Quantcast

Uostamiestyje daugėja nerūkymo zonų

Klaipėdoje atsirado dar viena nerūkymo zona. Traukti dūmą uždrausta uostamiesčio autobusų stotyje. Rūkaliams įrengta atskira vieta. Kol kas daugiau nerūkymo zonų mieste nustatyti neketinama. Laukiama, kol Seime bus priimtos Tabako kontrolės įstatymo pataisos.

Klaipėdoje atsirado dar viena nerūkymo zona. Traukti dūmą uždrausta uostamiesčio autobusų stotyje. Rūkaliams įrengta atskira vieta. Kol kas daugiau nerūkymo zonų mieste nustatyti neketinama. Laukiama, kol Seime bus priimtos Tabako kontrolės įstatymo pataisos.

Sulaukė įvairių reakcijų

Rūkyti Klaipėdos autobusų stotyje uždrausta nuo šio mėnesio. Klaipėdos autobusų stoties vadovė Danutė Kubilienė pasakojo, kad toks sprendimas priimtas, atsižvelgiant į prašymą, gautą iš miesto savivaldybės.

Raštas buvo gautas kovo pabaigoje. Jame buvo prašoma Klaipėdos autobusų stoties teritoriją ir jos prieigas paskelbti nerūkymo zona. Savivaldybė to prašė, nes sulaukė tokių pasiūlymų iš gyventojų ir politikų.
Pasak D.Kubilienės, draudimas rūkyti autobusų stoties teritorijoje sukėlė įvairių reakcijų.

"Vieni žmonės piktinasi tokiu sprendimu, kiti palaiko. Manome, kad pasielgėme tinkamai. Rūkantiesiems įrengėme atskirą vietą. Ją aptvėrėme, padėjome peleninę", – komentavo vadovė.

Nustatyti daugiau nerūkymo zonų uostamiestyje kol kas neketinama. Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Janinos Asadauskienės teigimu, tokių vietų mieste ir taip yra nemažai.

Dabar uostamiestyje rūkyti draudžiama paplūdimiuose ir jų prieigose, išskyrus pažymėtas rūkyti skirtas vietas, Smiltynės miške, autobusų stotelių paviljonuose, Skulptūrų parke, gyvenamųjų namų bendrojo naudojimo patalpose, mokyklų teritorijose.

"Laukiame Tabako kontrolės įstatymo pataisų. Tada žiūrėsime, ką keisime. Savivaldybės gali būti įpareigotos nustatyti, kokiu atstumu nuo mokyklų galima prekiauti tabako gaminiais. Dabar to nėra. Yra nustatyta, kokiu atstumu nuo mokyklos galima prekiauti alkoholiniais gėrimais", – komentavo vedėja.

Abejonių kelia kontrolė

Tabako kontrolės įstatymo pataisomis taip pat siūloma jaunuoliams iki 18 metų uždrausti rūkyti ir kitaip vartoti bei turėti tabako gaminių. Dar viena siekiamybė – išguiti rūkalius iš daugiabučių namų balkonų, terasų, galerijų, neleisti rūkyti pro daugiabučių langus ir lauke arčiau nei 5 metrai nuo namų bei vaikų žaidimo aikštelių.
Siūloma uždrausti rūkyti ir transporto priemonių salonuose, jei juose yra vaikų.

Seimas po pateikimo pritarė Tabako kontrolės įstatymo pataisoms. Toliau jos bus svarstomos rudenį.
J.Asadauskienės nuomone, draudimas rūkyti balkonuose teoriškai skamba gražiai, tačiau sukontroliuoti tokius asmenis realiai būtų sudėtinga.

"Jei žmonės skųstųsi, nežinau, kaip reikėtų sugauti ir nubausti pažeidėjus. Ir taip nespėjame sukontroliuoti vietų, kur jau yra draudžiama rūkyti", – atkreipė dėmesį vedėja.

Tektų ieškoti įrodymų

Praėjusiais metais Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai kartu su policijos pareigūnais surašė apie 140 protokolų dėl rūkymo neleistinose vietose. Šiemet į viešosios tvarkos sergėtojų akiratį pakliuvo 46 rūkaliai.

Patikrinimai dėl rūkymo neleistinose vietose šiltuoju metų laiku organizuojami kartą per savaitę. Vieną kartą kontrolieriai lankosi daugiabučių namų bendrojo naudojimosi patalpose, kitą – nerūkymo zonose.
Mokslo metų metu buvo stebima, ar nerūkoma mokymo įstaigų teritorijose.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė pasakojo, kad iš gyventojų sulaukiama nemažai skundų ir dėl rūkymo balkonuose.

"Uždrausti tai būtų logiška. Aukščiau ar šone gyvenantys žmonės nori atsidaryti langus ir skundžiasi, kad tenka kvėpuoti tabako dūmais. Taip pat būna, kad žmonės gyvena pirmame aukšte, augina mažus vaikus, išveža į balkoną su vežimėliu, o apačioje susirinkę rūko. Tai sukelia nepatogumų", – teigė vedėja.

K.Vintilaitė pripažino, kad tokių pažeidimų kontrolė būtų nelengva. Tačiau vien tokio draudimo įteisinimas įstatymu veiktų prevenciškai, nes esą tam tikra žmonių grupė paklustų. Tai pastebima ir kitose srityse.

Anot vedėjos, padedant besiskundžiantiems gyventojams yra galimybių įrodyti tokius pažeidimus.

"Aišku, neitume per miestą su fotoaparatu rankose ir nefiksuotume rūkančiųjų balkone. Reaguotume daugiau į skundus", – teigė vedėja.

K.Vintilaitė prisiminė, kad buvo kilęs didelis ažiotažas dėl rūkymo draudimo kavinėse. Tačiau, bėgant laikui, visi prie to priprato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patikėkit

Patikėkit portretas
neturėčiau nieko prieš rūkymą balkonuose jeigu nerūkytų kaip garvežiai-kas penkios minutės ir iš trijų balkonų vienu metu.Na dar dieną pakentėčiau, bet kai antrą valandą nakties rūko ar šeštą ryto..dar kaimynė iš penkto aukšto savo durų kilimėlius ir kitus skudurus kiekvieną dieną po valandą dulkina...Na turėkite sąžinės bent kiek..sergu astma..

nerūkau

nerūkau portretas
bet esu už tai, kad rūkantys galėtų rūkyti balkone. O štai Žardininkų ir Draugystės parkuose REIKIA KONTROLĖS!!! Čia pilna girtuoklių!!! Visur mėtosi tara, iš šiukšlinių ji virste - virsta.

rukalius

rukalius portretas
pzdc as savo nuosaveme balkone negalesiu rukyti tegul padaro istatyma kad negalime savo nuosavuose balkonuose rukyti kodel pvs leidzia statyti duju terminala kiaules nugaroi vienoi pusei kursiu nerija kitoi pusei miestas jaigu bus sprogimas tai nebeliks nei klaipedos nei kursiu nerijos pzdc achujielino tas seimas galetu duju terminala statyti juroio kur nors o ne kiaules nugaroi pzdc pinigu plovimas
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių