Quantcast

Turistams Lietuvoje – banko spąstai

Lietuviška bankų tvarka šokiravo Norvegijoje gyvenantį lietuvį. Bankomate palikus mokėjimo kortelę, kurioje nurodyti ne tik asmens duomenys, bet ir įspausta savininko nuotrauka, "Nordea" bankas pagrasino ją sunaikinti. Esą tokia tvarka sukurta saugumo sumetimais.

Koją pakišo įprotis

Kokiu pagrindu bankui yra būtina naikinti svetimą dokumentą, banko informacijos centro darbuotojai Rolandui Jurise'ui nesugebėjo paaiškinti.

"Vertėtų šiam bankui iškelti bylą už svetimo turto ar svetimo dokumento sunaikinimą. Norvegiško banko kortelėje yra visi mano duomenys ir net nuotrauka, tai beveik yra asmens dokumentas. Norvegijoje šia kortele kartais pasinaudoju kaip asmens dokumentu. Tačiau tik Lietuvoje susidūriau su tokia absurdiška situacija – kitas bankas sugalvojo sunaikinti svetimą dokumentą. Kodėl? Niekas neaiškina", – piktinosi trupam į Lietuvą sugrįžęs R.Jurise'as.

Vyras banko kortelės neteko Turgaus gatvėje vėlyvą vakarą.

"Išgryninau kelis šimtus eurų. Norvegijoje esančiuose bankomatuose pirmiausia klientui grąžinama kortelė, tik tuomet išduodami grynieji. Iš įpratimo, pasiėmęs grynuosius, nužingsniavau šaligatviu. Norvegijoje, jei klientas netyčia palieka grynuosius bankomate, pasigirsta signalizacijos garsas. Taip padaryta dėl žmogaus saugumo. Čia, Lietuvoje, viskas yra atvirkščiai. Tik po poros minučių prisiminiau, kad palikau kortelę. Sugrįžau, bet ją jau buvo "prarijęs" bankomatas", – savo istoriją pasakojo vyras.

Už skubią inkasaciją – 75 eurai

Vyrą nukrėtė išgąstis. Kišenėje tebuvo keli šimtai eurų. Nors už viešnagę viename Klaipėdos viešbutyje jau buvo sumokėta, tačiau tolimesnei kelionei vyrui nebūtų užtekę grynųjų pinigų.

"Pagalvojau, visi mano planai žlugs. Ką daryti tokiu atveju? Juk išgryninau ne itin stambią sumą, jos net kelionei atgal būtų neužtekę", – aiškino R.Jurise'as.

Vyras pamėgino vėlyvą vakarą paskambinti banko informacijos numeriu. Naktį niekas su klientu nekalbėjo. Sulaukęs ryto, sunerimęs lietuvis vėl susisiekė su banku.

"Tai, ką išgirdau, man visai pakirto kojas. Paaiškėjo, kad bankas gali pasiūlyti skubią inkasaciją. Esą už 75 eurus gali atvažiuoti banko darbuotojai ir išimti iš bankomato kortelę. Apsidžiaugiau, pasakiau, kad ir šimtą eurų sumokėčiau, kad tik atiduotų", – prisipažino vyras.

Tačiau paaiškėjo, kad finansų įstaiga užsienietiškos kortelės savininkui neatiduos, net jei jis pateiks asmens dokumentą.

Pasirodo, bankas per dvi savaites sunaikina kortelę, jei kortelės savininkas nepateikia savo banko raštiško patvirtinimo, kad kortelė priklauso jam.

"Va taip, lengva ranka paima ir sukarpo svetimą dokumentą, svetimą turtą. Ir nieko. Niekas nesiruošia net nuostolių kompensuoti. Banke liko pokalbio įrašas, aiškiai buvo pasakyta, kad aš nieko nepešiu, nes bankas kortelę sunaikins, jei aš nepateiksiu norvegiško banko rašto, kuriuo mano bankas turi kreiptis į Lietuvoje veikiantį banką", – šiurpo vyras.

Nuotrauka – ne įrodymas?

R.Jurise'as stebėjosi tokio pobūdžio tvarka. Lietuvis susisiekė su savo banko atstovybe.

"Net mano bankas nusistebėjo, kodėl lietuviai grasina sukarpyti mano kortelę. Telefonu kalbėjusiam darbuotojui buvo neįtikėtina, kad čionykščiams neužtenka net to, kad kortelėje yra nuotrauka. Kokios dar identifikacijos reikia?" – stebėjosi vyras.

Banko informacijos centro telefonu susisiekus su banko darbuotoja, ši taip pat paaiškino, jog pagal banko vidinę tvarką kortelė užsienyje registruoto banko savininkui grąžinama tik pateikus užsienio banko kreipimąsi, kad teisėtas kortelės valdytojas ją atgautų.

"Įsivaizduokime, kad yra savaitgalis. Ar kuris nors "Nordea" banko skyrius dirba? O jei žmogus atplaukė į Klaipėdą kruiziniu laineriu? Ką jam daryti ir kur kreiptis? Beje, šiam bankui užsienietis moka nemažus komisinius už pinigų išgryninimą. Kaip norės kuris nors užsienietis atvykti į Lietuvą, jei su juo šioje šalyje bus taip elgiamasi?" – pyko R.Jurise'as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazkas

kazkas portretas
niekad nevaziuoju i uzsieni su viena kortele. Ir bankai cia pas mus nelietuviski, jeigu ka. Ir tas zmogus pagal pavarde irgi ne lietuvis.

cianidas

cianidas portretas
Kodel lietuvisko banko?Kur ji matet?cia atejunai savo monopoline tvarka daro.Lietuviskus bankus.valdziazmogiai sunaikino

Valdas

Valdas portretas
Jo man ir buvo su norgiska kortele,tai tie sukciai nieko man negrazino.ir kodel reikia moketi 75e? Bankai lupikauja juodai ir dar uz korteles grazinima praso.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių