Quantcast

Uostamiesčio verslą gelbės mokestinėmis lengvatomis

  • Teksto dydis:

Klaipėdos politikai svarsto ir miesto tarybos posėdyje turės apsispręsti dėl pagalbos būdų verslui, kuris dėl pandemijos išgyvena ne pačius geriausius laikus. Jeigu politikai pritars, miestas verslą gelbės mažindamas mokesčius.

Susitrauks nuomos mokestis

Miesto Finansų ir ekonomikos komiteto nariai svarstė kelis savivaldybės administracijos teikiamus sprendimo projektus, kuriais numatoma pagalba nuo COVID-19 nukentėjusiems verslininkams.

Politikai palaikė siūlymą, kad būtų 30 proc. mažinamas nekilnojamojo turto mokestis tiems verslininkams, kurie šį turtą nuomojasi iš miesto savivaldybės.

Teigiama, kad tokia miesto verslininkams suteikta lengvata leis pasinaudoti valstybės teikiama parama.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis aiškino, kad valstybė sudaro sąlygas verslininkams pasinaudoti parama nuomos mokesčiui, tačiau tik tuo atveju, jeigu nuomininkai yra gavę 30 proc. nuolaidą iš nuomotojo.

Tokiu atveju nekilnojamąjį turtą išsinuomoję verslininkai gali gauti valstybės kompensaciją, sieksiančią iki 50 proc. jau sumažinto nuomos mokesčio.

"Jeigu nuomotojas sumažina mokestį 30 proc., tada nuomininkas gali kreiptis į valstybę dėl likusios 70 proc. dalies sumažinimo 50 proc., tai nuomininkui tada lieka 20 proc. suma, kurią jis turės sumokėti nuo viso to nuomos mokesčio", – aiškino E.Simokaitis.

Skaičiuojama, kad, pritarus tokiam siūlymui, miestas per mėnesį netektų po 3,5 tūkst. eurų.

Nuomos mokestis bus mažinamas tiems verslams, kurie karantino metu buvo draudžiami.

Tie, kurių veikla į draudžiamų sąrašą nepateko, teisės į lengvatą neturės, tačiau jie gali prašyti pusmečiui mokestį atidėti.

Du panašūs siūlymai

Posėdyje svarstytas ir daug politinių aistrų keliantis atleidimo nuo vietinės rinkliavos už prekybos ir paslaugų teikimą miesto viešosiose vietose klausimas.

"Klaipėda" jau rašė, kad panašų siūlymą yra pateikęs ir miesto tarybos narys Saulius Budinas. Esminis politiko ir savivaldybės administracijos pateiktų sprendimo projektų skirtumas – siūlomos lengvatos laikotarpis.

Savivaldybės administracija nuo rinkliavos verslininkus siūlo atleisti nuo kovo 16 d., t. y. nuo karantino pradžios. Politiko pateiktame sprendimo projekte pradžios data nebuvo nurodyta, tad lengvata būtų įsigaliojusi nuo tokio siūlymo patvirtinimo.

Abiem atvejais numatoma, kad verslininkai nuo rinkliavos turėtų būti atleisti iki šių metų pabaigos.

Lengvata – platesniam ratui

Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Kristinos Petraitienės teigimu, politikams pritarus tokiam siūlymui, į savivaldybės biudžetą nebus surinkta 33 tūkst. eurų pajamų.

Nuo rinkliavos jau yra atleistos mieste ir paplūdimiuose veikiančios lauko kavinės, siūlomu sprendimo projektu lengvatos gavėjų sąrašas padidėtų – lengvata galės pasinaudoti įvairių vasariškų pramogų teikėjai, ledų ar kiti prekeiviai ir pan.

Politikai vienbalsiai pritarė minėtam siūlymui.

Tiesa, baigiant svarstyti šį klausimą, S.Budinas pareiškė atsiimantis savo siūlymą, mat dėl jo diskutuoti nebėra prasmės.

Politikas taip pat akcentavo, kad dėl pagalbos verslininkams miestas galėjo susizgribti ir anksčiau. Anot jo, kaip padėti, esą vertėjo svarstyti jau kovą ir nelaukti iki gegužės.

Pagalba – per menka?

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai sprendė ir dėl nekilnojamojo turto, žemės ir valstybinės žemės nuomos mokesčių lengvatų nuo COVID-19 nukentėjusiems verslininkams.

"Siūloma savivaldybės biudžeto sąskaita atleisti mokesčių mokėtojus, patenkančius į Valstybinės mokesčių inspekcijos sudarytą mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą, nuo 10 proc. nekilnojamojo turto, žemės ir valstybinės žemės nuomos mokesčių už 2020 m. mokėjimo", – siūlymą pristatė Finansų skyriaus vedėja K.Petraitienė.

Teigiama, kad minėtame sąraše yra beveik 3 tūkst. uostamiestyje registruotų juridinių asmenų. Skaičiuojama, kad, pritarus tokiai mokestinei lengvatai, į Klaipėdos biudžetą nebus surinkta apie 314 tūkst. eurų.

Pasak K.Petraitienės, siūlymas jau pristatytas verslo atstovams, kurie pastabų dėl tokių planų neturėjo.

Tiesa, lengvata negalios nekilnojamajam turtui, kuris šiemet pripažintas apleistu ar neprižiūrimu, ir žemei, kuri per šiuos metus įtraukta į Nenaudojamų kitos paskirties žemės sklypų Klaipėdoje sąrašą.

Vis dėlto toks siūlymas kai kuriems politikams sukėlė klausimų.

Komiteto narys S.Budinas domėjosi, kodėl nuspręsta suteikti 10 proc. lengvatą visus metus, o ne pasekti sostinės pavyzdžiu, kur karantino laikotarpiu verslininkai nuo mokesčio išvis atleisti.

"Tai sudaro gerokai didesnę paramą verslui, nei siūlo Klaipėdos miesto savivaldybės administracija", – teigė politikas. Jis pripažino manantis, kad galbūt verslininkai neturėjo galimybių rinktis, tiesiog buvo pristatytas faktas, kokiu keliu ketina žengti miestas.

Tačiau K.Petraitienė tvirtino, kad skaičiuoti įvairūs variantai, galiausiai nuspręsta siūlyti būtent tokį paramos variantą, koks svarstyti pateiktas politikams.

Kai kurie komiteto nariai atkreipė dėmesį į tai, kad, planuojant pagalbos verslui būdus, svarbu tinkamai įvertinti ir miesto finansines galimybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipedoje like tik trupiniai verslo

Klaipedoje like tik trupiniai verslo portretas
Visas verslas dirbtinai iškeltas į Vilnių.

Turgaus mokesčius

Turgaus mokesčius portretas
nuimkit. Leiskit žmonėms laisvai prekiauti savo rankų darbu. Bjauriausia valdymo grimasa - tiek 2 Klaipėdos miesto turgūs, tiek 'Skudurynas' Tilžės g. priklauso miesto savivaldybei(t.y. miestiečiams) o ten karaliauja spekuliantai ir vertelkos. Nelabai sutiksi tikrą ūkininką ar smulkų Lietuvos verslininką kažką pagaminusį. Pasidomėkit kokia ten 1kv/metro prekybinio ploto kaina..Čia labai racionalu ir teisinga?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių