Quantcast

Tautinės bendruomenės – už toleranciją

Tarptautinės tolerancijos dienos išvakarėse Klaipėdos žydų bendruomenės vadovas Feliksas Puzemskis neslėpė, kad skirtingų tautybių atstovai turi dažniau kalbėtis ir bendrauti tarpusavyje. Ir būtent tolerancijos klausimais. Esą šių dienų įvykiai pasaulyje yra iššūkis mums visiems.

Klaipėdoje yra armėnų, azerbaidžaniečių, baltarusių, latvių, lenkų, rusų, totorių, ukrainiečių, vokiečių ir žydų tautinės bendruomenės. Vakar jų atstovai susibūrė bendrai diskusijai, skirtai Tarptautinei tolerancijos dienai, kuri pasaulyje bus minima lapkričio 16-ąją.

"Tokių susitikimų labai reikia, juk mūsų miestas – daugiatautis. Ir svarbu, kad mes mokėtume gerbti kitų tautų papročius ir vienas kitą, toleruoti skirtingą politinį požiūrį, nuomones. Kartais pasitaiko visko. Ypač, kai prasidėjo tie įvykiai Ukrainoje", – teigė Klaipėdos ukrainiečių bendruomenės pirmininkė Lidija Trigub.

Tolerancija – mūsų civilizacijos pagrindas. Ji prasideda nuo vaikų darželio ir turbūt baigiasi kapinėse, filosofavo vienas diskusijos dalyvis.

"Manęs netenkina pati tautinių mažumų sąvoka, tai dar tarybinių laikų palikimas. "Nacmen" ( rus. Национа́льное меньшинство́ – tautinė mažuma), taip pavadindavo žmogų, kai norėdavo jį pažeminti. Tai įžeidus žodis, reikėtų surasti kažkokią kitokią sąvoką. Būtina atsikratyti tokių dalykų, gal visiems lengviau taps gyventi", – svarstė klaipėdietis Sergejus Solenskis.

Įvairūs socialiniai tyrimai rodo, kad lietuviai labiausiai jaučiasi diskriminuojami dėl amžiaus, lyties ir fizinės bei psichinės negalios. Kitų tautinių bendruomenių atstovams prisideda dar ir tautybės, religijos, neretai ir politinių pažiūrų diskriminacija.

"Praėjusios Klaipėdos miesto tarybos kadencijos metu veikė ir Tautinių bendruomenių taryba, kuri sprendė svarbius mūsų klausimus. Po savivaldybių rinkimų jos įgaliojimai baigėsi, o naujoji taryba nepatvirtinta. Mums ši institucija labai svarbi, būtų malonu atgaivinti jos veiklą. Planuojame kreiptis į merą šiuo klausimu", – pabrėžė F.Puzemskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių