Quantcast

Ukrainiečių mokykloje uostamiestyje – džiuginantys pokyčiai

Tarptautinėje ukrainiečių mokykloje prasidėję pokyčiai – džiuginantys. Nors dar susiduriama su tam tikromis problemomis, daugumą jų tikimasi išspręsti jau po Naujųjų metų.

Integruos į visuomenę

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiasis patarėjas, padedantis koordinuoti klausimus tarp savivaldybės ir ukrainiečių mokyklos, Deividas Petrolevičius pristatė bendrą situaciją.

Jo teigimu, gruodžio 12-ąją pradėtas vaikų maitinimas.

"Svarstoma galbūt po Naujųjų bandyti vykdyti maitinimą Socialinių mokslų kolegijos (SMK) patalpose, bet iš principo maitinimas teikiamas, maistu patenkinti", – teigė D. Petrolevičius.

Taip pat jau pradėta ieškoti lietuvių kalbos mokytojų, nes norima po žiemos atostogų ukrainiečių vaikus pradėti mokyti valstybinės kalbos.

"Kol kas planas – pora pamokų kiekvienai klasei. Taip pat planuoja, kad po naujaisiais metais startuos su būreliais – aštuonis įvairius būrelius planuoja mokyklos viduje. Nuo sausio 9 d. vaikai galės pradėti lankyti "Gintaro baseiną". Taip pat kalbėjome su Raudonojo Kryžiaus vadove, kaip galėtų vykti vaikų supažindinimas tiek su Klaipėda, tiek su Lietuva, kaip organizuoti integracinį procesą. Kalbama ir apie įvairias ekskursijas, apsilankymus įvairiose vietose", – pažymėjo D. Petrolevičius.

Skolas sumokėjo – padėjo žmonės

Tačiau nerimaujama dėl lietuvių kalbos mokytojų trūkumo, kadangi jie ir taip turi didelius darbo krūvius ir jų rasti itin sudėtinga. Tad nuspręsta kreiptis į Švietimo skyrių.

Dar viena problema – dėl gamtos mokslų kabinetų su reikiama įranga stygius.

"Ne tik chemijos, bet fizikos, geografijos neturi galimybės normaliai dėstyti. Planuojame susitikimą su Švietimo skyriaus atstovais, pasikalbėti, kokios galimybės, bent kartais apsilankyti tose mokyklose, kurios turi tam infrastruktūrą", – paaiškino D. Petrolevičius.

Galbūt savivaldybei vertėtų pasvarstyti apie statuso keitimo klausimą.

Anot jo, mokyklai pavyko prisitraukti lėšų iš privataus sektoriaus, kad padengtų turėtas skolas.

"Įstaigos vadovui pavyko pritraukti privačių lėšų įvairiomis sumomis – nuo keleto šimtų iki didžiausios – 10 tūkst. eurų, privačiomis lėšomis jie didžiąją dalį skolų pasidengė. Dabar kadangi gauna krepšelių lėšas, jiems naujų skolų nesikaupia", – tikino D. Petrolevičius.

Arvydas Cesiulis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Siūlys keisti statusą

Komisijos narė Judita Simonavičiūtė atkreipė dėmesį į ją nustebinusį dalyką, apsilankius ukrainiečių mokykloje, – vaikus išgirdo tarpusavyje kalbantis ne savo gimtąja, o rusų kalba.

"Leisti jiems kalbėti savo kalba yra mūsų priedermė, mes turime viską padaryti, kad jie jaustųsi gerai. Tačiau, kita vertus, savivaldybės administracija turėtų tiesiog stebėti ir kartais paaiškinti, kodėl vienaip ar kitaip Lietuvoje vis dėlto veikianti mokykla turėtų elgtis", – priminė J. Simonavičiūtė.

Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis teigė, kad savivaldybei vertėtų pasvarstyti klausimą dėl mokyklos statuso keitimo, kad pagalba iš savivaldybės mokyklai būtų operatyvesnė ir greitesnė.

"Norėčiau priminti, kad galbūt savivaldybei vertėtų pasvarstyti apie statuso keitimo klausimą, nes tada padėti galėsime daug veiksmingiau, greičiau, operatyviau , bet sprendimas – šiek tiek vėlesnio laikotarpio", – tikino A. Cesiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dusinti parazitus, fasistus, banderas, zudikus ir vagis ukrainiecius. Stipk HOHOLE.

tai

tai portretas
Trumpas anekdotas - ukrainietis kalba ukrainietiškai :) Ko jūs ten juos mokysit ukrainietiškai, jei jie tikri slavai ir kalba tik rusiškai?

>Trumpas anekdotas

>Trumpas anekdotas portretas
jūs su savo ukrainiečiais — eikit ant pampalo.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių