Quantcast

Uostamiestyje norima pastatyti paminklą A. Smetonai

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos skyrius kreipėsi į aukščiausius šalies vadovus, Seimo narius, Klaipėdos politikus ir miesto valdžią, kad uostamiestyje būtų pastatytas paminklas Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai, nes jis esą taip pat buvo ir LR vyriausybės įgaliotinis Klaipėdos krašte.

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos skyriaus pirmininko Petro Šmito pasirašytame kreipimesi primenama, jog šiemet Lietuva mini LR prezidento A.Smetonos metus, nes lygiai prieš 100 metų A.Smetona tapo pirmuoju Lietuvos prezidentu.

"Daugelyje Lietuvos miestų yra iškilmingai minimi šios neeilinės istorinės asmenybės metai, tačiau Klaipėdoje pasigendama dėmesio šiam politikui, kuris yra diplomatinėmis pastangomis nemažai prisidėjęs ir prie Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos Respublikos", – rašoma kreipimesi.

Daugelyje Lietuvos miestų yra iškilmingai minimi šios neeilinės istorinės asmenybės metai, tačiau Klaipėdoje pasigendama dėmesio šiam politikui.

Todėl prašoma skirti deramą dėmesį A.Smetonai ir pastatyti skulptūrinę kompoziciją Klaipėdos miesto centrinėje dalyje.

Ir esą būtų garbinga šiai istorinei asmenybei atidengti paminklą jau iki 2023 m., "kada visa Lietuva minės Klaipėdos sukilimo šimtmečio minėjimo metus".

Ar paminklas A.Smetonai turėtų atsirasti Atgimimo aikštėje, kreipimosi iniciatoriai nerašo, tačiau monumentas turėtų būti pastatytas "vienoje judriausių miesto erdvių", o kur konkrečiai – turėtų nuspręsti politikai ir miesto visuomenė.

"Taip pat teikiame dėmesį į skulptūrinės kompozicijos meninę išvaizdą, kad nesusidarytų vienokia ar kitokia, palanki ar neigiama skirtingų visuomenės dalių nuomonė. (…) Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos skyrius jaučiasi turintis moralinę atsakomybę, kad šis žmogus turėtų šviesų ir garbingą atminimą Klaipėdoje ir jo tiek fizinės, tiek psichologinės pastangos vardan Klaipėdos susigrąžinimo į Lietuvos Respublikos teritoriją būtų tinkamai įvertintos iš visuomenės pusės ir miesto valdžios", – rašė A.Smetonos įamžinimo iniciatoriai klaipėdiečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas atsako

Nezabitauskas atsako portretas
Apie Potsdamo konferenciją galiu pasakyti tą patį: rusams buvo atiduoti administruoti Rytprūsiai, bet be Klaipėdos krašto. Ar Klaipėda po karo bent dieną priklausė Kaliningrado sričiai?

taigi, jei

taigi, jei  portretas
dabartinė Kaliningrado sritis sugrįžtų Vokietijai, tai gal ir būtų galima kalbėti apie kokius nors Mėmėlio grąžinimus. Dabar - niekaip!

To ANONIMAS

To ANONIMAS portretas
Kai rusiski okupantai dings is Prūsijos zemiu tada ir kalbesim apie Mėmelio grazinima... Ir nereikia lia lia kad tai karo trofejus ir tt
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių