Quantcast

Uostamiesčio politikai nori mokytis

Kadencijai ritantis į pabaigą, miesto politikai staiga pajuto, kad jiems trūksta mokymų. Tuo įsitikinusi grupė Klaipėdos tarybos narių, kurie parengė prioritetines seminarų temas, ko politikams šiuo metu reikėtų pasimokyti labiausiai.

Studijuoti teko savarankiškai

Klaipėdos tarybos narė Nina Puteikienė teigė, kad mokymai miesto politikams per šią kadenciją buvo rengti tik kelis kartus.

"Kai atėjau į tarybą, buvau, vaizdžiai tariant, žalia, nemokėjau ruošti nei pasiūlymų, neturėjau supratimo, kaip parengti tarybos sprendimą, ir kantriai laukiau, kada bus organizuoti mokymai. Vis prašiau tarybos sekretoriaus Modesto Vitkaus, kad juos surengtų. Bet jokių mokymų nebuvo šia tema. Suorganizavo mokymus apie demokratiją, atvažiavo kažkoks dėstytojas ir kalbėjo apie Graikijos demokratijos istoriją, ir viskas", – prisiminė N.Puteikienė.

Anot politikės, kad tarybos narys galėtų dirbti, jis turi žinoti, kaip parengti pasiūlymą ar sprendimą.

Todėl esą šių dalykų teko mokytis pačiai, imant ankstesnių dokumentų pavyzdžius.

"Labai aktualūs mokymai būtų viešųjų ir privačių tarybos nario interesų derinimo aspektu, nes turime pavyzdžių, kai, sprendžiant tam tikrus klausimus, nusišalina mokytojos, dirbančios valstybinėse įstaigose, bet nenusišalina milijonieriai, kurie turi verslą savivaldybės teritorijoje, ir sprendimai būna priimami tiesiogiai veikiantys jų verslą. Todėl tokie mokymai labai praverstų", – pastebėjo N.Puteikienė.

Pageidavimų nesulaukė?

Tačiau esą mokymai, įpusėjus kadencijai, apie laiko planavimą ir darbo organizavimą, efektyvių derybų treniruotė ar neurolingvistinis programavimas, pasak politikės, būtų tik beprasmis laiko gaišimas.

Klaipėdos miesto tarybos sekretorius M.Vitkus patikino, kad tarybos nariai įvairiuose mokymuose dalyvauti yra kviečiami ne vieną kartą per metus.

"Kasmet paklausiame, ar tarybos nariams yra poreikis specialioms konkrečioms temoms, kad surengtume mokymus. Šią kadenciją jokių pageidavimų nesulaukėme. Tačiau balandžio mėnesį keturi tarybos nariai pareiškė, kad vis dėlto norėtų mokymų. Dabar deriname. Šių mokymų kaina šiems metams yra numatyta iki 3 tūkst. eurų", – patvirtino M.Vitkus.

Esą neretai tarybos nariai yra kviečiami dalyvauti mokymuose, kuriuos organizuoja tam tikros ministerijos, Lietuvos savivaldybių asociacija ar kitos institucijos.

"Naujai išrinktus tarybos narius, kaip rašyti sprendimus ar kitus dokumentus, apmoko tarybos sekretoriato darbuotojai", – teigė M.Vitkus.

Siekiant progreso, reikia ugdyti žmones.

Ne visi kompetentingi

Klaipėdos miesto tarybos narė Alina Velykienė viena tų, kuri mano, kad politikams mokytis reikėtų nuolat.

Todėl kasmet turėtų būti tvirtinami tarybos narių mokymo temų prioritetai.

Tačiau esą šiemet to padaryta nebuvo, todėl tarybos kolegijai ir buvo pateikti pasiūlymai, kaip kelti miesto politikų kompetencijas.

Alina Velykienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Pagal įstatymus yra privalomi tarybos narių mokymai. Ir, deja, remiantis ilgamete patirtimi, turiu pripažinti, kad yra tarybos narių, kurie taip ir nepakilo iš tų savo kompetencijų ribų. Ne visi jų geba operuoti tarybos nario įrankiais, suprantu, kad tokius žmones lengviau valdyti. Bet, siekiant progreso, reikia ugdyti žmones. Ir, kai galiausiai dėl mokymų buvo apklausti tarybos nariai, surašėme pasiūlymus, bet nuo balandžio mėnesio kažkodėl dar nėra patvirtinti jų prioritetai", – piktinosi A.Velykienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smagu

Smagu portretas
Dulkinas mokins Klaipėdos politikus 130 žingsnių iki politinės bedugnės

Bonifacijus

Bonifacijus portretas
labai keista, Grubliausko auksinėms studijoms skiriama šimtais tūkstančių eurų, o kaip paaiškėjo iš straipsnio, tarybos nariams mokymui per metus paskyrė 3 tūkstančius, ir tai tų mokymų nebuvo , kas darosi

opa

opa portretas
kokie dar mokslai, nejuokinkite. Metai eina į pabaigą, pamatė, kad mokslo biudžeto lėšos neiššvaistytos, tai puls dabar "įsisavinti" pinigus, vietoje to, kad grąžintų kaip sutaupytas atgal į miesto biudžetą. Žinom mes tuos jūsų mokslus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių