Quantcast

„Titaniko“ dubleriui iškilo pavojus

Dar vienas pasaulyje žinomas istorinis laivas gali išnykti iš horizonto.

Raižė Atlantą

Dėl pandemijos pavojus iškilo 1934 m. statytam keleiviniam laivui „Queen Mary“. Jis pateiktas parduoti aukcione.

80 tūkst. tonų BRT ir 311 m ilgio „Queen Mary“ yra ypatingas laivas. Savo laiku jis buvo antras pagal dydį keleivinis laivas pasaulyje po tos pačios serijos 83 tūkst. tonų BRT ir 314 m ilgio „Queen Elizabeth“. Šis laivas savo misiją baigė 1974 m. Jis atsidūrė Hong Konge, kur skendo, po to degė. Jo nuolaužos palaidotos Hong Kongo uoste po konteinerių terminalo krantinėmis.

Abu šie laivai savo laiku priklausė Atlanto laivybos linijos kompanijai „Cunard White Star“.

Istorija: „Queen Mary“ Niujorke 1945 m. (wikimedia.org nuotr.)

„Queen Mary“ Atlantą raižė nuo 1936 iki 1967 m.

Galbūt šis laivas būtų plaukiojęs ir toliau, tačiau jį iš rinkos išstūmė auganti avialinijų paklausa. Didžiulis abiejų šių laivų minusas buvo tai, kad jie buvo platesni nei Panamos kanalo šliuzai, todėl negalėjo būti naudojami plaukti tarp Atlanto ir Ramiojo vandenyno regionų.

Atnaujinta „Queen Mary“

Dar įspūdingesnė „Queen Mary“ tarnyba pastaruosius 50 metų. Jis buvo viena iš JAV Kalifornijos Long Bičo įžymybių. Čia laivas buvo naudojamas kaip prabangus viešbutis ir ypatinga amerikiečių traukos vieta.

Laivas stovi prie krantinės šalia 18 ha pramogų zonos. Prieš kelerius metus buvo paskelbta ir vyko laivo „Queen Mary“ atnaujinimo programa.

Unikalus: išskirtinis laivo „Queen Mary“ tiltelis. (wikimedia.org nuotr.)

Buvo įvardinta, kad 87 metų laivui sutvarkyti reikia 289 mln. JAV dolerių. Dalis pinigų panaudota. Modernizuoti 314 numerių, trys restoranai. Laivui modernizuoti buvo pritraukta 250 tūkst. JAV dolerių, pažadėjus šalia jo investuotojams leisti statyti pramogų kompleksą.

Buvo kino žvaigždė

Dėl COVID-19 laivas nuo praėjusių metų gegužės yra uždarytas. Dėl to darbo neteko per 3 600 laivo viešbučio darbuotojų. 2019 m. laivo metinės pajamos siekė per 205 mln. JAV dolerių.

Nuomos sutartis „Queen Mary“ laivui prie krantinės galioja iki 2082 metų. Išlaikyti šį laivą ypač suinteresuota Long Bičo miesto administracija. Tačiau laivo savininkas investicijų ir nekilnojamojo turto kompanija „Eagle Hospitality Trust“ perdavė laivą į aukcioną. Galbūt atsiras naujas jo savininkas?

Prabanga: viename iš „Queen Mary“ restoranų po laivo remonto. (wikimedia.org nuotr.)

Nors „Queen Mary“ dar gali plaukti, bet iš esmės ji nuo 1997 metų neplaukiojo, todėl jau yra ne laivas, o nekilnojamasis turtas. Ne bet koks turtas, o su patrauklia istorija.

„Queen Mary“ yra tarsi garsiojo „Titaniko“ dubleris. Šis laivas naudotas kurti filmus „SOS“, „Titanikas“, „Titanikas 2“ bei keletą kitų filmų ir televizijos serialų.

Laivu buvo ypač susidomėjusi „Walt Disney“ kino kompanija, kuri planavo jame įrengti pramogų parką už 3 mlrd. JAV dolerių, tačiau jų entuziazmas atšalo. Galbūt atsiras kas nors, kas šiame laive įžvelgs naujas, patrauklias verslo idėjas?

Vieta: šalia „Queen Mary“ yra didelė pramogų teritorija. (wikimedia.org nuotr.)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astronomas E.p. rzubinas@gmail.com

Astronomas   E.p. rzubinas@gmail.com portretas
LAIKAS MOKSLININKAMS PAŽINTI TREČIĄJĮ IR KERVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS ir ŽINOTI, KAD VANDENS LYGIS ŽEMĖJE SPARČIAI KYLA! ŠIO TŪKSTANTMEČIO PABAIGOJE JIS BUS PAKILĘS PER 20 m. virš dabartinio lygio! NUO 2500-jų metų Šiauriniame Žemės pusrutulyje VIEŠPATAUS VIENA SAULĖ! SIAUTĖS GAISRAI! KALNUOSE SIAUTĖS SIELIAI IR NUOŠLIAUŽOS nuo KALNŲ! r. t.t. ir t.t. VANDENS BANGOS JŪROJE DĖIDĖSI

Pastaba

Pastaba portretas
"Queen Mery" nėra nei "Titaniko" sesuo nei brolis. Tai yra tas laivas, kuris įvairiuose filmuose vaizdavo "Titaniką". Gerai pasižiūrėjus panašumo yra.

BasasNogas

BasasNogas portretas
Tai cia ne naujiena. Visi titaniko broliai ir seserys buvo supjaustyt metalo perdirbimui. Olimpikas, Britanikas, Adriatikas. Visi laivai White star lines buvo nuskandinti arba papjaustyti. Tai zinokit dabar. Wikipedijoj yra straipsnis apie tu laiku laivus. Apsoliuciai visi turejo skaudi istorija.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių