Quantcast

Tvarką mieste klaipėdiečiai darys patys

  • Teksto dydis:

Jau prasidėjo tradicinė aplinkos tvarkymo akcija „Darom“. Užsitęsusi pandemija pakeitė įprastą akcijos tvarką – žmonės raginami šiukšles rinkti savarankiškai. Klaipėdoje visą mėnesį tvarkytis siūloma ir  savivaldybės organizuojamose talkose.

Miestiečiai domisi

„Dažni skambučiai rodo, kad klaipėdiečiai aktyvūs ir laukia akcijos. Žmonės klausia, nori dalyvauti“, – teigė viešosios įstaigos „Mes Darom“ projektų vadovė Indrė Kazakauskaitė.

Šiemet daugiau dėmesio skiriama pajūriui tvarkyti. Čia šiukšles savaitgalį planuoja rinkti ir Aplinkos ministerijos atstovai.

Kiek uostamiesčio gyventojų pasiryžę gražinti aplinką, akcijos organizatoriai tiksliai pasakyti negali. Šiemet atsisakyta dalyvių registracijos.

„Neliko net surinkimo punktų, iš kur išvežtų šiukšles. Mes tiesiog nurodome orientacines teritorijas. Registracijos neteko prasmės, nes  galima eiti į artimiausią tašką, nurodytą šalia namų, arba mėgstamiausią stovyklavietę, pažintinį tašką ir rinkti šiukšles“, – teigė komunikacijos projektų vadovė Toma Buivydaitė.

Akcijos formatą pakoregavo COVID-19 pandemija.

Jurgos Urbonaitės nuotr.

„Ieškojome, kaip užtikrinti saugumą, atsižvelgdami į rekomendacijas. Tai kviečiame dalyvauti šeimomis, ne daugiau kaip dviem namų ūkiams. Bet šiaip mūsų tikslas skatinti žmones tvarkytis kiekvieną dieną“, – sakė T.Buivydaitė.

Bendradarbiauja su savivaldybe

Klaipėdiečiams šiemet siūloma prie akcijos prisijungti vienu iš dviejų būdų.

Pirmasis – tvarkytis kartu su savivaldybės inicijuota talka. Iki gegužės 17 d. mokiniai, studentai, garažų bendrijų, visuomeninių organizacijų atstovai ir pavieniai gyventojai kviečiami tvarkyti viešąsias miesto teritorijas. Jie turi kreiptis į savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistes, kad šios padėtų organizuoti surinktų atliekų išvežimą.

Kitas būdas – rinkti šiukšles patiems.

„Bandome pritaikyti naują formatą, kai skatiname žmones surinkti ir išrūšiuoti atliekas savarankiškai. Tokias atliekas galima atiduoti į atliekų surinkimo aikšteles“, – paaiškino I.Kazakauskaitė.

Siūlo programėlę

Kad būtų patogiau susigaudyti, galima atsisiųsti mobiliąją programėlę.

Joje pažymėtos savivaldybių rekomenduojamos tvarkyti teritorijos, taip pat atliekų atidavimo vietos.

„Keičiasi mūsų vizija, misija. Turėtume orientuotis ne į surinktų tonų skaičių, bet į gyventojų sąmoningumą. Programėlė turėtų veikti visus metus, joje bus galima žymėti prišiukšlintas vietas, ir mes su savivaldybėmis galėsime aptarti, kurias sutvarkyti nelaukiant akcijos“, – kalbėjo komunikacijos projektų vadovė.

Klaipėdos regione planuojama ir daugiau projektų. Liepos pradžioje svarstoma organizuoti kopų smėlį sulaikančių tvorelių pynimo festivalį.

„Pajūrio regioninis parkas sako, žiūrėkite, mes turime mažai laiko, o jūs turite didelę savanorių bazę. Tad mes galvojame kurį nors savaitgalį ne tik rinkti šiukšles, bet ir pinti tvoreles. Gal  turėsime ir mokymų apie ekologiją. Po akcijos „Darom“ sėsime apie tai pagalvoti“, – teigė T.Buivydaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukas

Lukas portretas
Ne nuo tų "šiukšlių" Klaipėdiečiai pradėjo daryti tvarką.

Jo

Jo portretas
Norejau atvykti su šeima ir dalyvauti...Deja, aikštelės visur mokamos, pabrango...Tai ponuliai ir valykitės patys.

Pritariu

Pritariu portretas
Pritartina, bėgikai kiek eismo sutruko surinktų daug šiukšlių per tą laiką.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių