Quantcast

Tarpininkavimas dėl doko virto byla

Teismuose įsisuka procesas dėl Klaipėdos uoste buvusio doko, kurį jo naudotoja pardavė ir išgirdo, kad tarpininkė reikalauja daug pinigų.

Buvo ar ne tarpininkavimas?

Į teismą kreipėsi užsienio kompanija „Quintus Shipping Limited“. Ji nurodė, kad „Vakarų laivų gamykla“ jai už tarpininkavimą parduodant doką Nr. 812 liko skolinga. Ji iš Klaipėdos uoste esančios bendrovės reikalavo 150 tūkst. eurų su palūkanomis. Tai esanti 5 proc. atlygio suma už surastą pirkėją nuo už 3 mln. eurų parduotos doko kainos.

Klaipėdos apygardos teismas 2020 m. spalio 19 d. „Quintus Shipping Limited“ ieškinį visiškai tenkino. Jis priteisė prašomus 150 tūkst. eurų už tarpininkavimą, 5 321 eurą palūkanų ir per 9,7 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

„Vakarų laivų gamykla“ iškėlė abejonių dėl „Quintus Shipping Limited“ indėlio surandant dokui pirkėją. „Vakarų laivų gamyklos“ atstovai tikino, kad pirkimo sutartis dėl doko buvo sudaryta ne tarpininko, o jos pačios pastangomis. Ir doką ji pardavusi ne kokiam nors nežinomam asmeniui, o Norvegijos kompanijai „Fiskerstrand Eiendom AS“, su kuria bendraujanti nuo 1999 m., su ja netgi buvusi įkurta bendra įmonė „Fiskerstrand BLRT“.

Teismui nekilo abejonių

Klaipėdos apygardos teismas laikėsi nuostatos, kad nors raštiška sutartis dėl tarpininkavimo parduodant doką nebuvo sudaryta, bet susirašinėjimas dėl doko pardavimo vyko.

Teismas vertino, kad „Quintus Shipping Limited“ atliko teisiškai reikšmingus veiksmus – rado doko pirkėją už nurodytą kainą.

2018 m. gruodžio 17 d. raštu „Vakarų laivų gamykla“ pranešė „Quintus Shipping Limited“, kad jos valdyba nusprendusi parduoti doką už 3 mln. eurų. Laiške buvęs nurodytas ir paslaugų pobūdis – tarpininkavimas, kurio mokestis 3–5 proc. nuo pardavimo kainos.

„Quintus Shipping Limited“ atstovai teisme parodė raštą, kad „Fiskerstrand“ atstovas apie doko Nr. 812 pardavimą sužinojo būtent iš „Quintus Shipping Limited“ 2018 m. gruodžio 28 d.

Todėl teismas vertino, kad „Quintus Shipping Limited“ atliko teisiškai reikšmingus veiksmus – rado doko pirkėją už nurodytą kainą.

Kadangi tarp šalių nebuvo rašytinės sutarties, o tik žodinė, kaip teigė „Quintus Shipping Limited“ atstovai, teismai sprendė ir tai, koks tarpininkavimo procentas buvęs paviešintas. Teismas patenkino ieškinio reikalavimą dėl 5 proc. dydžio atlyginimo.

Skirtingas požiūris į procentus

Šiemet birželio 29 d. Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo sprendimą, kuris tenkino „Quintus Shipping Limited“ ieškinį.

Teismo neįtikino „Vakarų laivų gamyklos“ argumentai, kad buvęs susirašinėjimas tik dėl tarpininkavimo sutarties sudarymo, bet ne dėl paties tarpininkavimo. Susirašinėjime buvusi nurodyta neapibrėžta 3–5 proc. tarpininkavimo suma.

„Vakarų laivų gamyklos“ atstovų aiškinimu, susirašinėjimas su „Quintus Shipping Limited“ vykęs dėl 4,5 ir 8,5 tūkst. tonų keliamosios galios dokų, o buvęs parduotas ir ginčo objektu tapęs didesnis – 12,8 tūkst. tonų keliamosios galios dokas. Kadangi didesnio doko kaina esanti brangesnė, tarpininkavimo suma jam turėjusi būti mažesnė nei 3 proc.

Anot „Vakarų laivų gamyklos“ atstovų, dėl didžiojo parduodamo doko tarpininkavimo penkis mėnesius vykusios derybos, tačiau, nesusitarus dėl komisinio mokesčio, raštiškas susitarimas nebuvęs pasiektas. Penkių procentų tarpininkavimo atlyginimas, „Vakarų laivų gamyklos“ atstovų vertinimu, negali būti laikomas sąžiningu ir protingu. Įprasta praktika esanti, kad nuo 3 mln. eurų sumos galintis būti ne daugiau kaip 2,5 proc. tarpininkavimo atlygis.

„Quintus Shipping Limited“ laikėsi nuostatos, kad jos tarpininkavimo suma, kai doko pardavimo vertė yra iki 5 mln. eurų, siekia 5 proc., iki 10 mln. eurų – 4 proc., o iki 15 mln. eurų – 3 proc.

Ši byla dar nebaigta. Tiek Klaipėdos apygardos teismo sprendimas, tiek jį palaikiusio Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>

> portretas
Manau "teismui" su galva negerai(jei yra taip kaip parasyta str.)!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių