Quantcast

Užkliuvo vieta krepšinio aikštelei

Vitės bendruomenė ėmėsi realių veiksmų, kad jos gyvenamasis kvartalas taptų gražesnis – savo iniciatyva pasirengė projektą, kuriame ne tik numatyta daugiau vietų automobiliams statyti, bet ir atrakcijos įvairių amžiaus grupių žmonėms.

Nori tvarkingų kiemų

Pirmadienį parengtas projektas pristatytas miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams. Jis apima 23 ha ploto teritoriją – Stadiono, Pušyno, Švyturio, Malūnininkų, Sportininkų bei S.Dariaus ir S.Girėno gatves.

"Esame šalia uosto kompanijų. Jos klausė, ko mums labiausiai trūksta. Pasakėme, kad norime, jog būtų sutvarkyti kiemai, įvažos į juos, nes dabar kai kur sunkiai prasilenkia du automobiliai, atsirastų daugiau vietų jiems statyti, vaikų žaidimų aikštelių", – vardijo bendruomenės atstovas.

Anot jo, probleminė vieta yra ir šalia lopšelio-darželio "Bitutė". Ten nėra normalių stovėjimo vietų mašinoms, išvažinėti žolynai.

Taip pat projekte numatyta Pušyno skersgatvyje vietoj stovinčių sandėliukų, kurie, anot savivaldybės atstovų, yra bešeimininkis turtas, įrengti krepšinio aikštelę.

"Sudarėme partnerystės sutartį su savivaldybe, gavome leidimą rengti projektą, kurį vėliau jai padovanosime. Buvo žadėta – kai turėsime projektą, planuojant darbus, mūsų rajonui bus skiriamas prioritetas. Jau baigiame rengti jį, bet dar kyla klausimų", – pasakojo atstovas.

Reikia keisti ribas

Pasak projektą rengusios architektės Ramunės Staševičiūtės, problema ta, kad prieš trejus ar ketverius metus buvo patvirtintas detalusis planas, kuris apima didelę teritoriją.

"Mes techninį projektą rengiame tik mažai jo daliai. Viską išanalizavome. Įvertinome medžius, vietas, kur galėtų stovėti automobiliai. Jų būtų galima įrengti daugiau, nei numatyta detaliajame plane", – tvirtino architektė.

R.Staševičiūtė teigė, kad minėtoje teritorijoje auga 218 medžių. Buvo įvertinta ir jų būklė. Apie 30 proc. jų yra šalintini. Likusius reikėtų apgenėti. Architektė atkreipė dėmesį, kad medžius gyventojai labai saugo.

"Ten, kur detaliajame plane numatytos stovėjimo vietos automobiliams, auga geri medžiai. Jų nereikėtų pjauti. Tad radome išeitį. Stovėjimo vietas suplanavome kitur, jų šiam rajonui reikėtų 170 automobilių. Panaudojus gatves, jų būtų galima įrengti 110", – teigė architektė.

Taip pat, anot R.Staševičiūtės, praverstų detaliojo plano korekcijos – toje vietoje, kur norima įrengti krepšinio aikštelę, reikia pakeisti sklypų ribas.

"Detaliajame plane ten numatyta infrastruktūros teritorija su bešeimininkiu sandėliuku. Dalis gyventojų ten laiko malkas. Tačiau bendruomenės atstovai jau kalbėjo su žmonėmis ir sakė, kad pavyktų susitarti, sandėliukus leistų nugriauti. Ši vieta – pietinėje pusėje, ji būtų tinkama krepšinio aikštelei", – teigė architektė.

Gali sulaukti nepasitenkinimo

Posėdyje dalyvavęs Klaipėdos savivaldybės Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjas Almantas Mureika pripažino, kad nespėjo gerai susipažinti su projektu.

"Didžiausias neatitikimas – vieta, kur norima įrengti krepšinio aikštelę. Ten numatyta nugriauti pastatus, kuriems suformuotas ir sklypas. Jei keičiamos sklypo ribos, čia bus ne detaliojo plano koregavimas, o keitimas", – komentavo vedėjas.

Pasak A.Mureikos, gerai, kad bendruomenė nori gražinti kvartalą, bet pasiūlymai – dviprasmiški.

"Vieni skundžiasi, kad pjaunami medžiai, kiti sako, kad tai daryti reikia. Tie, kas turi automobilius, siūlo pjauti, o moteriškės, kurios sodina bijūnus po langais, medžius saugo. Dėl krepšinio aikštelės taip pat galima sulaukti gyventojų nepasitenkinimo. Ji yra už septynių metrų nuo gyvenamojo pastato. Krepšinio aikštelė – triukšminga vieta. Gal reikėtų ją atskirti želdiniais", – svarstė vedėjas.

Atkreiptas dėmesys, kad tiek detaliojo plano korekcija, tiek keitimas ilgai užtrunka.

"Bandoma politiškai projektuoti, bet tai netinkamas stilius, nors galima bandyti ir taip. Projektai turi būti derinami. Reikia projektuoti taip, kaip numatyta detaliajame plane. Jei kas nors neišeina, tada nustumti į antrą etapą. Jei prasidės detaliojo plano keitimas ar koregavimas, viskas gali įstrigti metams ar pusantrų", – akcentavo Klaipėdos urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas.

Nežinau, ar kas nors prie savo namų norėtų turėti viso rajono krepšinio aikštelę.

Pasak vadovo, vieniems krepšinio aikštelės blogis, kitiems – gėris.

"Nežinau, ar kas nors prie savo namų norėtų turėti viso rajono krepšinio aikštelę", – tvirtino direktorius.

Vitės bendruomenės atstovai informavo, kad gyventojams parengtas projektas pristatytas jau du kartus. Vasarį tai bus padaryta trečią kartą. Pasak atstovų, dauguma planus palaiko.

Komiteto nariai rekomendavo bendruomenei kreiptis į savivaldybės administraciją dėl projekto suderinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš  portretas
Jau geriau atnaujintų prie Vitės mokyklos esantį stadioną,o ne įrengtų naują...

pietinis

pietinis portretas
Tegul stato tą krepšinio aikštelę, bus kur auto pasistatyt..vis ne ant vejos

Erzelis

Erzelis portretas
...aišku,krepšinio aikštelei po gyvenamųjų langais ,ne vieta.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių