Quantcast

Uostamiestyje uždegta dar viena menoros žvakė

Klaipėdos, kaip ir pasaulio, žydai švenčia Chanuką. Šiemet ši tradicinė judėjų žiemos šventė prasidėjo sekmadienio vakare ir truks aštuonias dienas. Uostamiestyje Lietuvininkų aikštėje vakar vakare uždegta jau trečioji menoros žvakė.

Šviesos ir žvakių šventė pagal judėjų tradicijas tęsiasi aštuonias dienas – šiemet Chanuka prasidėjo gruodžio 18 d. vakarą, saulei nusileidus, ir truks iki gruodžio 26-osios vakaro, rašoma Lietuvos žydų bendruomenės pranešime.

Pradedant 25-ąja žiemos mėnesio kislevo diena (europietiškame kalendoriuje ši diena kasmet ne ta pati), aštuonias dienas yra švenčiama Chanuka (hebr. atsinaujinimas, apšvietimas), skirta pergalingam Judėjos sukilimui, kuris įvyko II a. pr. Kr., prieš helenistinę valdžią paminėti.

Šventė, kaip pagrindinis šių įvykių akcentas, pabrėžė ne karinę, o dvasinę pergalę – Šventyklos apšvietimą (pagal kurį ir pati šventė gavo savo pavadinimą).

Chanuka žydų tautos sąmonėje iškilo ne kaip vienos kariuomenės pergalė prieš kitą, bet tikėjimo prieš prievartą, dvasinės šviesos prieš priespaudos tamsą, judaizmo prieš jo persekiotojus, monoteizmo prieš pagonybę laimėjimas.

Antradienį vakare Lietuvininkų aikštėje buvo uždegta trečioji žvakė tradicinėje menoroje.

Beje, per Chanuką tradiciškai valgomas riebus, aliejuje keptas maistas, pavyzdžiui, latkės ir sufganiyot (spurgos su džemu viduje).

Latkės – bulviniai blynai, kuriuos pamėgo žydų diasporos visame pasaulyje, nors originalios Chanukos latkės buvo gaminamos iš sūrio.

Klaipėdoje gyvena nedidelė, bet gana aktyvi maždaug 300 žydų bendruomenė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Myžau aš ant tos menoros žydai raus

Arijas

Arijas portretas
O kam cia idomi ta kazkokia menora?

?

? portretas
Kodel aš Europietis turiu džiaugtis kad žydai laimejo prieš graikus .Ir kaip tas atrodo dega menoras didžiuosiuose Europos miestose ka tuo nori parodyti ?Kad mus užvalde ?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių