Quantcast

Teisė vairuoti – be vargo, bet už apvalią eurų sumą

Lietuviškas vairuotojo pažymėjimas – be rūpesčių ir vargo lankant vairavimo mokyklą bei laikant egzaminus. Realybė ar apgavystė? Panašu, kad sukčiai rado dar vieną būdą pelnytis iš lengvatikių, ypač iš mūsų šalyje gyvenančių rusakalbių.

Siūlo asmuo iš Ukrainos?

Feisbuko paskyroje, skirtoje rusakalbiams Lietuvoje, atsirado viliojamas pasiūlymas gauti vairuotojo pažymėjimą be jokio vargo. Viskas, ko reikia – turėti 1,4 tūkst. eurų.

"Galiu padėti gauti lietuvišką vairuotojo pažymėjimą NVS (Nepriklausomų Valstybių Sandrauga) ir ES piliečiams. Viskas legalu ir oficialu, todėl galima pakeisti į kitos šalies teises (Anglijos, Norvegijos ir kt.). Prašau asmenine žinute kreiptis tik rimtai susidomėjusiuosius."

Toks skelbimas veikiausiai skirtas į Lietuvą uždarbiauti atvykusiems ukrainiečiams sudominti. Arba "geradarys" tiesiog veikia būdamas Ukrainoje.

Apie tai byloja asmeniškai išsiųstas telefono numeris, kuriuo reikėtų susisiekti. Telefono kodas – ukrainietiškas.

Dokumentą perduos per kurjerį

Asmeniškai susirašinėdamas elektroniniu būdu asmuo parašė, kad sumokėjus paminėtą sumą galima gauti B, C, BE ir A1 kategorijų vairuotojo pažymėjimus.

"Jeigu klientas ne iš Lietuvos, teises perduosime per kurjerį. Pažymėjimo pagaminimo terminas – iki 7 darbo dienų (jei bus eilė – iki 10 dienų)", – patikino skelbimo autorius ir toliau išdėstė, kaip viskas vyks.

Pradžioje vyks pamokos vairavimo mokykloje, bus laikomi mokykliniai vairavimo ir teorijos egzaminai, po to – pirmosios medicinos pagalbos kursai ir jų baigimo pažymėjimo gavimas.

Kitas etapas – pagrindinis egzaminas "Regitroje".

Skliausteliuose žinutės autorius nurodė, kad visuose egzaminuose dalyvaus kitas žmogus, klientui dalyvauti nebūtina.

Užsakovas gaus teisėtą dokumentą, kuris bus įtrauktas į visos Europos Sąjungos duomenų bazes,

"Todėl šias teises galima pasikeisti į kitų ES šalių vairuotojo pažymėjimą (Norvegija, Anglija ir kt.)", – viliojo pažadais skelbimo autorius.

Tokių skelbimų tikslas vienas – kaip galima greičiau priversti aukas sumokėti pinigus.

Pasisavino duomenis

Kai kažkuris diskusijos "Facebook" dalyvis suabejojo, ar tai įmanoma, nes Lietuvoje tokius dokumentus įgaliota išduoti tik "Regitra", pašnekovas atrėžė: "Tai jūsų reikalas. Pas mus taip pat teisės pramušamos."

Skelbime apie galimybę neteisėtai gauti minėtą dokumentą buvo pridėtas jaunos moters Julijos lietuviškas vairuotojo pažymėjimas.

Pasisavino: Airijoje gyvenančios rusakalbės Julijos, kilusios iš Latvijos, pažymėjimas viliojo pasinaudoti sukčių "paslauga". ("Facebook" nuotr.)

Dienraščio "Klaipėda" korespondentams pasisekė susisiekti su šia moterimi. Ji pasisakė jau 14 metų gyvenanti Airijoje, bet yra kilusi iš Latvijos.

Ji pažįstanti kelis lietuvius, bet ir tai tik gyvenančius Airijoje.

Moteris tikino, kad kažkas, jai nežinant, paėmė ir panaudojo jos duomenis iš interneto, tačiau, kas taip pasielgė, ji nežinanti ir klausė žurnalistų, kaip tokią klastotę panaikinti.

Vos po kelių akimirkų pažymėjimo su Julijos nuotrauka, vardu ir pavarde prie skelbimo neliko.

Atsirado kitas, kurio autorius – Vytautas Tamošauskas, o nuotraukoje atsirado vyro ranka, laikanti lietuvišką vairuotojo pažymėjimą su išpieštu veidu nuotraukoje bei ištrintais asmens duomenimis.

Ar tai – tik sutapimas, galima spėlioti.

Pasiūlymų buvo ir anksčiau

Julija tikino, kad tokie pat pasiūlymai buvo pasirodę ir Airijoje gyvenančių rusakalbių feisbuko grupėje.

Į visus moters klausimus skelbimo autorius esą atsakinėjo tik bendromis frazėmis.

Metamorfozės: netrukus po bendravimo su Julija  pažymėjimas su jos atvaizdu ir asmens duomenimis buvo pakeistas kitu. ("Facebook" nuotr.)

Vienas klaipėdietis, užmezgęs kontaktą su skelbimo autoriumi, taip pat ilgai su juo nebendravo, pastarasis vos po kelių sakinių nustojo atsakinėti į klausimus, o ir per pokalbių programėlę nebeatsiliepė.

Kiek vėliau jis vėl prisijungė ir paklaustas, ar reikia nuotraukos ir kokių nors duomenų, atsakė: "Nuotraukos 3X4, paso duomenų ir parašo."

Be to, patikino, kad mokėti pinigus reikės tik tada, kai pažymėjimas bus gautas, o jo tikrumu galėsiąs įsitikinti įvedęs duomenis į registrą.

Apsimeta "Regitros" darbuotojais

Valstybės įmonės "Regitra" Komunikacijos skyriaus specialistė Emlija Bardauskienė patikino, kad tokie siūlymai internete įsigyti neva tikrą vairuotojo pažymėjimą ar už asmenį išlaikyti egzaminus yra ne kas kita, kaip nusikaltėlių bandymai išvilioti pinigus.

Jau užfiksuoti pavyzdžiai rodo, kad gavę eurus sukčiai paprasčiausiai pradingsta.

Vienas tipiškiausių apgavystės būdų, su kuriuo "Regitra" jau ne kartą susidūrė, – neteisėtai pasisavinami šios valstybinės įmonės darbuotojų asmens duomenys, taip apsimetant vienu iš "Regitros" darbuotoju.

Kaip apgavikai renkasi tiek vadovų, tiek specialistų, dirbančių visoje Lietuvoje, tapatybes?

Dažniausiai sukčiai pasirenka apsimesti tais darbuotojais, kurie "Facebook" nėra susikūrę savo asmeninės anketos.

Taip jie stengiasi sumažinti tikimybę būti pastebėti tikrojo tapatybės savininko.

Kaip pasakojo E.Bardauskienė, netikri skelbimai dažniausiai dedami viešose feisbuko grupėse arba skelbimų lentose.

Apie sukčiavimo atvejus darbuotojams praneša jų pažįstami ar artimieji, turintys "Facebook" anketas.

Kad labiau suklaidintų galimas aukas, apgavikai naudoja "Regitros" darbuotojų vardus ir pavardes, o nuotrauką įkelia visai kito žmogaus.

Kartais tai būna pagyvenusio, santūrios išvaizdos, panašaus į patikimą žmogų asmens nuotrauka.

Bet būna ir kitokių atvejų, kai nuotraukoje – jaunas, avantiūristiškos išvaizdos vaikinas.

Tikslas – tik pinigai

Ne tik "Regitros", bet ir Klaipėdos apskrities Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai tikino, kad tokių skelbimų tikslas vienas – kaip galima greičiau priversti aukas sumokėti pinigus.

Skelbimai dažniausiai apsiriboja lakoniškomis frazėmis, tokiomis kaip "pagalba, žmonėms, kurie turi problemų laikant teises" arba "pagalba žmonėms dėl teisių".

Aptakios frazės ir nekonkretūs pasiūlymai padeda "užkabinti" didesnę auditoriją interesantų, o vėliau pagal situaciją žmogui pažada padėti ar gauti tai, ko jis nori.

Sukčiai nėra linkę į ilgus susirašinėjimus ar neva būsimo proceso aptarimus.

Siekdami greito aukos apsisprendimo ir pinigų sąskaitoje nusikaltėliai paslaugą žada suteikti per porą valandų arba jau kitą dieną.

Minėtu atveju jie aiškino galintys mokymo, egzaminų bei pažymėjimo gavimo procedūrą atlikti per septynias ar dešimt dienų.

Pastebėję žmogaus abejones ar paprašyti garantijų, sukčiai paspartina aukos apsisprendimą ir meta frazę, verčiančią veikti greičiau: "Jei nenori, nereikia. Yra eilė laukiančiųjų."

Apie kiekvieną tokį atvejį "Regitros" darbuotojai praneša policijai.

Gauti ne taip paprasta

Būsimus vairuotojus egzaminuojanti ir pažymėjimus jiems išduodanti valstybinė įstaiga yra sukūrusi sistemą, užtikrinančią griežtą kontrolę kiekviename vairuotojų egzaminavimo etape.

"Vairuotojo pažymėjimo gavimo procese dalyvauja daug skirtingas funkcijas atliekančių žmonių. Norėdamas įgyti vairuotojo pažymėjimą žmogus turi pereiti per keletą įmonės darbuotojų grandžių: dokumentus priimančius ir teorijos egzaminus vykdančius darbuotojus, praktikos egzamino egzaminuotojus bei vairuotojo pažymėjimų išdavimo specialistus. Taip pat siekiant didesnio objektyvumo bei skaidrumo, egzaminai "Regitroje" yra filmuojami. Kiekviename etape, tiek atvykstant laikyti vairavimo egzaminų, tiek užsisakant vairuotojo pažymėjimą, yra tikrinama asmens tapatybė", – tvirtino E.Bardauskienė.

"Regitroje" veikia Antikorupcijos komisija, kuri, gavusi anoniminių pranešimų apie galimą sukčiavimą elektroniniu paštu arba pasitikėjimo telefonu, tikrina jų pagrįstumą.

Susisieks su latviais

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Zigmas Turskis tikino, kad nuo minėto apie pagalbą gaunant vairuotojo pažymėjimą besiskelbusio asmens nukentėję asmenys dar nesikreipė į policiją.

Kontaktai: Z.Turskis atskleidė, kad su kolegomis iš Latvijos pastaraisiais metais tenka bendrauti vis dažniau. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Susipažinęs su skelbimo turiniu ir išanalizavęs skelbime paviešintą "dokumentą" pareigūnas patikino – pažymėjimas yra visiška klastotė ir atmetė tikimybę, kad nusikaltimas galėtų būti  vykdomas "Regitroje".

Pareigūnas neabejoja, kad tai – klasikinis sukčiavimo atvejis, o skelbimo autoriai galbūt veikia Latvijoje.

Jau vakar gauta informacija buvo paruošta per Interpolą perduoti Latvijos Respublikos atitinkamoms institucijoms.

"Su kaimynų šalies nusikaltėliais daugybė mūsų žmonių kasdien susiduria ir kai sulaukia siūlytojų naudingai investuoti santaupas skambučių", – tikino Z.Turskis.

Lietuvių ir latvių nusikaltėlių gaujos ieško aukų abiejose valstybėse, o kelerių pastarųjų metų įvykiai byloja, kad jos net dalyvauja tarpusavio karuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dainius

Dainius  portretas
As nusipirkau ir jau vazineju 3m kiek sustabde niekas nieko nesuprato

Edvinas

Edvinas portretas
Gal kažkas turit rysiu ir galit islaikyt AM kategorija teorija , pinigai ne beda , rašykit +37065415576

Aiste

Aiste portretas
Sveiki gal yra kas gali teorija islaikit padeda
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių