Quantcast

Už apsilankymą Smiltynėje prašys euro

Persikėlimas į Smiltynę nuo gegužės 1-osios greičiausiai pabrangs euru. Prie kelto bilieto kainos prisidės mokestis už apsilankymą saugomoje teritorijoje. Pastarąjį turės mokėti ne tik poilsiautojai, bet ir klaipėdiečiai.


 

Persikėlimas į Smiltynę nuo gegužės 1-osios greičiausiai pabrangs euru. Prie kelto bilieto kainos prisidės mokestis už apsilankymą saugomoje teritorijoje. Pastarąjį turės mokėti ne tik poilsiautojai, bet ir klaipėdiečiai.

Siūlys ir mėnesinį bilietą

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser pasakojo, kad lankytojų bilieto projektas guli ant aplinkos ministro stalo. Jį beliko pasirašyti. Tai turėtų būti padaryta neužilgo.

Pagal parengtą nutarimą, mokestis už apsilankymą Lietuvos saugomose teritorijose turėtų būti renkamas nuo gegužės 1 dienos. Dienos mokestis sieks eurą.

Pasak A.Feser, galima bus įsigyti mėnesinį saugomų teritorijų lankytojo bilietą. Jis kainuos penkis eurus. Bus ir metinis lankytojų bilietas.

„Klaipėdai siūlėme mažesnį mokestį – 0,50 euro. Tačiau į prašymą nebuvo atsižvelgta. Vienoda kaina nustatyta visoms saugomoms teritorijoms. Išimtys buvo padarytos tik saugomoms teritorijoms, esančioms aplink Vilnių“, – tvirtino direktorė.

Pasisakė prieš mokestį

A.Feser pasakojo, kad apsilankymo mokestis bus renkamas per įmonę „Smiltynės perkėla“. Prie kelto bilieto kainos, kuri dabar siekia 0,80 euro, bus pridėtas euras už apsilankymą saugomoje teritorijoje.

Vadovė tvirtino, kad yra aiškiai nustatyta, kam galės būti naudojami iš lankytojų surinkti pinigai – teritorijos pritaikymui lankymui.

„Šis mokestis įvardijamas kaip piliečių solidarumo. Juk tokiose vertingose teritorijose lankytojai nori žymiai aukštesnės aplinkos kokybės. Šios lėšos tam ir bus skirtos“, – pabrėžė direktorė.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas atkreipė dėmesį, kad persikėlimas į Smiltynę pabrangs euru, nenudžiugins keleivių, tarp kurių yra ir klaipėdiečiai.

„Miesto valdžia nepritaria tokiam apmokestinimui. Bent kalbant apie klaipėdiečius, gyvenančius mieste. Jie turės mokėti už įvažiavimą į savo teritoriją. Tai sunkiai suvokiama. Suprantu, kad klaipėdiečius išskirti iš bendro srauto sudėtinga, bet šis klausimas išsprendžiamas. Netrukus prieisime prie to, kad reikės mokėti už įvažiavimą ir į Melnragę ar Girulius“, – tvirtino meras.

Sumažės lankytojų srautai

V.Grubliauskas atkreipė dėmesį, kad trūksta aiškios informacijos, kad iš lankytojų surinktos lėšos bus skiriamos būtent tai teritorijai. Miesto meras pabrėžė, kad euro dydžio mokestis tikrai nėra simbolinis. Jis didesnis net už kelto bilieto kainą.

A.Feser nurodė, kad gyventojai galės įsigyti mėnesinį lankytojo bilietą už penkis eurus. Taip pat nurodė, kad šis mokestis nebus renkamas iš Kuršių nerijoje gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų.

Anot V.Grubliausko, atsiradus mokesčiui, sumažės žmonių, kurie vyks į Smiltynę. Žmonės geriau rinksis Melnragę ar Girulius. Meras paprašė parengti skubų kreipimąsi į Aplinkos ministrą, kuriame bus išsakyta uostamiesčio valdžios pozicija.

„Gausis taip, kad saugomos teritorijos saugomos nuo gyventojų“, – teigė meras.

A.Feser nesutiko su tokia pozicija: „Smiltynėje yra daug darbo. Čia galima sukurti rojaus kampelį. Reikės net didinti mokesčius, nes bus per daug lankytojų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgita

Jurgita portretas
Kodėl nesvarstoma galimybė šitą mokestį rinkti Alksnynės poste kartu su mokesčiu už automobilių įvažiavimą į Kuršių neriją - taip klaipėdiečiai ir miesto svečiai, norintys patekti į paplūdimį ar delfinariumą, būtų apsaugoti nuo papildomų išlaidų. Skaičiuokime -0,80 EUR už keltą ir dar 1,00 EUR naujas mokestis, o jei tai 4 asmenų šeima, tai poilsis Smiltynės paplūdimyje darosi prabangos dalyku. Iš esmės tai aš ne prieš mokestį ir mielai jį sumokėsiu vykdama į Nidą ar Juodkrantę, bet tikrai nenoriu mokėti važiuodama pailsėti į Smiltynės paplūdimį.

Zmones

Zmones portretas
Lietuvos feodalai nori mus visus paversti baudžiauninkais ir atimti teisę nemokamai naudotis klaipędiečiams nuo gimimo priklausančiomis miesto teritorijomis. Net sovietmečiu rusai nedrįso taip pasielgti. Smiltynė yra labiausiai pamėgta klaipędiečių poilsio vieta ir dabar iš jų žada reikalauti mokesčio už tai, kas jiems ir taip priklauso. Panašu, kad mus visus nori priversti daugiau dirbti, kad pajėgtume sumokėti daugiau mokečių ir mažiau poilsiauti, kad pavargę baudžiauninkai turėtų mažiau laiko skųstis gyvenimu? Laikas kilti į kovą su tokiais nei žmonių, nei Dievo nebijančiais feodalais. O jei tylėsime, tai tikrai greit savo kailiu patirsime baudžiauninkų dalią Lietuvoje. Feodalai savo noru nepasiduos, kol nuo mūsų nenulups paskutinių skurų. Kvieskime visus į taikių žmonių akcijas prieš Lietuvos feodalus! Kaip anksčiau sugebėjome nugalėti sovietus, taip dabar sugebėsime parodyti savo vietą ir tokiems žmonių skurų lupikams feodalams! Nebūsim baudžiauninkais!!!

:(

:( portretas
"Feser nesutiko su tokia pozicija: „Smiltynėje yra daug darbo. Čia galima sukurti rojaus kampelį. Reikės net didinti mokesčius, nes bus per daug lankytojų“." Tai šitai pinigų ištroškusiai poniutei reikia skirti tam tikrą plotą smiltynėje ir tegu renka tame plote pinigus ir parodo kokį "rojaus kampelį" sukurs... Man invalidui, skaičiuojančiam kiekvieną centuką, euras tikrai yra ne simbolinis mokestis. Rojaus kampelį turiu dabar, be jokių feser aušrų ir mano rojaus vizijoje tikrai nėra jai vietos su jos puskvailėmis idėjomis...
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių