Quantcast

Tikriesiems Baltijos jūros šeimininkams – naujutėlaitis reabilitacijos centras

  • Teksto dydis:

Klaipėdos jūrų muziejaus komplekse jau šiais metais duris atvers Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras. Tai modernus, kopų formas atkartojantis pastatas, kuriame bus slaugomi ir gydomi tikrieji Baltijos jūros šeimininkai – ruoniai bei vandens paukščiai. Šiame pastate, kurio plotas 955 m2, baseinų plotas – 320 m2, vyks edukacinės veiklos lankytojams, bus atliekami gyvūnų biologijos tyrimai.

Panašūs centrai veikia Lenkijoje, Vokietijoje, Olandijoje ir kitose Europos šalyse. Jau daugiau nei keturiasdešimt metų muziejuje dirbantis Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas papasakojo, kad kiekvienais metais Lietuvos pajūryje randama daugiau nei 20 paliktų ruonių jauniklių. Taip atsitinka todėl, kad keičiasi Baltijos ekologinė situacija – nebėra ledo, ant kurio ruoniukai gimsta. Naujame centre sužaloti, sergantys gyvūnai bus gydomi ir prižiūrimi šešiose palatose, bus įrengtas priimamasis, operacinė, skrodimo patalpa, laboratorija, intensyviosios terapijos kabinetas, svorio priaugimo baseinai, adaptacijos baseinas. Jūriniams paukščiams bus skirti du baseinai: lauko ir gilus vidinis nardymo baseinas. Taip pat bus rentgeno aparatas, vonelės, edukacinės veiklos ruoniukams. 

Reabilitacijos centre vienu metu bus galima rūpintis trisdešimčia ruonių.

Anot A.Grušo, ruoniukus galės padėti prižiūrėti savanoriai: gaminti žuvies košeles dar negalintiems savarankiškai ėsti ruoniukams, maitinti žuvimis svorio priaugimo baseinuose gyvenančius ruonius, asistuoti prižiūrėtojams, valyti patalpas, baseinus. Savanoriams čia gali prisireikti net nakvynės, nes pagalbos gyvūnams reikia visą parą. Tiesiogiai su ruoniais savanoriai dirbti negalės, nes tai pavojinga: didžiausi Baltijos žinduoliai gali ir įkąsti. Iki šiol savanoriai negalėjo padėti reabilituoti ruonių, nes muziejuje nebuvo tam sąlygų. 

Po reabilitacijos paaugę ir sustiprėję ruoniai paleidžiami atgal į Baltijos jūrą. Pasak A.Grušo, geriausia gyvūnus paleisti jūroje dvidešimt kilometrų nuo kranto: tokioje vietoje, kur gyvūnai puikiai gali panerti šimtą metrų ir pasigauti kokią menkę. Kai kurie „pacientai“ būna tiek sužaloti, kad neišgyventų natūralioje aplinkoje, todėl lieka muziejuje ir džiugina lankytojus.

6b klasės mokinė Sofija Gedvilaitė teigė, kad ji būtinai apsilankys naujajame Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre, kuriame bus sudarytos puikios sąlygos gyvūnams išgyti. Ir dar: ji  jau dalyvavo projekte „Duok ruoniukui penkis“ ir nusipirko daugkartinį maišelį „Lidl“  parduotuvėje (dalis lėšų nuo maišelio skiriama būtent šiam reabilitacijos centrui). Tai galite padaryti ir jūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ela

Ela portretas
Malonu, tai džiugina...vis gera naujiena )))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių