Quantcast

Tėvai pasibaisėjo tvarka mokykloje: berniukai ir mergaitės priversti naudotis tuo pačiu tualetu

"Iš pradžių nepatikėjau, kad berniukai ir mergaitės dabar turi naudotis tuo pačiu tualetu, kuriame pisuarai atviri, o kabinos – nerakinamos. Paaiškėjo, kad tai – tiesa", – baisėjosi Klaipėdos S.Dacho progimnazijos moksleivės mama. Pasirodo, taip padaryta remiantis ministro įsakymu. Ar lyčių skirtumai valdžiai jau nieko nebereiškia?

Į kabiną – po dvi

Klaipėdietė Aurelija Šalašavičienė pasakojo, kad dar penktadienį iš dukros išgirdo sunkiai įtikimą dalyką – abiejų lyčių vaikai priversti naudotis tuo pačiu tualetu.

Mergaitė pasipasakojo, kad visą dieną negalėjusi patekti į tualetą, nes vyresni berniukai jame leidžia pertraukas.

Vaikai liudijo, kad vyresnieji tualete "veipina" – rūko elektronines cigaretes.

Moteris pamanė, kad dukra paprasčiausiai supainiojo tualetus ir netyčia pravėrė ne tas duris. Pirmadienį mama paprašė dukrą įsitikinti, kad viskas yra tikrai taip, kaip ji sakė.

Rugsėjo 6-ąją mokinė dar kartą apžiūrėjo tualeto duris ir pamatė ant jų berniuko, mergaitės ir dar vieno berniuko simbolius. Vienas jų buvo likęs nuo to laiko, kai mokykla veikė normaliai.

Mokinė namo grįžo dar labiau nusiminusi. Pasirodo, kabinose nebuvo užraktų, todėl mergaitės į kabinas eidavo po dvi. Kol viena laikė duris, kita atliko gamtinius reikalus.

"Tokio amžiaus vaikai yra labai jautrūs, mergaičių ir berniukų fiziologija skiriasi, jie tualete, kur viskas girdisi, jaučiasi labai nejaukiai. Mergaitėms ypač nepatogu ir nejauku, jos susiduria su nauja realybe, prasideda menstruacijos, reikia turėti galimybę susitvarkyti. Dukra pasakojo, kad vieną dieną visos tualeto grindys buvo šlapios. Nežinia, ar tai buvo šlapimas, ar vanduo, bet visais atvejais tai nenormalu", – kalbėjo A.Šalašavičienė.

Pisuarus vyniojo plėvele

S.Dacho progimnazijos direktorė Daiva Marozienė patvirtino, kad mokykloje vaikai priversti naudotis bendrais abiejų lyčių mokiniams skirtais tualetais.

Taip mokykla priversta elgtis todėl, kad, pagal Vyriausybės nurodymą, mokiniai dabar suskirstyti burbulais ir stengiamasi, kad jie nesimaišytų. Tai yra viename aukšte besimokantys mokiniai negali eiti į kitus aukštus.

S.Dacho mokykloje daugelyje aukštų yra tik po vieną tualetą, todėl nebuvo kitos išeities, kaip paversti juos bendrais. Ketvirtajame aukšte yra du tualetai, bet ir du mokinių srautai, kurie negali maišytis, todėl ten yra du bendri tualetai.

Direktorė pripažino, kad pisuarai polietileno plėvele buvo apvynioti tik antradienį, kai tėvai pradėjo kelti problemą. Be to, prie jų pakabinti užrašai, kad naudotis negalima.

Todėl berniukai negali naudotis atvirai įrengtais pisuarais ir taip šokiruoti mergaites. Direktorė tikino, kad ir anksčiau vaikinai jais nesinaudojo, bet dabar bus ramiau.

Kabliukai tualeto kabinose taip pat atsirado ne rugsėjo 1-ąją, o tik įsibėgėjus šiai savaitei.

"Šiandien pati viską perėjau ir apžiūrėjau, visos kabinos yra rakinamos. Kabinos yra aukštos, galvos iš jų neišlenda. Tai yra laikina, vykdome sprendimą dėl srautų atskyrimo, taip padaryti leista, nes aukšte turime tik po vieną tualetą. Mums toks variantas nėra nei labai patogus, nei malonus, bet jei mergaitės ir berniukai eis į atskirus tualetus, neužtikrinsime srautų valdymo. Gal ne viską apgalvojome, bet kai tik gavome iš tėvų signalą, tą pačią dieną tualetus sutvarkėme. Mokslo metai ką tik prasidėjo, suvaldyti srautus mokykloje, kurioje mokosi 997 mokiniai, nėra lengva. Reaguojame į visas pastabas", – trečiadienį tikino D.Marozienė.

Mokyklos administracija galvoja, kaip užtikrinti vaikų privatumą tualetuose, gal pusę kabinų pažymėti mergaičių ženklu, kitą pusę – berniukų?

Direktorė pripažino – galbūt padaryta klaidų, bet į pastabas reaguojama ir stengiamasi, kad keblios situacijos būtų išspręstos.

Moralė nieko nebereiškia?

Ką daryti, kad vaikai nestoviniuotų tualete be reikalo, direktorė dar svarsto.

Kalbėdama su A.Šalašavičiene telefonu ji prasitarė prašysianti mokytojų užsukti į tualetus.

Abi moterys supranta, kad mokytojams to jau būtų per daug.

Šie mokslo metai pedagogams atnešė itin daug iššūkių. Jie ne tik turi budėti valgyklose, koridoriuose, bet ir klasėse būti iki tol, kol ateis kitas mokytojas. Vienų vaikų palikti nevalia.

Mokytojai per tą pačią pertrauką turi patenkinti ir savo poreikius.

A.Šalašavičienė pasipiktino tokiu siūlymu spręsti problemą.

"Jaučiu mokytojams didelę pagarbą, nes jie turi įvykdyti krūvą nurodymų, kurie visai nesusiję su jų pareigomis. Negi mokytojas per pertrauką turi sėdėti bendrame tualete ir reguliuoti srautus? Juk pedagogas turi ruoštis kitai pamokai, jam ir taip yra ką veikti. Kiek vaikai mokytojams turi klausimų, kurių galbūt nespėjo paklausti per pamoką. Pertrauka ir mokytojui yra poilsio laikas. Juk jie – ne robotai! Man pikta dėl tokių Vyriausybės sprendimų, kurie pakerta visus moralės principus. Jiems nerūpi mūsų vaikai, taip norima jiems pakenkti", – socialiniuose tinkluose piktinosi moteris.

Beje, bendrais tualetais šioje mokykloje mokiniai naudojosi dar pavasarį, kai į mokyklas grįžo pradinukai. Tačiau tada problemos niekas neviešino, o mokyklos vadovai nesuprato, kad mergaitėms ir berniukams eiti į vieną tualetą – nepatogu.

Vakar po darbo valandų mokyklos direktorė turėjo susitikti su mergaitės mama ir aptarti iškilusią problemą.

A.Šalašavičienė mano, kad tai nėra vien S.Dacho mokyklos problema. Moteris įsitikinusi – ydingas yra sveikatos ministro įsakymas, kuriame nurodoma, esant poreikiui, tualeto patalpas priskirti naudotis konkrečios klasės, grupės ar srauto mokiniams, neskiriant jų pagal lytis.

D.Marozienė tikino iš mamos neišgirdusi racionalaus pasiūlymo, tik pasipiktinimą.

Namuose mokytis neleidžia

Mokinės mama išreiškė pageidavimą, kad dukra būtų mokoma nuotoliniu būdu.

Tačiau, pasirodo, galimybės mokytis nuotoliniu būdu kol kas nėra. Vaikai grįžtų prie ekranų tik tokiu atveju, jei būtų priversti izoliuotis.

Paaiškėjo, kad kabliukai tualeto kabinose neišsprendė problemos. Jau po dienos vaikai skundėsi, kad negali atlikti gamtinių reikalų, nes už durų stovi kiti mokiniai ir beldžia.

"Kas atsakys, kai vaikams prasidės šlapimo pūslės uždegimas, vidurių užkietėjimas ar streso sukelti negalavimai?" – klausė A.Šalašavičienė.

Klaipėdos švietimo skyriaus vadovė Laima Prižgintienė tikino, kad iš kitų miesto mokyklų panašių pretenzijų ar informacijos iki vakar negavo. Tačiau teigti, kad ir kitose mokyklose tokia problema neiškilo, negalėjo.

Netikėtumas: Rugsėjo 1-ąją sveikindama mokinius ir mokytojus, Švietimo skyriaus vadovė L.Prižgintienė dar nežinojo, kad mokyklose iškils problemų dėl ministro sprendimo. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Persirenginės irgi kartu?

"Reikia pagalvoti, kaip padaryti, kad saugiai jaustis galėtų tiek berniukai, tiek mergaitės. Tai yra paaugliai, jie – kur kas jautresni nei suaugę žmonės. Problema yra, bet ji gali būti įvairiai sprendžiama. Mokyklos direktorė mus patikino, kad darys kažkokį budėjimą. Net jei kabinos atskiros, turime įvertinti, kad tai yra vaikai, kad jie gali norėti pasižiūrėti per viršų. Paaugliai yra smalsūs, jiems patinka išdykauti. Problema išsprendžiama ir dėl bendrai paskirtų tualetų, tik reikia apgalvoti, kaip tai padaryti. Arba leisime mokiniams eiti į atskirus tualetus ir nevykdysime kito ministro sprendimo. S.Dacho mokykla Lietuvoje – ne vienintelė, kuri jį taiko", – svarstė švietimo skyriaus vadovė.

L.Prižgintienė samprotavo, kad bendri tualetai yra ir degalinėse, ir kavinėse, bet dėl to bėdų nekyla. Tačiau mokyklose per pertrauką vienu metu į tualetus ateina daug mokinių.

Švietimo skyriaus vadovė, kalbėdama apie galimus problemos sprendimo būdus, siūlė skirti budėti tualetuose vyresniųjų klasių mokinius. Pasak jos, su vaikais turėtų bendrauti psichologai, aiškinti, kad tai laikini nepatogumai.

Mokslo metai dar tik prasidėjo, tad L.Prižgintienė vylėsi, kad tualetų reikalas bus netrukus išspręstas.

Laikau save savotišku ciniku, bet, supratęs tų vaikų padėtį, pajutau, kaip dreba kojos.

Tame pačiame sveikatos ministro sprendime minima, kad organizuojant fizinio ugdymo pamokas numatoma, jog persirengimo kambariais naudotųsi tik tos pačios klasės ar srauto mokiniai.

Kaip bus vykdomas šis sprendimas, kol kas nelabai aišku. Tėvai jau jaudinasi: ar mergaitės ir berniukai bus verčiami persirenginėti viename kambaryje?

L.Prižgintienė kol kas apie tokius nuogąstavimus dar negirdėjo ir nemano, kad šio sprendimo vykdymas galėtų sulaukti pasipriešinimo.

Įsakė neskirti lyčių

Svarstydama, kaip gali padėti ne tik savo vaikui, bet ir daugybei kitų Lietuvos moksleivių, A.Šalašavičienė kreipėsi į teisininką.

Advokato padėjėjas Erikas Pavlovičius teigė ieškosiantis originalaus sveikatos ministro sprendimo su numeriu, pasirašymo data ir ministro Arūno Dulkio parašu.

Erikas Pavlovičius / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Jei toks dokumentas tikrai yra ir jis galioja, rašysime į ministeriją skundą, reikalaudami jį atšaukti. Jei reikės, kreipsimės į teismą. Pradžioje galvojau, kad moteris perdeda. Kasdien vaikštau į teismus, todėl esu visko matęs ir laikau save savotišku ciniku, bet, supratęs tų vaikų padėtį, pajutau, kaip dreba kojos, – atviravo teisininkas. – Suprantu, kad mokytojos ar direktorės kaltinti dėl šios padėties negalima. Jos vykdo ministerijos įsakymą, kuriame įsakoma tualetuose neskirti lyčių. Vilniuje sėdintiems reikia turėti truputį sveiko proto. Jei taip būtų pasielgta su suaugusiais žmonėmis, man tai irgi nepatiktų. Juk vyrai ir moterys skiriasi savo fiziologija, tai yra intymūs dalykai. Iš tualeto sklindantys garsai vieniems gali sukelti seksualumą, kitiems – pasišlykštėjimą. Bet vaikų atveju galimos dar ir patyčios."

E.Pavlovičius įsitikinęs – ministro sprendimas turi būti panaikintas ir turi būti priimtas naujas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tada statom

tada statom portretas
kieme nešiojamus ..............mergaitės - kairėje , berniukai - dešinėje , o LGBT prijaučiantis ratu aplinkui ............ su vėliavėlėm mosikuodami

alis

alis portretas
tie išgamos jaučiasi nesaugūs... jie nori, kad jų būtų kuo daugiau...

alis

alis portretas
padarykit, kad viename aukšte mokytųsi tik mergaitės, o kitame tik berniukai... ir nebus problemų... o dar geriau atskyrkit mokyklas pagal lytį... jei nesugebat išspręsti elementarių dalykų... o gal atsiras mergaičių, kurios NORI eiti į berniukų mokyklas?... juk dabar stengiamasi taip padaryti, kad lytis būtų keičiama... šiandiem aš berniukas, o rytoj,- jau mergaitė... ir atvirkščiai... lyg ir taip mažai problemų yra... :(...
VISI KOMENTARAI 91

Galerijos

Daugiau straipsnių