad Klaipėda bus tolerantiška lyčių lygybės klausimu.

„Klaipėdiečių genuose tolerancijos dedamoji dalis yra didesnė nei bet kur Lietuvoje. Tai lemia ir faktas, kad esame ne tik logistinių, bet ir geopolitinių kelių sankryžoje, nuolat jaučiame politinius vėjus ir skersvėjus. Būdami uostamiesčio gyventojai kvėpuojama stipresniu laisvės vėju, čia žmonės laisvesni, labiau atsipalaidavę, labiau tolerantiški tam, kas jiems galbūt neįprasta ar nepriimtina. Galime tuo džiaugtis ir didžiuotis, bet tolerancija nėra absoliuti duotybė, gauta savaime. Tai – ilgalaikis procesas. Nacionalinis tolerancijos lygis kiekviename žmoguje – yra svarbiausias aspektas“, – prieš prasidedant renginiui kalbėjo V.Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas/Daivos Janauskaitės nuotr.

Tardamas sveikinimo žodį meras ragino nuoširdžiai diskutuoti, svarstydamas apie spalvas, kurių nė viena nėra kalta dėl to, kad yra tokia.

„Visi pasiilgstame 90-ųjų metų dvasios, kai veržėmės iš geležinio jungo ir buvome vieningi. Ir šiandien esame vieningi, bet vieningi susiskaldymu. Čia yra didžioji mūsų silpnybė. Kažkada mūsų vieningumas buvo mūsų tvirtybės ženklas. Viliuosi, kad jūs konferencija padės visuomenės susiskaldymą bent kiek sumažinti. Linkiu diskusijos, kurioje nesijausite nemaloniai keldami pačius nepatogiausius klausimus ir gaudami džiuginančius atsakymus. Linkiu nuoširdumo, atvirumo ir drąsos ne tik kalbant, bet ir išgirstant. Linkiu visiems, kas kalbės ir klausys, rasti drąsos pasakyti sau, kad esame lygūs ir turime gerbti vienas kito pažiūras, poziciją“, – linkėjo V.Grubliauskas.

Linkiu diskusijos, kurioje nesijausite nemaloniai keldami pačius nepatogiausius klausimus ir gaudami džiuginančius atsakymus.

Salė nebuvo pilna klausytojų, jų registravosi daugiau nei atvyko, bet turima žinių, kad kai kuriems teko izoliuotis dėl koronaviruso grėsmės.

Nors prie salės durų budėjo pečiuiti apsaugos vyrai, pastate tvyrojo rami ir geranoriška atmosfera.

Laisvės partijos Klaipėdos skyriaus vadovas verslininkas ir visuomenininkas Jevgenijus Sokolovas teigė, kad konferencijoje gvildenamos temos aktualios ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai, ypač kelių pastarųjų mėnesių įvykių fone.

„Visuomenė labai susiskaldžiusi ir tolerancijos klausimai yra labai aktualūs. Turime išmokti pamatyti reiškinius ne tik savomis, bet ir kitų žmonių akimis. Turėtume būti draugiški visų atžvilgiu, ne tik LGBT bendruomenės, bet ir tautinių bei kitokių mažumų ar skirtingų požiūrių žmonių. Dabartinis metas rodo, kad žmonės turi labai skirtingus požiūrius į tuos pačius dalykus ir labai svarbu juos visus išgirsti, apie tai ir yra ši konferencija“, – teigė J.Sokolovas.

Konferencijos pabaigoje ketinama pasirašyti memorandumą, skatinsiantį būti tolerantiškais ir priimti visus žmones tokius, kokie jie yra.

Renginys transliuojamas ir internetu, todėl klausytojų auditorija yra kur kas platesnė, nei susirinko salėje, jos įrašą taip pat bus galima peržiūrėti vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vieningas būk kai būsi traukiamas per užpakalį....

Andrius

Andrius portretas
Senas gaydys sveikina kitus gaidžius.

V + V

V + V portretas
Nesupranti kaip galima gerbti tuos kas tratina savo lyties atstovą per visus galus. Tai iškrypėliai ponas mere .
VISI KOMENTARAI 76

Galerijos

Daugiau straipsnių