Quantcast

Uostamiestyje tuoj suplevėsuos „Europiados“ vėliavos

  • Teksto dydis:

Jau šį trečiadienį Klaipėdoje suplevėsuos tarptautinio folkloro festivalio "Europiada" vėliavos. Penkias dienas Klaipėda skambės Europos folkloro dainomis, šešios koncertinės aikštelės kvies autentiškais šokiais ir išskirtiniu bendrystės jausmu.

57-oji Europos šalių tautinės kultūros šventė "Europiada" dovanos aštuonių dešimčių kolektyvų pasirodymus įvairiose Klaipėdos senamiesčio erdvėse.

"Seniausias Lietuvos miestas – Klaipėda mini 770-ies metų įkūrimo jubiliejų. Turiningą ir prasmingą istorijos kelio ruožą nukeliavęs vienintelis Lietuvos uostamiestis gimtadienio išvakarėse priima neeilinę dovaną – į miestą po ilgų trejų laukimo metų sugrįžta spalvingas Europos folkloro kultūros festivalis "Europiada". Festivalio "Europiada" sugrįžimas – tai ne loterijos bilietas, kurį netikėtai ištraukė laiminga ranka, o prasmingas ir dalykiškas įvertinimas, įprasminęs visos miesto bendruomenės darbą, Klaipėdos dvasią ir miesto žmonių svetingumą, festivalį priimant pirmąjį kartą 2009 metais", – kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Anot mero, šis garbingas sugrįžimas po trylikos metų – kartu ir didelis įpareigojimas kiekvienam iš mūsų, kuriant svetingą ir saugų uostą šventės svečiams, kurių nuoširdžiai laukiame savo mieste.

Teigiama, kad festivalis "Europiada" itin retai sugrįžta į tą patį miestą, todėl grįžimas į Klaipėdą – didelis komplimentas miestui ir jo žmonėms.

Beveik savaitei Klaipėda taps svetingu uostu tarptautinio festivalio "Europiada" dalyviams iš keturiolikos Europos valstybių – Alandų salų, Belgijos, Bulgarijos, Čekijos, Vokietijos, Estijos, Ispanijos, Suomijos, Didžiosios Britanijos, Vengrijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos ir Švedijos, kurie savo šokiais ir dainomis pristatys tautinį folklorą.

Būtent toks ir yra pagrindinis festivalio tikslas – puoselėti Europos kultūrų įvairovę ir tautų draugystę.

Festivalis "Europiada" Klaipėdoje pirmą kartą vyko prieš 13 metų, antrą kartą suplanuotas 2020 ir 2021 m., tačiau dėl pandemijos atšauktas ir perkeltas į šią vasarą.

"Europiada" organizuojama nuo 1964 m. Pirmą kartą šventė surengta Belgijoje esančiame Antverpeno mieste.

"Europiados" pradininku laikomas flamandas Mon De Clopper (1922–1998), Flamandų liaudies kultūros asociacijos įkūrėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių