Quantcast

Tvarka – ir atliekų surinkėjų, ir gyventojų reikalas

  • Teksto dydis:

Tęsiame rubriką "Klausk miesto valdžios drąsiai". Į klaipėdiečių klausimus atsako uostamiesčio savivaldybės administracijos atstovai.

– Neseniai savivaldybė nustatė, kad atliekų konteinerių aplinka rūpinasi ne atliekų vežėjai, o gyventojai. Kas atsakingas, kad konteineriai būtų tvarkingi? Gyventojai pastebi tokių, kurie yra be dangčių, tad šiukšles nešioja paukščiai. Kiti konteineriai papūtus vėju važinėjasi, trankosi į automobilius. Kas turi tuo pasirūpinti?

Aplinkos kokybės skyriaus vyriausioji specialistė Žydrina Žemaitytė:

– Atliekų surinkėjui (šiuo metu Klaipėdos mieste atliekas surenka bendrovė "Ecoservice") prievolė tvarkyti aplinką aplink konteinerius jų ištuštinimo metu niekur nedingo. Atliekų surinkėjas privalo konteinerių ištuštinimo metu užtikrinti konteinerių aikštelės ar konteinerių stovėjimo vietos tvarką ir švarą 3 m atstumu aplink konteinerių aikštelę ar stovėjimo vietą, t. y. surinkti, sušluoti smulkias komunalines atliekas. Taip pat privalo konteinerių tuštinimo metu surinkti į konteinerius netilpusias atliekas.

Techniškai netvarkingus konteinerius pakeisti be papildomo mokesčio irgi turi atliekų surinkėjas. Gyventojai dėl techniškai netvarkingų konteinerių ar konteinerių, kurie laisvai važinėja pučiant vėjui, gali kreiptis į atliekų surinkėją tel. (8 46) 383 473. Atliekų surinkėjas turi patikrinti konteinerių techninę būklę bei užfiksuoti konteinerių ratukus.

Atliekų surinkėjai, ištuštinę konteinerius, privalo uždaryti jų dangčius. Primename, kad gyventojai taip pat turi laikytis jiems nustatytų pareigų, t. y. privalo išmetę komunalines atliekas uždaryti konteinerių dangčius, mišrias komunalines atliekas išmesti į konteinerį, prieš tai tvarkingai sudėję jas į plastikinius maišelius ir juos užrišę, neužstatyti atliekų konteinerių transporto priemonėmis, savavališkai nekeisti konteinerių stovėjimo vietos. Didžiąsias atliekas, naudotas padangas, buityje susidarančias pavojingas atliekas atvežti į didžiųjų atliekų aikšteles ir (ar) perduoti atliekų surinkėjui taisyklių nustatyta tvarka. Draudžiama palikti didžiąsias, statybos ir griovimo atliekas, padangas šalia konteinerių.

Pastebėjus ir užfiksavus taisyklių pažeidimus, galima pranešti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui, tel. (8 46) 219 543, e. p. viesojitvarka@klaipeda.lt. Nustatyti ir nubausti pažeidėjus dažniausiai padeda nuotraukos, filmuota medžiaga, kur matyti galimi pažeidėjai ir pažeidimo esmė.

– Kaip savivaldybė skatina abiturientus ir studijas uostamiestyje baigusį jaunimą likti Klaipėdoje?

Jaunimo reikalų koordinatorė Aistė Andruškevičiūtė, Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė:

– Priemonių yra daug, šiuo atveju paminėtume finansines. Klaipėdos miesto savivaldybė kiekvienais metais paskirsto 15 premijų aukštųjų mokyklų absolventams už miestui aktualius ir pritaikomus darbus. Penkios premijos yra skiriamos Klaipėdos universiteto absolventams, o likusios 10 visų kitų aukštųjų mokyklų absolventams. Premijos dydis – 500 eurų. Taip pat savivaldybė gali išduoti pažymą apie teisę į paramą būstui įsigyti. Pagal ją imant banke lengvatinį kreditą jaunai šeimai, taikoma 10 proc. imamo kredito dydžio subsidija (negrąžinama kredito dalis), jei jauna šeima (abu sutuoktiniai yra ne vyresni nei 35 metų) augina bent vieną vaiką (įvaikį).

– Kada planuojama sutvarkyti Danės krantines palei parką?

Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Ričardas Zulcas:

– Jau esame paskelbę rangos darbų konkursą krantinėms ir pačiam parkui sutvarkyti. Tikėtina, kad antroje rudens pusėje prasidės realūs darbai. Numatoma, kad per dvejus metus ši vieta turėtų pasikeisti neatpažįstamai. Krantinės bus terasinės, parke atnaujinti takai, apšvietimas, vaikų žaidimų aikštelė. Čiurlens fontanas, aplinka bus papuošta Lietuvai dedikuota mažąja architektūra.


Šiame straipsnyje: konteineriaiatliekosgyventojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Įdomu, kokioje realybėje gyvenantys kūrė šį straipsnį... Kiek galima kartoti - dėl betvarkės prie konteinerių kalti ne gyventojai, o šalia gyvenamų namų ar juose įsikūrę kavinės ir kt. objektai. Kodėl jie gali leisti sau ne tik nerūšiuoti atliekų, bet ir palikti atvirus dangčius? Kodėl jų niekas niekad nekontroliuoja? Juk taip lengva išduodant jiems leidimus dirbti ar bent VIENĄ kartą per metus patikrinti, kaip jie rūšiuoja atliekas, prieš tai pasiteiravus to namo gyventojų...

Sandra

Sandra portretas
Naujieji konteineriai -geri. Bet va tie,kurie skirti plastmasei, stiklui ir kitoms atliekoms-jų angos per mažos ir žmonės dažnai palieka šias atliekas šalia konteinerių.Kai kurie kiemsargiai labai gražiai tvarkosi apie konteinerius ,bet yra tokių ,kur net baisu.Viena iš tokių aikštelių yra vos įvažiavus į Žardininkų gatvę.Baisi aplinka apie naktinį barą, lošimų klubą Taikos pr.119 B. Ten ne tik šiukšlių niekas nerenka,bet ir žolės niekas nepjauna.Įdomu, ar yra kokia institucija,kontroliuojanti tai .Gėda žiūrėti. Kas rytą einame pro tą barą ir situacija nesikeičia. Šį rytą ne tik šiukšlių bet ir kraujo pilna pritaškyta. Tai tikra šio rajono gėda,bet niekas tos problemos nesiima spręsti.

Hmmm

Hmmm portretas
Kaip pastebimi savivaldybė užkrauna gyventojams ,tai va ,atlyginimus gaunantys iš mūsų tai ir dirbti reikia jums ,jums rūšiuoti jums tvarkyti ,nes už tai jūs gaunate atlyginimą,o jei mes tvarkysim rusiuosim tai jūs mums ir mokesit atlyginimą pirma dirbkit jūs nes kitokių atveju bus visuotinis streikas ,kad nei cento nemokėti tol kol jūs patys dirbti nepradesit
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių