Quantcast

Už jūrinės kultūros puoselėjimą – pripažinimas

15-ą kartą Klaipėdoje išrinkti jūrinei kultūrai nusipelnę kūrėjai, jiems tradiciškai įteiktos marių krante pastatyto paminklo "Albatrosas" sumažintos kopijos.

Žuvusiems Lietuvos jūrininkams ir nuskendusiems laivams atminti skirtas paminklas "Albatrosas" tapo simboliu, bylojančiu ne tik apie negrįžusius iš jūros jūrininkus. Tai simbolis ir tų, kurie rūpinasi, kad Lietuva skambėtų kaip jūrinė valstybė, kad plistų žinia apie jūrinę kultūrą.

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, iškilmės vyko Smiltynėje, netoli Lietuvos jūrų muziejaus, ant marių krantinės, šalia baltojo paukščio skulptūros.

Paprastai apdovanojimu įvertinami reikšmingiausi praėjusių kalendorinių metų darbai jūrinės kultūros srityje: jūriniai socialiniai projektai, jūriniai kultūriniai projektai, jūrinės grožinės, mokslinės literatūros leidiniai, marinistinės žurnalistikos darbai.

Teikėjų iniciatyva gali būti teikiami ir kiti su jūrine kultūra susiję siūlymai.

Šįkart ypatingos garbės nusipelnė Lietuvos jūrų muziejus ir jo vadovė Olga Žalienė už trimetės programos "Lietuva – jūrinė valstybė" parengimą ir šios programos pirmosios dalies "2021 metų – Lietuvos jūrinės valstybės 100-metis" įgyvendinimą.

Kitas šių metų nominantas – Rimtautas Rimšas už marinistinių novelių knygą "Jūra metaforų nesupranta". Autorius rašo marinistinio pobūdžio noveles, atspindinčias buriuotojų pasaulį bei šių žmonių pasaulėjautą.

Trečiasis šių metų nominantas, kaip ir kiti, atrinktas komisijos, – Petras Bekėža. Jis šios garbės nusipelnė už jūrinės kultūros ir jūrininkų profesijos puoselėjimą ir sklaidą.

"Ši nominacija muziejaus darbuotojams rodo, kad dirbame teisinga linkme – Lietuvos – jūrinės valstybės tapatybės kūrimo labui. Tai visos komandos triūso įvertinimas", – teigė O.Žalienė.

Iškilmių dalyviai galėjo pasimėgauti ir tai progai surengtomis pramogomis: stebėti eiseną nuo Smiltynės perkėlos iki Jūrų muziejaus, kurioje dalyvavo Klaipėdos džiazo orkestras, jūrinių organizacijų bei švietimo įstaigų atstovai.

Po apdovanojimo ceremonijos visi buvo pakviesti į Jūrų muziejų nemokamai aplankyti ekspozicijų, dalyvauti edukaciniame susitikime ir virtualių parodų peržiūroje su kuratorių komanda, paplaukioti keltu po marias.

Kelte dalyvius žuvimis vaišino Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių