Quantcast

Universitetas atnaujins burlaivį „Brabander“

Klaipėdos universitetas planuoja dokuoti ir šiek tiek remontuoti burlaivį „Brabander“.

Perdažys burlaivį

Planuojama, kad „Brabander“ dokavimas ir remontas vyks nuo kovo 23 iki balandžio 10 d., kad atnaujintas burlaivis galėtų dalyvauti laivybos sezono atidarymo renginiuose.

Planuojama, kad laivas bus iškeltas į doką, apžiūrėtas ir tvarkomas jo korpusas. Numatyta nuplauti laivo bortus ir juos perdažyti. Bus perdažytas ir laivo, taip pat prirašymo uosto pavadinimas, burlaivio vandens linijos žymeklis. Bus nuplauta ir dažoma laivo povandeninė dalis.

Taip pat numatyta poliruoti sraigtus ir įvertinti velenų guolius, vairo mechanizmą. Bus keičiamas geriamojo vandens tankas, naujai įrengiami davikliai. Numatyta pakeisti ir gelbėjimosi valties rėmą. Bus atliekama ir daugiau smulkesnių darbų.

Dokavimui, dažymui ir įvairiems pakeitimams numatoma skirti iki 50 tūkst. eurų.

LAJM nuotr.

Ekspedicijos, regatos, misijos

Dokavimui, dažymui ir įvairiems pakeitimams numatoma skirti iki 50 tūkst. eurų.

Klaipėdos universitetas mokomąjį burlaivį „Brabander“ iš Olandijos įsigijo 2006 m. Tuomet jį planuota naudoti studentų rengimui šiame universitete. Buvo numatyta, kad laive studentai atliks jūrines praktikas.

Kai laivavedybos studijų Klaipėdos universitete neliko, „Brabander“ toliau tęsė savo misiją. Jis buvo naudojamas universiteto mokslinėms ekspedicijoms, dalyvaudavo Klaipėdos miesto renginiuose, tarptautinėse regatose ir jūriniuose festivaliuose. Burlaivis daugybę kartų yra dalyvavęs prestižinės „The Tall Ship Races“ regatos renginiuose.

Įsimintinos ekspedicijos buvo, kai Estijos vandenyse kartu su mokslininkais ieškota vienintelio prieškario Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“. Burlaivis „Brabander“ dalyvavo ir visuomenės dėmesį pritraukusioje ekspedicijoje iš Lietuvos aplink Islandiją ir atgal, kuri buvo skirta Lietuvos atkūrimo 25-mečiui.

Vėl priims studentus

Tikroji jūrinė misija – rengti jūrinių specialybių studentus į „Brabander“ sugrąžinta praėjusiais metais. Burlaivis į jūrą plukdė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentus.

Šiais metais kokių nors išskirtinių ilgų žygių su „Brabander“ neplanuojama. Laivas plaukios Baltijos jūroje, dalyvaus įvairiuose renginiuose Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse.

Su Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentais birželį planuojama dalyvauti jūriniame festivalyje ir regatoje Gdanske. Taip pat numatyti reisai į Baltiją ir su Lietuvos jūrų archeologais. Rugpjūtį planuojama dalyvauti Šiaurės šalių „Vikingų dienų“ renginiuose.

Kaip ir pernai, rugsėjo ir spalio mėnesiais su „Brabander“ planuojame tęsti studentų plukdymo ir praktikos misiją Baltijos jūroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių