Quantcast

Tauralaukyje laukia rekonstrukcija: darbų vertė – daugiau nei 5 mln. eurų

Tauralaukyje netrukus prasidės gatvių rekonstrukcijos darbai. Numatoma riboti automobilių eismą, dėl suplanuotų pokyčių prireiks iškirsti ir kai kuriuos medžius.

Truks ilgiau nei mėnesį

Klaipėdos ir Pajūrio gatvių ruožų rekonstrukcija turėtų prasidėti jau artimiausiomis dienomis. Numatoma, kad darbai tęsis ilgiau nei mėnesį.

Šį laikotarpį numatoma riboti automobilių eismą Klaipėdos g. dalyje nuo Tauralaukio ir Klaipėdos g. sankryžos iki Pajūrio g. ir Klaipėdos g. sankirtos bei Pajūrio g. ruože nuo Pajūrio g. ir Klaipėdos g. sankirtos iki Pajūrio g. ir Lazdynų g. sankryžos.

Eismas bus nukreipiamas šalutinėmis kvartalo Skroblų, Kadagių, Klaipėdos ir Lazdyno g.

Klaipėdos savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas teigė, kad bus įrengiami inžineriniai tinklai, vėliau tvarkoma gatvės danga, numatoma ties Tauralaukyje esančiu prekybos centru įrengti keturšalę šviesoforinę sankryžą.

Bendra darbų vertė – daugiau nei 5 mln. eurų.

Kirs medžius

Planuojamų darbų metu numatoma iškirsti medžių.

Specialistai teigia, kad pašalinti rengiamasi 13 paprastųjų ąžuolų, kurie, iš pažiūros, gali būti nuo 80 iki 250 m. amžiaus. Sveiki ir brandūs medžiai jau žydi. Jie yra medžių alėjos, vedusios į Bachmano dvarą, dalis.

Kitapus gatvės, kiek arčiau naujam gyvenimui neseniai atgimusio dvaro, yra kita šios alėjos dalis. Penktadienį prie nupjauti pasmerktų ąžuolų rinkosi miesto praeities entuziastai.

Pakalbintas Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriui vadovaujantis Laisvūnas Kavaliauskas kalbėjo ir kaip paveldosaugininkas, ir kaip valdiškos įstaigos atstovas, ir kaip klaipėdietis.

"Aš norėčiau, kad tie įspūdingi ąžuolai būtų išsaugoti, kad jie toliau augtų ir puoštų Tauralaukį. Bet yra ir kita pusė, gyvenimas eina į priekį. Klaipėdos gatvė nėra labai saugi. Automobilių srautas tikrai ne mažės, o didės, nes kvartalas plečiasi. Kažką turime aukoti. Klausimas nevienareikšmiškas. Kadangi ši teritorija nepriskiriama Kultūros paveldo saugomai daliai, neturime galimybių daryti įtakos vykdant darbus", – apgailestavo L.Kavaliauskas.

Komisijos darbas – formalumas?

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška yra ir Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos bei priežiūros komisijos narys.

Jis prisiminė, kad bene prieš penkerius metus buvo patvirtintas Tauralaukio kvartalo specialusis planas, vėliau, juo remiantis, parengti techniniai projektai.

"Gegužės 15 d. komisija ėjo pasižiūrėti šių medžių. Komisijos pirmininkei išsakiau pastabą, kad esame susaistyti statybą leidžiančių dokumentų. Komisijos darbas tampa formalumu. Jei komisijos diskusijos vyktų dar iki statybų leidimo išdavimo, būtų galima išsakyti savo nuomonę ir patarti, kaip elgtis su augalais. Dabar mes galime tik pasižiūrėti", – atviravo V.Juška.

Rangovo atstovas paaiškino želdinių komisijai, kodėl ąžuolai pasmerkti nupjauti. Gatvę valdo Lietuvos automobilių kelių direkcija, projektuodama kelius ji vadovaujasi labai griežtomis taisyklėmis. Projektuojant keturšalę sankryžą, gatvės šalia prekybos centro "Norfa" pastumti niekur neįmanoma, tad į tą pačią sankryžą iš kitos pusės ateinančiai gatvelei trukdys ąžuolų alėja.

Kitas argumentas – visoje Klaipėdos gatvėje nėra lietaus nuotekų tinklų. Pasak V.Juškos, kitoje gatvės pusėje šių tinklų įrengti negalima dėl paveldosaugininkų saugomo Tauralaukio dvaro ir jo zonoje esančios kitos tos pačios alėjos dalies.

"Labai gaila, nes visas Tauralaukis turi seniausius miesto ąžuolynus, žymimus dar XVII–XVIII a. žemėlapiuose. Ko gero, rengdami projektą, specialistai nesitikėjo tokios aktyvios visuomenės reakcijos. Ši situacija yra problemų gumulas", – kalbėjo skyriaus vedėjas.

Keisis transporto eismas

Dėl planuojamų ribojimų keisis ir viešojo transporto eismas.

Pranešama, kad 14 maršrutas darbų metu sutrumpės iki laikinosios "Kino studijos" stotelės, kuri bus prieš žiedą Tauralaukio link. Naują reisą centro kryptimi šio maršruto autobusas pradės nuo įprastos "Kino studijos" stotelės.

Dėl rekonstrukcijos Tauralaukio ruože šiek tiek koreguojama ir žiedinio 23 maršruto trasa.

7 maršruto autobusas važiuos tai trumpesne trasa, iki Klipščių, tai ilgesne, iki Trušelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tauralaukis

tauralaukis portretas
O padarom ir mes akciją - pasodinkime šalia tų senųjų ąžuolų naujus, jaunus ąžuoliukus. Kas už - spaudžiam žalią.

Oksana

Oksana portretas
negaliu ji vadinti meru, tai eilinis gaujos zulikelis

to Tika

to Tika portretas
o prie to, kad Klaipėdos miesto ūkis turi būti griežtai kontroliuojamas ir tikrinamas ar numatyti projektai nekenkia Ekologijai, infrastruktūtrai ar jie nėra nuostolingi miesto visuomenei. O kas pas mus prižiūri- tikrina kokie ir kaip virsmai vykdomi? Iš to kaip miestiečiai visose Klaipėdos apygardose draskosi su savo nuomonėm, matosi kad NIEKAS.
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių